Hlavní obsah

Hamáček k Vrběticím: Při prvním výbuchu něco selhalo, druhý byl podle plánu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle vicepremiéra a ministra vnitra a zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD) byl první výbuch ve Vrběticích něčím, co podle všeho nebylo v plánu. Ministr to uvedl k okolnostem zapojení ruských zpravodajců, o němž v sobotu večer spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) informoval. Hamáček to v neděli uvedl v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Novinky

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

K výbuchům v muničních areálech ve Vrběticích došlo v říjnu a prosinci roku 2014. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé.

„Dá se říci, že se odehrálo něco, co nebylo takto plánováno,” uvedl Hamáček k prvnímu výbuchu. Naopak druhý výbuch podle všeho proběhl časově podle plánu, kdy již měla být munice v Bulharsku, kam měla být vyvezena.

Výbuchy ve Vrběticích
První z výbuchů a následný požár zničil 16. října 2014 sklad číslo 16, ve kterém bylo 58 tun munice. Poté následovalo 355 neřízených výbuchů. Ostravská firma Imex Group, která měla sklad pronajatý, nahlásila dva pohřešované zaměstnance. Jejich ostatky byly nalezeny 21. listopadu 2014.
Druhý výbuch 3. prosince 2014 zničil sklad číslo 12, ve kterém bylo 98 tun materiálu a který měl pronajatý také Imex.

O dvojici mužů, které policie s výbuchy spojuje, věděla podle Hamáčka od začátku.

Že se jedná o příslušníky ruské GRU však vyšlo najevo až v roce 2018, kdy se jejich identita provalila při pokusu o otravu Sergeje Skripala a jeho dcery v britském Salisbury nervově paralytickou látkou novičok.

Foto: Policie ČR

Alexander Petrov a Ruslan Boshirov

Hamáček potvrdil, že při vyšetřování české orgány spolupracují i se zahraničními partnery.

S reakcí Ruska počítáme

ČR v reakci na informace dodané tajnými službami rozhodla o vyhoštění 18 Rusů, kteří jsou spolupracovníky ruských zpravodajských služeb.

Absurdní, Češi asi chtějí zavřít ambasádu v Moskvě, reagují Rusové

Evropa

„Informace přesvědčily i prezidenta republiky, aby tento náš krok potvrdil,” uvedl k rozhodnutí vlády ministr zahraničí.

Podle Hamáčka musíme být připraveni na reciproční vyhoštění 18 českých diplomatů, což by mohlo mít vliv i na fungování české ambasády v Moskvě. Ruská strana takovýto krok ostatně již avizovala.

Výbuch měl souviset se zbraněmi pro Ukrajinu, Česko informuje spojence

Domácí

„Ten krok, který jsme zvolili, je bezprecedentní,” připustil Hamáček. Ke konci loňského roku bylo na ruské ambasádě v Praze 135 diplomatů.

„Postupovali jsme v souladu s doporučením tajných služeb,” dodal.

Kdy přesně dostal informaci i zapojení příslušníků GRU do výbuchů ve Vrběticích, Hamáček neřekl. Nevyjádřil se ani k tomu, že plánovaná návštěva Moskvy mohla být krycím manévrem.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Podle něj o celé záležitosti probíhala koordinace vlády a bezpečnostních služeb a nebylo proto možné věc uspěchat.

Vyjasnění okolností ohledně toho, jak dlouho měla vláda informace od tajných služeb, požaduje pravicová opozice.

Vláda musí vysvětlit, jak dlouho měla informace, Senát chce společný postup s EU i NATO

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám