Hlavní obsah

Babišovi europoslanci varují před spoluprací s SPD a komunisty

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo by hrozné, pokud by ANO ve Sněmovně spolupracovalo s KSČM a SPD, řekli Právu europoslanci Petr Ježek (ANO) i Pavel Telička (nestr. za ANO). Ostře zkritizovali růst moci obou stran a získání předsednických křesel několika klíčových výborů ve Sněmovně. Europoslankyně ANO Dita Charanzová a Martina Dlabajová požadují, aby nová vláda prosazovala jasný proevropský program.

Foto: Novinky

Pavel Telička

Článek

„Nepovažuji za dobré, aby ANO spolupracovalo s komunisty a extremisty. Považuji to za hrozné,“ řekl Právu Ježek.

Situace ve Sněmovně, ve které např. poslanec Radek Koten z SPD obsadil post předsedy bezpečnostního výboru a komunisté si pro Zdeňka Ondráčka, který coby policista zasahoval proti demonstrantům v roce 1989, nárokují post šéfa komise pro GIBS, se Ježkovi nelíbí. „Vadí mi to, když čtu zprávy z domova, tak je to jen o okamurovcích a komunistech. Jestli je někdo na koni, tak to jsou komunisté a extremisté. A to mi připadá téměř neuvěřitelné 28 let po listopadu,“ řekl Právu.

Ke zvolení Kotena do čela bezpečnostního výboru už před pár dny na svém Twitteru napsal: „Aby taková loutka vedla bezpečnostní výbor Sněmovny, to tu asi ještě nebylo! Rčení ‚udělat kozla zahradníkem‘ dnes dosáhlo svého maxima.“

Předsedu ANO Andreje Babiše už před volbami Ježek v otevřeném dopise žádal, aby s SPD a KSČM nespolupracoval. Po volbách založil v ANO názorovou platformu s cílem usilovat o proevropské směřování strany.

Ježek a Dlabajová proti Zemanovi

Kvůli rozdílným názorům se s hnutím ANO rozešel před volbami Telička. Ten byl v roce 2014 lídrem eurokandidátky. Je za ANO místopředsedou Evropského parlamentu.

„Osobně považuji jakékoliv pokračování a prohloubení spolupráce s SPD a KSČM za velmi nešťastné. Posílení vlivu subjektů, které jsou extremistické a nemají žádný relevantní program, jejich program obsahuje lži a jsou de facto na hranici právních norem, je nešťastné,“ řekl Právu. „Je to na odpovědnosti hnutí ANO vůči společnosti a vlastním voličům a dalšímu vývoji v Česku. Já mám nějaké limity, za které nechci sklouznout,“ dodal.

Na hnutí ANO však Telička nechce nasazovat: „Nechci zapadnout do skupiny politiků, kteří odněkud odešli a první, co udělali, bylo, že začali do toho subjektu šít.“

Dlabajová s Charanzovou byly mírnější a Právu sdělily, že informace z českého parlamentu mají jen zprostředkované. „Pro mě osobně je zásadní, aby budoucí vláda realizovala program ANO, nikoli SPD či komunistů, s nimiž se neztotožňuji. Budoucí vláda musí mít jasný proevropský program, jehož naplňování bude odpovědí i na případné otázky o směřování ČR,“ napsala Právu Charanzová.

Podobně se vyjádřila i Dlabajová. „ANO šlo do voleb s jasným proevropským programem, který bude v budoucí vládě realizovat a který věřím bude také udávat hlavní směr našeho působení v rámci EU. To je pro mne v tuto chvíli zásadní,“ sdělila Právu.

Europoslanci za ANO se názorově rozcházejí s některými funkcionáři ANO i v názoru na budoucí hlavu státu. Zatímco např. předseda klubu poslanců Jaroslav Faltýnek a budoucí ministryně obrany Karla Šlechtová podporují Miloše Zemana, Ježek i Dlabajová jsou ostře proti němu.

„Závidím slovenským kolegům europoslancům. Těší se na svého prezidenta, na jeho projev a na oběd s ním. Já se těším, až se taky budu těšit na toho svého!“ napsala Dlabajová nedávno na Twitteru.

Ježek zase prohlásil, že Zeman rozděluje společnost, odklání se podle něj od demokratického směřování a snaží se přimknout Česko k Číně a Rusku. Kritizoval i Zemanovo povolební vyjádření, že by mohl nechat dlouhodobě vládnout Babišův kabinet bez důvěry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám