Hlavní obsah

Bělobrádek do vlády? Sám se připomněl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celostátní výbor KDU-ČSL ve čtvrtek odpoledne bude v Želivě na Vysočině řešit otázku, kdo usedne na uvolněný post ministra životního prostředí. Nad dosavadním kandidátem, místopředsedou lidovců Petrem Hladíkem, se vznáší stín v podobě policejní razie na brněnském magistrátu, kde Hladík působil jako náměstek primátorky.

Foto: Petr Horník, Právo

Celostátní sjezd KDU-ČSL. Na snímku Pavel Bělobrádek

Článek

Někteří členové lidoveckého vedení Právu přiznali, že se poohlížejí po jiném kandidátovi na ministerský post, který osiří poté, co bude přijata rezignace Anny Hubáčkové ze zdravotních důvodů.

Jeden zájemce už se dokonce sám nabídl: bývalý předseda lidovců a vicepremiér pro vědu, vývoj a inovace v Sobotkově vládě Pavel Bělobrádek. „Pokud po celostátním výboru nastane varianta jiné nominace na ministra, tak moje osoba se samozřejmě z mnoha důvodů nabízí. Ale nepředbíhejme čtvrtek,“ řekl ve středu Bělobrádek ČTK.

V kraji odpovídá za životní prostředí

Bělobrádek je šéfem sněmovní komise pro kontrolu BIS a náměstkem královéhradeckého hejtmana právě pro oblast životního prostředí, zemědělství a vodohospodářství.

V kuloárech se spekulovalo i o dalších jménech do vlády, například o místopředsedovi KDU-ČSL a Sněmovny Janu Bartoškovi či o končící senátorce a místopředsedkyni Šárce Jelínkové.

O jiných jménech na post ministra zatím nejednáme, tvrdí Jurečka

Domácí

Bartošek ve středu vyloučil, že by o post ministra životního prostředí usiloval. Jinak ale odkázal na dnešní jednání. „Celostátní výbor je jediný kompetentní orgán, který může rozhodnout, nechme to na něm,“ řekl ve středu novinářům. Vyjádřit se před jednáním výboru nechtěla ani Jelínková.

To, že Hladík už ztratil šanci vstoupit do vlády, naznačil již dřív pro Právo i předseda Marian Jurečka. „Pro mě je důležité, aby za KDU-ČSL byl ve vládě člověk, u kterého nebudeme muset řešit pochybnosti, případně mediální kauzy. Nechci, abychom zatěžovali vládu jakýmikoliv problémy nad rámec toho, co dnes řešíme z hlediska věcné agendy,“ řekl v úterý.

Šokovaní lidovci hledají náhradu za Hladíka

Domácí

Hladík ve středu odmítl odpovědět na dotaz, zda se nominace vzdá sám. „Nemyslím si, že by vedení strany v tuto chvíli něco takového zvažovalo,“ odpověděl ČT na otázku, jestli už za něj lidovci hledají náhradu.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný ještě ve středu popíral, že by lidovci narychlo hledali nového kandidáta na ministra. „Je to mylná informace. My žádného jiného kandidáta nehledáme, v tuto chvíli je náš jediný kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík,“ řekl Právu. „Očekáváme, že ke kauze Brno nám podá informace na jednání celostátního výboru. Ale jeho nominace trvá,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám