Hlavní obsah

Babišovi právníci chtěli nechat zkoumat duševní stav jeho syna, soudce to smetl ze stolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudce Jan Šott ve středu zamítl návrh advokátů obžalovaného Andreje Babiše, aby se jeho syn Andrej Babiš mladší podrobil vyšetření znalcem, zda je schopen vypovídat. Babiš mladší má v pátek svědčit v případu dotace pro Farmu Čapí hnízdo. Expremiér se výpovědi svého syna nezúčastní, protože ho nechce znervózňovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš přichází na soudní přelíčení.

Článek

Soud řešil již dřívější návrh Babišova obhájce Michaela Bartončíka, aby proběhlo znalecké zkoumání Andreje Babiše mladšího, který má přijít v pátek v kauze svědčit. Mělo by jít o posouzení jeho psychického stavu.

„Ze spisu nevyplývá, že by nebyl schopen vypovídat. Návrh na znalecké zkoumání ještě před jeho výpovědí soud zamítá jako nedůvodný,“ rozhodl soudce Šott.

Obžalovaný Babiš se z pátečního jednání omluvil. Podle vyjádření dalšího Babišova obhájce Eduarda Bruny nechce jeho klient přijít, neboť má obavy, že by syna znervózňoval, jelikož jejich vztah není dobrý. „On si myslí, že by to mohlo syna poškodit,“ uvedl Bruna.

Svědek, nebo oběť spiknutí?

Bývalý dopravní pilot Babiš mladší je přitom jedním z důležitých svědků obžaloby. Jak sám v minulosti uvedl, na policii vypovídal o tom, že se stal tzv. bílým koněm svého otce ve společnosti Farma Čapí hnízdo, kde měl v určité době také vlastnit akcie této firmy.

Ve výpovědi policistům mimo jiné sdělil, že nikdy smlouvy o převodu akcií nepodepsal, a zpochybnil pravost hned tří důležitých dokumentů, které měly svědčit o tom, že společnost Farma Čapí hnízdo je malá rodinná firma, a nikoli součást velkého koncernu Agrofert.

Babiš přešel do protiútoku a zpochybnil znalce. Došlo i na „účelovku“

Krimi

Písmoznalec v úterý u soudu řekl, že tři podpisy pod smlouvami na převod akcií společnosti Farma Čapí hnízdo nemusejí patřit Andreji Babišovi mladšímu a že v nich lze naopak nalézt určité shodné rysy s podpisem samotného expremiéra. Jednoznačně to však podle experta prokázat nelze.

Babiš starší tvrdí, že jeho syn byl zneužit „ze strany mafiánského polistopadového kartelu a mafiánských novinářů“, aby on skončil v politice.

Reklama

Výběr článků

Načítám