Hlavní obsah

Alza chystá prodej rychlotestů na COVID-19

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Alza přiveze do Česka 52 tisíc domácích rychlotestů na samodiagnostiku nového koronaviru. Během deseti dnů by měly být dostupné on-line. Předpokládaná cena balení pěti kusů testu je dva tisíce korun. Do deseti dnů by produkt mohl být připraven k prodeji.

Foto: Alza.cz

V Česku bude k dispozici rychlotest na koronavirus.

Článek

Zatím se zásilka nenachází na území Evropy. Čeká se na schválení  produktu vyráběného v Číně českými úřady nebo jinou zemí EU tak, aby produkt získal všechny nezbytné certifikace. Jakmile některá ze zemí produkt schválí, do 10 dnů může být v Česku připraven k prodeji.

Výsledek za tři minuty

„Test, který je vhodný pro domácí použití, detekuje protilátky COVID-19 i z krve. Tělo na virus zpravidla reaguje zvýšením teploty a tvorbou protilátek. Proto je tento test vhodné použít právě v okamžiku, kdy má testovaný zvýšenou teplotu s příznaky podobnými chřipce,“ vysvětlil Novinkám obchodní ředitel Alzy Petr Bena.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Výsledek uvidí uživatel za tři minuty po aplikaci vzorku. Firma upozorňuje, že test je orientační. Pokud má testovaný s příznaky výsledek negativní, doporučuje přesto i nadále sledovat jeho zdravotní stav a test opakovat další den, protože množství protilátek se tvoří individuálně.

Pokud je výsledek pozitivní, je nutné navštívit odběrovou laboratoř. Dva tisíce kusů balení věnuje Alza ve spolupráci s distributorem LOMINA AG na charitativní účely. „Zatím jednáme se čtyřmi neziskovými organizacemi, kterým testy věnujeme,“ řekla Novinkám mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

Čeští výzkumníci testují, jak roušky z triček a kapesníků zachytí koronavirus

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám