Hlavní obsah

ANO podrží Okamuru v čele Sněmovny

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hnutí ANO podrží šéfa SPD Tomia Okamuru na postu místopředsedy Sněmovny. Na úterní tiskové konferenci po jednání klubu to oznámil předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Lidovci sbírají podpisy pro sesazení Okamury z čela dolní komory kvůli jeho výrokům na adresu koncentračního tábora v Letech.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda SPD Tomio Okamura.

Článek

„Pozvali jsme pana Okamuru a pana Radima Fialu, aby nám dali jasné stanovisko o výrocích v Letech. Tomio Okamura se na našem poslaneckém klubu omluvil, my jsme poté poměrně dlouho diskutovali, jaký postoj zaujme hnutí,“ nastínil Faltýnek.

A dohodu prý nakonec poslanci našli. „Poměrně drtivou většinou jsme se shodli na tom, že nepodpoříme zařazení bodu a nepodpoříme ani návrh na odvolání pana Okamury,“ uvedl Faltýnek.

„Řekl jsem tam, že jsem se za nepřesné výroky omluvil a že ani já, ani hnutí SPD jsme nikdy nezpochybňovali hrůzy holokaustu,“ prohlásil po účasti na klubu ANO Okamura.

Podpisů je zřejmě dost

Podle jednacího řádu lze o odvolání místopředsedy Sněmovny debatovat na písemný návrh nejméně dvou pětin všech poslanců, potřeba je tedy 80 podpisů. O odvolání se poté na plénu veřejně hlasuje.

Podpisy sbírá KDU-ČSL. Podle propočtu Novinek by jich měli mít nejméně 85. K lidovcům se připojili poslanci ODS, ČSSD, hnutí STAN, TOP 09 a Piráti. Z hnutí ANO se už dříve podepsal jediný poslanec – Martin Kolovratník.

„Lidovci jasně deklarovali, že jsou pro to, aby ve vysoké ústavní funkci nebyl člověk, který reprezentuje stranu, jejíž členové znevažují oběti holokaustu,“ uvedl na úterní tiskové konferenci šéf poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

Bartošek zdůraznil, že pokud nesežene 80 podpisů do úterní 14. hodiny, bude chtít svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Neměl se vůbec místopředsedou stát. Je to člověk, který byl už předtím znám extrémními a velmi xenofobními názory
Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Pro odvolání Okamury jsou Piráti, pravice i sociální demokracie. „Návrh klubu KDU-ČSL na odvolání Tomia Okamury z funkce místopředsedy podpoříme. Dráždí nás, jakým způsobem se vyvinula celá debata okolo tábora v Letech,“ řekl na úterní tiskové konferenci první místopředseda STAN Vít Rakušan.

Novinářům ukázal seznam 337 obětí, které zemřely přímo v koncentračním táboře v Letech. „Má se jednoznačně uznat to, že byla dána oběť 337 životů v době té nejhorší diktatury,“ dodal Rakušan.

„Neměl se vůbec místopředsedou stát. Je to člověk, který byl už předtím znám extrémními a velmi xenofobními názory,“ prohlásila první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Související články

Chovanec je pro odvolání Okamury

Místopředseda ČSSD Milan Chovanec je pro odvolání šéfa SPD Tomia Okamury z postu místopředsedy Sněmovny za výroky o táboře v Letech. Řekl to v neděli v České...

Výběr článků

Načítám