Hlavní obsah

Císařské lázně v Karlových Varech nabídnou několik variant prohlídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik návštěvnických tras nabídnou v červnu po svém otevření Císařské lázně v Karlových Varech, které nyní procházejí nákladem zhruba 1,4 miliardy korun rozsáhlou rekonstrukcí. Umožní tak nejen prohlídku budovy, ale i komentované či hrané prohlídky a edukační návštěvy pro školy. Císařské lázně, které jsou národní kulturní památkou, se mají stát jednou z nejatraktivnějších památek v regionu.

Foto: Císařské lázně

Reprezentativní Zanderův sál před renovací

Článek

„Císařské lázně jsou unikátní tím, že nejsou zaměřené na jeden druh kultury,“ řekl Právu vedoucí návštěvnického provozu rekonstruovaného objektu Miloš Bělohlávek. „Není to muzeum a není to ani kulturní dům, ani vzdělávací centrum, ale plní všechny tyto úkoly zároveň,“ dodal.

„Ačkoli má expoziční část, tak to není sbírkotvorná instituce, ale nabízíme prohlídky budovy jako celku, to znamená, že si návštěvník může prohlédnout muzejní expozici, celou budovu, může si k tomu vzít komentovanou prohlídku nebo prohlídku císařské koupelny,“ sdělil Bělohlávek. „Věříme si, že jsme schopni atakovat pozici jedné z pěti nejnavštěvovanějších památek v kraji,“ uvedl.

Císařské lázně mají patřit i kulturním pořadům. „Díky tomu, že máme multifunkční atrium, budeme domovskou scénou Karlovarského symfonického orchestru,“ konstatoval Bělohlávek. Jen tento orchestr odehraje za rok zhruba třicet koncertů. Císařské lázně budou nabízet i další koncerty, ale také různá představení, bude možný i pronájem pořadatelům vlastních kulturních akcí. Sál lze také využít pro komerční účely, jako jsou například mezinárodní konference.

Červená Lhota bude opět bez lodiček

Cestování

Návštěvník si bude moci v přízemí budovy prohlédnout nejen muzejní expozici, ale zajít si i do kavárny a infocentra. V prvním patře jsou původní reprezentační prostory, tedy především Zanderův sál, který býval původně tělocvičnou. Zvláštním prostorem je císařská koupelna. „Jde o luxusní koupelnu o čtyřech místnostech,“ komentoval Bělohlávek.

Expozice v Císařských lázních se bude věnovat lázeňství, využívání přírodních zdrojů pro léčebné účely a také slavným návštěvníkům lázní. Nemělo by jít o statickou, ale o multimediální expozici.

Kam v Karlových Varech? Tipy na výlety ve městě i do přírody

Tipy na výlety

Na stěnách atria i videomapping

Zaujmout může i atrium s vestavěným sálem, který bude sám o sobě technickou raritou. A navíc se na stěny atria bude mimo akce promítat videomapping s motivy přírodní lázeňské léčby a s ukázkami tehdejšího technického řešení dopravy van s rašelinou do koupelen za zákazníkem.

Předběžně vedení Císařských lázní uvažuje, že by mělo být základní vstupné stanoveno na 250 korun. Zlevněné pro seniory nebo zdravotně postižené či studenty pak bude o stovku nižší. Děti do patnácti let by měly mít vstup zdarma.

Památky na Zlínsku nabízejí novinky

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám