Hlavní obsah

Zámek Zelená Hora: nový nájemce, nová éra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární zámek Zelená Hora bude už tento rok pravidelně přístupný veřejnosti, v plánu jsou i kulturní akce. Má se o to postarat nový nájemce. Obec Klášter, která poněkud omšelou dominantu jižního Plzeňska vlastní, vybrala Družstvo sv. Jana Nepomuckého.

Foto: Profimedia.cz

Zelená Hora by měla mít na příští čtyři roky vystaráno.

Článek

„Začínáme prvního května, pak bude otevřeno vždy o víkendech a přes prázdniny snad každý den,“ řekl Právu Hynek Gloser, plzeňský architekt a předseda zmíněného družstva. To je odnoží Matice sv. Jana Nepomuckého – ta v roce 2021 uzavřela s ministerstvem kultury, hejtmanstvím, Ústavem pro studium totalitních režimů, organizací Post Bellum, městem Nepomuk a s obcí Klášter memorandum o revitalizaci celého areálu.

„Rádi bychom se pokusili zámek oživit do doby, než se najdou peníze na jeho generální rekonstrukci,“ dodal.

Programy mají mít duchovní i zábavní rozměr. „Centrem víkendových dopolední bude zdejší kostel, na odpoledne připravíme akce i atrakce pro rodiny s dětmi. Občerstvení, trhovci, kolotoč, divadélko,“ podotkl Gloser a dodal: „Uvažujeme o letním kině i o koncertech, a to jak vážné hudby, tak ve stylu folk či country – na ty ale dojde asi až příští rok. A pokud někdo přijde s vlastním smysluplným záměrem, tak jen dobře.“

Párou Prahou i Posázavím. Sezona začíná

Cestování

Výstavy i besedy

Do budoucna mají na zámku, který proslavil Rukopis zelenohorský i Černí baroni, vzniknout podle zmíněného memoranda muzejní expozice připomínající perzekuce z časů fašistické a komunistické totality. „Doufáme, že se ještě letos podaří zajistit na toto téma alespoň jednu výstavu, další by měly následovat. V plánu jsou také besedy s mládeží,“ podotkl Gloser.

Další výstava možná vznikne ve spolupráci se základními uměleckými školami. „Uvítal bych rovněž expozici věnovanou historii soutěže Stavba roku Plzeňského kraje,“ doplnil.

Pět zájemců

Nájemce vybrali místní zastupitelé z pěti uchazečů. „Vítězná nabídka byla nejlepší finančně i programově,“ sdělil starosta Lukáš Brož (Za Klášter krásnější). Družstvo bude mít celý rozsáhlý areál, tedy s výjimkou Šternberského dvora v podzámčí, v pronájmu až do roku 2026, a to vždy od počátku května do konce října. Nájemce garantuje, že obci každoročně vyplatí minimálně tři sta tisíc korun.

„Je stanovený paušál 180 tisíc a k tomu procenta ze vstupného. Pokud se v součtu nedostanou ani na stanovenou nejnižší hranici, rozdíl dorovnají,“ vysvětlil Brož. Podle Glosera zatím není o výši vstupného rozhodnuto: „Asi se bude platit za vstup do areálu, uvidíme, jak zohledníme případné akce. Není to o podnikání, ale o tom, jak dostat na Zelenou Horu lidi. A pokud tady pro ně bude nějaká atrakce, tak si ji budou muset zaplatit.“

Předchozí tři roky měl areál v nájmu jiný nájemce, který lákal návštěvníky na reálie spojené s filmem Černí baroni, předtím byla Zelená Hora přístupná jen ojediněle.

Císařské lázně v Karlových Varech nabídnou několik variant prohlídek

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám