Hlavní obsah

Analýza: Trollové šíří ruskou propagandu v „covidových“ skupinách

Bezprostředně poté, co česká vláda oznámila vyhoštění osmnácti ruských diplomatů v reakci na údajnou účast ruských tajných služeb na explozi muničního skladu ve Vrběticích, začaly sociální sítě zaplavovat příspěvky obhajující Rusko a zpochybňující kroky české vlády. Šíří se například ve facebookových skupinách, které se doposud zaměřovaly na pandemii covidu-19.

Foto: Thomas Hodel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Roušky, očkování a domácí vězení byla zkouška poslušnosti. Teď nás chtějí poslat do války!“ komentuje Marek Kočí z týmu europoslance za SPD Hynka Blaška na facebookové skupině „Covidu se nebojíme, bojíme se ‚opatření‘. Nechte nás na pokoji!“, kterou sleduje přes deset tisíc uživatelů.

Na vyjádření prezidenta si týden počkáme

Domácí

Doposud se v této skupině rozebírala témata související bezprostředně s pandemií covidu-19, často se zde šířily konspirační teorie a hoaxy. Po sobotním oznámení o vyhoštění diplomatů se začaly v téhle, ale i dalších skupinách, objevovat příspěvky na obranu Ruska.

Vyplývá to z analýzy sdružení Čeští elfové, které dlouhodobě monitoruje dezinformace na sociálních sítích. Sdružení sledovalo zhruba desítku facebookových skupin s desítkami tisíc členů, které se zabývají covidovou pandemií a které často vystupují proti restrikcím či očkování.

Hamáček k Vrběticím: Při prvním výbuchu něco selhalo, druhý byl podle plánu

Domácí

„V posledních hodinách po zveřejnění informace, že za vrbětickou explozí stojí ruské bezpečnostní složky, můžeme vidět přerod jistých zdánlivě apolitických skupin, zabývajících se zdravotnickou a covid problematikou, v nástroje proruské dezinformační mašinérie,“ komentoval to Vít Kučík z Českých elfů.

Zmíněný příklad není jediný. Administrátor skupiny sdílel článek z Novinek o ruské reakci na vyhoštění osmnácti diplomatů. „Ne Češi, ale zaprodaná vláda zrádců,“ komentuje článek jedna ze členek skupiny, Boža Pičuginová. Tatáž uživatelka pak sdílela ve skupině video Ivo Gece z paramilitární skupiny Zemská domobrana, který prorokuje třetí světovou válku, konec Evropské unie, zatčení premiéra Andreje Babiše, vicepremiéra Jana Hamáčka a rozpad politických stran.

Ve skupině nazvané „Češi, táhneme za jeden provaz“ s necelými 17 000 členy zase jiná uživatelka sdílela příspěvek, ve kterém se omlouvá ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. „Dle mého je válka na spadnutí a hledají k tomu důvody,“ komentuje zprávu o tiskové konferenci Babiše s Hamáčkem uživatel ve skupině Rodiče proti rouškám, která má necelé čtyři tisícovky členů.

„Šiřitelé jsou často správci skupin, jedna osoba šíří příspěvky do více skupin, nebo se jedná o prázdné profily bez osobních informací. Členy rodičovských skupin jsou i lidé spojení s dezinformační scénou, kteří sami děti nemají,“ upozorňují Čeští elfové.

Analýza: Skupina využívá emoce

Podle nich tyto facebookové skupiny souvisle pracují s narativy a emocemi. „Při vnímání zdraví jako toho nejcennějšího jsou zdravotní rady vnímány jako dobré rady, důkaz, že to s lidmi myslíte dobře. Dále se využívá dlouhodobé práce s emocemi spojenými s rodičovstvím, kdy samozřejmě všichni chceme pro naše děti to nejlepší a nenecháme nikoho, aby jim ubližoval. Ve skupině jsou silné emoce, vzniká pocit skupinové sounáležitosti,“ komentují Čeští elfové.

„Stejně tak silně je vybudována averze vůči vládě, lékařům, policistům a lidem dodržujícím opatření. Všechny tyto emoce jsou pak využity a ve skupině se stejně jako „dobré rady“ začíná objevovat proruský výklad probíhajících událostí,“ stojí v jejich analýze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám