Hlavní obsah

Šokovaní lidovci hledají náhradu za Hladíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva, že policie zasahuje v Brně i v kanceláři prvního náměstka primátorky a kandidáta na ministra životního prostředí Petra Hladíka, způsobila mezi lidovci šok. Nejen že je to rána pro pověst KDU-ČSL, která se pohybuje na pětiprocentní hranici volitelnosti, ale postavilo je to před těžké rozhodnutí, koho vybrat místo Hladíka.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Petr Hladík na volebním letáku. V pozadí radnice Brno-sever, kde zasahovali policejní detektivové.

Článek

Podle informací Práva hned v úterý předsednictvo lidovců začalo hledat náhradníka. Kolují dvě jména, dokonce i varianta, že si lidovečtí ministři prohodí resorty sociálních věcí a životního prostředí.

Sám Hladík měl být přitom náhradou za odcházející ministryni Annu Hubáčkovou (KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů.

Zaskočený informacemi z Brna byl i předseda lidovců a vicepremiér Marian Jurečka, který v úterý nechtěl spekulovat, koho vyberou. Podle Jurečky si je Hladík vědom vážnosti situace a na ministerské pozici nelpí.

„Po kauzách, které jsme tu měli například s panem Mlejnkem (šéf rozvědky rezignoval kvůli kontaktům v kauze Dozimetr), si myslím, že ani on nemá ambici pouštět se do něčeho, co by znamenalo problém pro KDU-ČSL, pro něj, pro vládu, pro tuto zemi. Ve čtvrtek se určitě posuneme dál,“ řekl šéf lidovců. Zítra zasedne celostátní výbor KDU-ČSL.

Za KDU-ČSL by měl být ve vládě člověk, u kterého nebudeme řešit podobné pochybnosti
Marian Jurečka

Na čtvrtek byla také na Hradě naplánovaná schůzka Hladíka ještě jako kandidáta na ministra s prezidentem Milošem Zemanem. Jurečka ale požádal Hrad, aby schůzku zrušil. Prezident žádosti vyhověl.

Zeman Hladíka odepsal. Omylem

Zeman ale na návštěvě Ústeckého kraje v úterý prohlásil, že se nemusí zabývat kompetencí Hladíka na ministra, protože návrh na jeho jmenování byl podle informací od Jurečky a premiéra Petra Fialy (ODS) stažen. To ale lidovci popřeli. Hrad podle Jurečky chybně pochopil žádost o zrušení schůzky s Hladíkem jako stažení nominace, ale ta zatím formálně trvá.

Premiér Fiala se zatím nechtěl k situaci vyjadřovat, počká na výsledek čtvrtečního jednání širšího vedení lidovců.

Hladík v úterý na dotazy novinářů neodpovídal, pouze vydal krátké prohlášení, že byl požádán policií o přístup do své kanceláře. „Zároveň mě policie požádala, abych přišel podat vysvětlení, k čemuž jsem samozřejmě připraven,“ uvedl Hladík.

Jurečka zdůraznil, že Hladík není obviněn, byl jen podat vysvětlení, což v minulosti podstoupil i sám Jurečka jako ministr. Ale z jeho vyjádření bylo znát, že situace kolem Hladíka je politicky neudržitelná.

Zásah na magistrátu Brna: Policie vyslechne kandidáta na ministra Hladíka kvůli bytové aféře

Krimi

„Pro mě je důležité, aby za KDU-ČSL byl ve vládě člověk, u kterého nebudeme muset řešit pochybnosti, případně mediální kauzy. Nechci, abychom zatěžovali vládu jakýmikoliv problémy nad rámec toho, co dnes řešíme z hlediska věcné agendy,“ řekl Jurečka.

Lidovečtí poslanci nechtěli situaci komentovat, ale mimo mikrofon říkali, že není rozumné teď Hladíka nominovat. „Určitě bych ho teď na ministerstvo neposílal. Co vím, předseda už se rozhlíží po alternativě – mezi poslanci, senátory i jinde,“ řekl Právu jeden z poslanců.

Jelínková, nebo Bartošek na MPSV?

Podle dalšího se ve straně mluví o tom, že by měl být ministrem někdo z předsednictva. Buď místopředseda KDU-ČSL a Sněmovny Jan Bartošek, nebo místopředsedkyně Šárka Jelínková. Ta nyní neuspěla v senátních volbách. Minulý rok byla kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí, ale odmítla, protože bydlí v Bystřici pod Hostýnem a nechtěla být daleko od rodiny. A proto nakonec sociální věci vzal Jurečka.

„Zvažuje se, že by došlo k výměně resortů. Předseda Jurečka by šel na ministerstvo životního prostředí a Jelínková nebo Bartošek na sociální věci,“ řekl Právu pod příslibem anonymity poslanec. Bartošek nechtěl spekulace komentovat, Jelínková v úterý nebrala telefon.

Hubáčkovou v čele životního prostředí má nahradit Hladík

Domácí

Skandál, tepe opozice

Opozice si lidovce kvůli kauze podala. „Je to úplný skandál, protože vládní KDU-ČSL navrhuje na ministra člověka, který je podle všeho zapleten do korupční kauzy s byty,“ okomentoval to předseda SPD Tomio Okamura. „Podle našeho názoru, do doby, než se celá věc vyjasní, takový člověk nemůže být ministrem,“ dodal.

Zástupci ANO chtějí počkat, jak se situace vyvine. „Už se v tom přestáváme trochu orientovat. Není týden, kdy by vládní pětikoalice neměla aféru podobného charakteru,“ řekl Právu místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. „Nemáme o tom žádné detaily, pouze informace z doslechu a z médií, nechceme tak v tuto chvíli nikoho odsuzovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám