Hlavní obsah

ANO, ČSSD a komunisté odmítli zmírnit EET pro malé podnikatele

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Ulevit malým podnikatelům navrhovali poslanci hnutí STAN, podporu měli i z dalších pravicových stran. Chtěli prosadit, aby tržby museli evidovat jen plátci DPH, tedy podnikatelé s obratem nad jeden milión korun. Hnutí ANO, ČSSD a komunisté ale ve Sněmovně hlasovali pro zamítnutí a smetli návrh ze stolu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministryně financí Alena Schillerová, ministr životního prostředí Richard Brabec a premiér Andrej Babiš na jednání Sněmovny

Článek

„Ulevíme těm nejmenším, žádné velké podvody se konat nebudou. Věřím, že to přispěje ke zlepšení podnikatelského prostředí,“ hájil předlohu ve třetím čtení jeden z předkladatelů Petr Gazdík (STAN).

„Byrokratická zátěž se za posledních pět let zvýšila o 13 procent. Přispěli jste k tomu, že se v Česku podniká obtížněji,“ vzkázal sociálním demokratům a hnutí ANO poslanec Martin Kupka (ODS). Přijetí zákona by podle něj znamenalo okamžitou úlevu pro podnikatele.

Hnutí ANO ale navrhlo zákon zamítnout, spolu s nimi ruku zvedly i ČSSD a KSČM. Pro zamítnutí celkem hlasovalo 98 poslanců, proti 74. Jak kdo hlasoval, si můžete prohlédnout zde.

Přestřelka Stanjury a Kováčika

Hlasování předcházela přestřelka šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjury a předsedy poslanců KSČM Pavla Kováčika. „Je poctivé říci, kdo to rozhodne. Je tu devět poslaneckých klubů, z toho šest stojí za nejmenšími podnikateli, dva stojí proti - KSČM a ANO - rozseknou to sociální demokraté,“ prohlásil Stanjura.

Hnutí ANO miluje ty velké podniky, sociální demokraté a komunisté to podnikání nesnáší z principu
Václav Klaus ml. (ODS)<br />

Kováčik se ohradil s tím, že to Stanjura vidí černobíle a situaci zkresluje. Osočil ho, že se jedná jen o politickou věc.

„Je to politický postoj, jsme v Poslanecké sněmovně, je to úplně normální,“ odsekl mu Stanjura.

S vysvětlením přišel další z poslanců ODS Václav Klaus ml. „Hnutí ANO miluje ty velké podniky, sociální demokraté a komunisté to podnikání nesnáší z principu. Tak čemu se divíte. EET by se mohlo zrušit celé, protože ten účel, zlikvidovat malé živnostníky, už se skoro povedl,“ glosoval.

Někteří poslanci argumentovali proti přijetí zákona s tím, že vláda už malým podnikatelům ulevila. Kabinet ve středu totiž schválil novelu, podle které by podnikatelé s nízkými příjmy, kteří nejsou plátci DPH, mohli během příštího roku začít evidovat tržby bez připojení k internetu. [celá zpráva]

Museli by ovšem využívat papírové účtenky poskytnuté ministerstvem financí a čtvrtletně posílat Finanční správě údaje o tržbách. Gazdík k tomu podotkl, že vládní novela nepředstavuje žádné osvobození, ale jedná se jen o alternativní formu evidence.

Výběr článků

Načítám