Hlavní obsah

Babiš si chce se Zemanem popovídat, rok se prý neviděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš by se měl v neděli na zámku v Lánech setkat s prezidentem Milošem Zemanem. Důvodem setkání je skutečnost, že se rok osobně neviděli, a mají proto mnoho témat k hovoru. Detaily Babiš prozradit nechce, ani to, zda schůzka souvisí s pondělní tiskovou konferencí hnutí ANO, na níž by mělo zaznít jméno kandidáta na prezidentský post. Babiš svou kandidaturu dosud nepotvrdil ani nevyvrátil.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka, ČTK

Prezident Miloš Zeman s Andrejem Babišem loni v září

Článek

„Dříve jsem se s panem prezidentem setkával jako premiér pravidelně jednou měsíčně. Teď už jsem sice v opozici, ale osobně jsem ho neviděl přesně rok. Máme proto spousty témat k probírání,“ uvedl Babiš bez bližších detailů.

Bližší informace o schůzce nezveřejnil ani Hrad, který o jejím termínu informoval již ve čtvrtek.

Podle dostupných informací naposledy Babiš Zemana navštívil 15. listopadu loňského roku v Ústřední vojenské nemocnici, kde byl prezident hospitalizován. Při zhruba půlhodinové schůzce tehdy řešili mimo jiné situaci po sněmovních volbách. Zeman chtěl původně pověřit Babiše sestavením vlády, šéf ANO to ale nakonec odmítl. Kabinet posléze utvořili vítězná koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN.

Babiš už není favoritem

O Zemanově nástupci rozhodnou voliči v lednu příštího roku, funkce se nový prezident ujme začátkem března. Původně se mělo ANO k volbě hlavy státu vyjádřit už tento týden, důvodem odkladu tiskové konference byla Babišova izolace kvůli koronaviru. Přihlášku musejí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

V září Babiš řekl v rozhovoru s ČTK, že hnutí má čtyři možné uchazeče. Jsou jimi šéfka klubu Alena Schillerová, první místopředseda hnutí Karel Havlíček a bývalý šéf Sněmovny Radek Vondráček. Čtvrté jméno prozradit nechtěl.

Některá média hovořila o tom, že by mohl za ANO kandidovat velvyslanec v Izraeli a bývalý ministr zahraničí, obrany či kultury Martin Stropnický. Babiš i šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ale informace označili za spekulace.

Babiš napíná: ANO má svého kandidáta. Odtajní ho v pondělí

Domácí

Vládní koalice Spolu tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 už dříve oznámila, že vlastního kandidáta nebude navrhovat, aby netříštila hlasy voličů. Za vhodné kandidáty označila senátora Pavla Fischera, bývalou rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou a generála Petra Pavla.

Ač Babiš kandidaturu nikdy nepotvrdil ani nevyvrátil, byl řadu měsíců podle průzkumů hlavním favoritem volby. V poslední době však průzkumy favorizují spíše generála ve výslužbě Petra Pavla. Modely pro případné druhé kolo pak dávají proti Babišovi šance i dalším kandidátům.

Zeman se pro Babišovu kandidaturu v minulosti opakovaně vyslovil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám