Hlavní obsah

Babiš přešel do protiútoku a zpochybnil znalce. Došlo i na „účelovku“

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v úterý druhým dnem pokračoval v projednávání dotačního podvodu kolem Čapího hnízda, kde je obžalován expremiér Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Soud vyslechl soudní znalce, například experta na písmo a ekonomii. Redakce Novinek sledovala dění u soudu v online reportáži.

Andrej Babiš a Jana Nagyová u soudu Video: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

Druhý den hlavního líčení je u konce, úterní program soudu byl vyčerpán. Soudce jednání přerušil do středeční deváté hodiny, kdy se bude pokračovat výslechy svědků. Redakce Novinek tímto děkuje čtenářům za sledování online reportáže, která rovněž ve středu pokračuje.

14:17 - Babiš též odmítl pochybnosti kolem svého podpisu a podpisu jeho syna, jak o tom hovořil předtím soudní znalec. „Zásadně odmítám, že bych falšoval nějaký podpis,“ reagoval Babiš na vystoupení experta na písmoznalectví s tím, že ten nic jednoznačně nepotvrdil.

14:15 - „Kdo je tento pán, kdo tady vystoupil? Můžu tady dlouho mluvit o tom, kde se všude vyskytl,“ podotkl Babiš s tím, že Hálek figuruje v dalších cca dvaceti kauzách (IPB, Moravia banka, Český dům, CET 21, prodej Lobkowiczova paláce), a že jeho společnosti dokonce v roce 2004 chtěl tehdejší ministr spravedlnosti Karel Čermák odebrat znaleckou licenci. Uvedl také, že znalec Hálek byl v roce 2008 obžalován z porušení povinnosti při správě cizího majetku. „Jeho posudky jsou účelové,“ míní Babiš.

14:10 - Tvrzení znalce Hálka Babiš důrazně odmítl a vznesl pochybnosti o samotném soudním znalci. „Nestačím se divit tomu, co tady řekl pan takzvaný znalec. Považuji Hálka za velmi nedůvěryhodnou osobu a znalce,“ řekl Babiš. Připomněl, že Hálek v minulosti udělal několik kontroverzních posudků, mimo jiné v případu vytunelované firmy Trend, v kauze Opencard a dalších.

14:00 - Z účetnictví podle znalce Hálka vyplývá, že společnost Farma Čapí hnízdo obdržela celkem 340 milionů korun, z toho 324 milionů přišlo od firem z holdingu Agrofert, a z nich hned 280 milionů byly peníze za reklamu. V té době byla farma jen staveništěm.

13:57 - „V celém období 2008 až 2013 nebyla Farma Čapí hnízdo schopná hradit své závazky a byla plně závislá na holdingu Agrofert,“ řekl znalec. Farma podle něj nebyla schopná plnit ani své bankovní závazky, tedy platit úvěry a půjčky.

13:52 - Po Čulíkovi vyslechl soud Vítězslava Hálka, znalce v oboru ekonomie ze společnosti Česká znalecká. V kauze vyhotovil tři posudky. Podle něj bylo Čapí hnízdo závislé na Agrofertu.

13:05 - Podle Čulíka bylo možné u některých podpisů Andreje Babiše mladšího najít znaky vykazující zčásti shodu s podpisy jeho otce. Znalec to ale nechtěl jednoznačně takto určit, protože mu chyběly další srovnávací podpisy.

13:00 - Znalec rovněž uvedl, že podpis Babiše mladšího nemusí být pravý. Týká se to dokumentu o nabytí akcií Čapího hnízda. Znalec uvedl, že našel podobnosti s písmem expremiéra Babiše.

12:55 - Při srovnání zmíněných tří podpisů lze podle znalce nalézt znaky svědčící o tom, že nejde o totožné, běžně používané podpisy. „Nezjistil jsem žádné identifikačně významné shody,“ řekl znalec. Ze slov znalce nicméně vyplynulo, že posudek je nejednoznačný, protože by potřeboval více srovnávacího materiálu, tedy podpisů z té doby.

12:49 - Znalec nebyl schopen stanovit bližší závěr, protože neměl pro srovnání novější podpisy Babiše mladšího, měl pouze jeden z roku 2002.

12:35 - Soud zpovídá Aleše Čulíka, odborníka v písmoznalectví. Expert zkoumal tři podpisy Andreje Babiše mladšího z roku 2007 a jejich pravost na smlouvách ohledně Farmy Čapí hnízdo, o kterých v minulosti Babiš junior tvrdil, že nejsou jeho. Čulík rovněž zkoumal podpis obžalovaného expremiéra Babiše.

12:30 - Pokračuje hlavní líčení, na řadě jsou výslechy soudních znalců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Státní zástupce Jaroslav Šaroch

10:13 - Babiš se při odchodu ze soudní síně obrátil na přítomné novináře, přišlo mu, že se nechtějí na nic ptát. „Když je to pozitivní, tak to se neptáte,“ řekl, načež vyjádřil velkou spokojenost s tím, co zaznělo dopoledne u soudu. „Vyplývá z toho, že obžaloba je nesmyslná,“ dodal s tím, že důvodem, proč se koná soud, je jeho osoba. Včera dokonce hovořil o politickém procesu.

10:07 - Dopolední program soudu se vyčerpal, soudce přerušil jednání do odpoledních 12:30 hodin, kdy jsou předvoláni znalci.

10:10 - Soudce Jan Šott nastínil průběh hlavního líčení v dalších dnech, kdy mají přijít svědci, například příbuzní Andreje Babiše. Panovaly nejasnosti kolem Andreje Babiše mladšího, se kterým byla původně domluvená na pátek videokonference ze Švýcarska, kde žije, podle soudce ale nakonec v médiích sám avizoval, že dorazí v pátek přímo k soudu v Praze.

10:05 - K přečteným protokolům se vyjádřila obžalovaná Nagyová, podle ní výslechy dokazují, že Farma Čapí hnízdo nebyla zahrnutá do Agrofertu, byla nezávislá a netýkala se jí konsolidace.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jana Nagyová (dříve Mayerová) u soudu

9:55 - Další vyslechnutá svědkyně pracovala pro Agrofert, vždy zhruba dva měsíce v roce. Měla na starost podklady pro konsolidaci, kdy porovnávala byznysové údaje o holdingu a hledala rozdíly v účetnictví.

9:30 - Soudce Šott přečetl například výslech členky výboru z úřadu Středočeského kraje, na kterém se rovněž schvalovala dotace na Farmu Čapí hnízdo. Svědkyně do protokolu uvedla, že si detaily příliš nepamatuje, protože v době výslechu už uplynula od schválení dotace delší doba. Obecně pouze uvedla, že dotační procesy musely splňovat podmínky ministerstva pro místní rozvoj a úřadů Evropské unie.

9:17 - Program jednání v úterý dopoledne soudce vyplní čtením policejních výslechů svědků z přípravného řízení, které soud nechystá předvolat osobně.

9:05 - Ve srovnání s pondělním úvodem hlavního líčení lze zaznamenat poněkud menší zájem veřejnosti. V soudní síni převažují novináři a celkově je zaplněná z poloviny, v pondělí přitom bylo plno.

9:00 - Soudce Jan Šott zahájil pokračování hlavního líčení. Sestava je stejná jako v pondělí, pouze na straně obhajoby se ze začátku jednání omluvil jeden z Babišových obhájců, Eduard Bruna, který dorazil v 9:15 hodin.

8:56 - Do soudní síně, kde už čekají desítky novinářů a několik dalších lidí z řad veřejnosti, dorazila obžalovaná dvojice Andrej Babiš a Jana Nagyová se svými obhájci.

Hlavní líčení s Andrejem Babišem (12. září 2022)Video: Novinky

Andrej Babiš v pondělí označil obžalobu jako nepravdivou a nereálnou. Kauza podle něj vznikla, protože vstoupil do politiky. „Dotace byla vrácena, nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal, a proto jsem přesvědčen, že tady stojím, protože trestní stíhání bylo zpolitizované,“ tvrdí Babiš soudu.

Nikdo nekorumpoval, nikdo nic nevydělal, hájil se Babiš první den u soudu

Domácí

Nagyová je obžalována z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU, Babiš čelí obžalobě z pomoci k dotačnímu podvodu. Žalobce pro ně požaduje podmíněné tresty a pokutu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš u soudu mezi svými advokáty

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert.

V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok.

Soudce: U Babiše je ve hře rozšíření obžaloby

Domácí

Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Obžaloba tvrdí, že svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání dotace.

Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je přes něj a jeho blízké propojena s firmami z Agrofertu. Pomohl tak tehdejší místopředsedkyni představenstva Čapího hnízda Nagyové k dotačnímu podvodu, tvrdí obžaloba.

Reklama

Výběr článků

Načítám