Hlavní obsah

V krajině Slovenského Liptova si užijete relax, zábavu i adrenalin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hory, termální prameny, památky a skvělé jídlo, to vše objevíte během dovolené na Liptově. Že se sem jezdí lyžovat, se všeobecně ví, vždyť kdo by neznal Jasnou. Ale každý možná neví, jak nádherné turistické trasy tu jsou a že na své si přijdou i cyklisté. Znavenému tělu pak můžete ulevit v některém z termálních bazénů.

Foto: Profimedia.cz

Velká Fatra a Nízké Tatry jsou rájem pro milovníky turistiky.

Článek

K turistickým magnetům patří nejnavštěvovanější jeskyně Slovenska, Demänovská jeskyně Svobody, kterou najdete na trase mezi Liptovským Mikulášem a Jasnou pod Chopkom. Národní přírodní památka, součást Demänovského jeskynního systému v Nízkých Tatrách, vznikla sice už ve čtvrtohorách, ale objevena byla v roce 1921 a veřejnosti zpřístupněna o tři roky později.

Stojíme v jednom z efektně nasvícených dómů. Nádherné krápníky visí ze stropu, ale rostou i ze země. Protékají tu průzračné vody říčky Demänovky, vidíme jezírka včetně azurového. Určité příměsi zbarvují krápníkové útvary různými tóny – například sloučeniny železa a manganu je mění do žluta až červena, manganu do černa, hořčíku do šeda atd. Bílá barva znamená, že vápník zůstal téměř čistý, bez příměsí.

Foto: Petr Veselý, Právo

Demänovská jeskyně Svobody je nejdelší a také nejčastěji navštěvovanou jeskyní na Slovensku.

Téměř tisíc schodů

Během trasy dlouhé asi kilometr zdoláváme 913 schodů. Celý komplex jedenácti propojených jeskyní měří 43 kilometrů, což je nejvíc na Slovensku. Pro srovnání, nejdelší jeskyně v Evropě, ukrajinská Optimistična v Ternopilské oblasti, má podle posledního měření z roku 2017 dvě stě padesát sedm kilometrů. Na světě je nejdelší Mamutí jeskyně v USA ve státě Kentucky, ta měří až 650 km.

Do Rajeckého údolí za termálními koupelemi i panenskou přírodou

Cestování

Jedny z nejstarších lázní na Slovensku, Lúčky (první zmínka prochází z roku 1712), vyhledávaly zejména pacientky s gynekologickými problémy a neplodností. I proto tu najdete třeba torzo svalnaté mužské postavy pojaté v podobném duchu jako torza antická. Rozdíl je v poloze, tato leží. Její pohlavní úd se leskne, zřejmě od dotyků žen, které si jeho hlazením chtěly příznivě naklonit osud.

Foto: Petr Veselý, Právo

Nedaleko se nachází ještě Demänovská ledová jeskyně.

Dnes se tu klientům snaží pomoci s různými zdravotními problémy. Populární se stal program postcovidové péče, ať jde o zlepšení potíží s dýcháním, výkonností, jezdí sem i neurologičtí pacienti anebo ti, které sužují problémy podobné neuropatii.

Pacienti s postiženými plícemi provádějí dechová a rehabilitační cvičení, procházejí kyslíkovou terapií, navštěvují solné jeskyně a vylepšují si fyzickou kondici. Po cvičení chodí na procházky do borovicových lesů (silice z borovic působí blahodárně na postižené dýchací cesty) nebo k nedalekému vodopádu. Tříšť jemných kapének pomáhá čistit dýchací trubice, ale funkci plic prospívá i ozon nebo lehké záporné ionty, které u vodopádů přirozeně vznikají ve zvýšené míře, atd. Nejlepší je, když sem pacient přijede hned po prodělané nemoci.

Unikátní vesnice

Vyškrabali jsme se na jeden z kopců nad Ružomberkem a náhle jsme se ocitli v devatenáctém století nebo možná v dobách ještě starších. Cílem našeho stoupání byla osada Vlkolínec, izolovaná podhorská vesnice v nadmořské výšce 718 metrů, jejíž čtyřicet chalup se rozprostřelo na jižním úpatí vrchu Sidorovo, jednoho z výběžků Velké Fatry. Nejzachovalejší a nejkomplexnější soubor lidových staveb na Slovensku byl v roce 1993 zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Osada Vlkolínec se rozprostírá v nadmořské výšce 718 metrů. V některých domech se ještě bydlí, jiné lidé využívají k rekreaci.

Foto: Petr Veselý, Právo

Ukázka z expozice muzea ve Vlkolínci.

První záznam o Vlkolínci pochází z roku 1376 jako o vesnici dřevorubců a uhlířů. Dnes tu sice mají malé muzeum, ale někde lidé buď ještě nastálo bydlí, nebo domy využívají jako chalupy. Stavení působí malebně, jako kdyby se tu v určitou chvíli zastavil čas. I když životní podmínky tu asi idylické nebyly, do poloviny 20. století sem vedly pouze polní cesty a nebyla zavedena elektřina, idylicky to tu vypadá a stojí za to se sem zajít podívat.

Foto: Profimedia.cz

Archeoskanzen Havránok nedaleko Liptovské Mary přibližuje lidem život zdejších Keltů.

Populární Bešeňová

Na louce u obce Bešeňová byla před pětatřiceti roky jen díra do země hluboká dva kilometry, ze které tryskal termální pramen o teplotě 60 stupňů Celsia. Dnes je tu rozlehlý Vodní park s 23 bazény. Ale ve zdejším areálu najdete spoustu dalších atrakcí. Tobogany dlouhé i více než dvě stě metrů, saunový svět, v němž se konají svérázné saunové show, doprovázené hudbou, ale také oddělení, kde praktikují světelnou terapii, tedy působení různých světel na lidskou psychiku, spolu s muzikoterapií.

Při ní se využívá hra na tibetské misky, zvonečky a gongy. Proškolený instruktor z nich vyluzuje zvuky o určitých vibracích. Pomáhají lidem v tom, aby se uvolnili a dosáhli příjemného stavu blízkého meditaci.

Foto: Petr Veselý, Právo

Vodní park Bešeňová ve stejnojmenné obci nedaleko Ružomberku.

Bazén s vodou teplou od 27 do 38 °C, vybavený podvodními sedacími lavicemi s masážními tryskami, bublinkovači nebo různými chrliči, vypadá vedle toho všedně, ale mnozí si ho užijí. Atrakcí jsou i uměle vyrobené vlny, vysoké půl metru až metr.

Raftovací řeka

Raftovací řeka je dlouhá 226 metrů a její proud uhání ve více než dva metry širokém korytu v mírných zákrutách kolem dokola. Hned vedle ní stojí velká replika staré dřevěné plachetnice. Připomíná pirátskou loď. Uvnitř najdete bazén a na jeho dně pak amfory. K nim se můžete potopit v neoprenovém obleku a s kyslíkovým přístrojem, a to za doprovodu zkušeného instruktora, který vám vysvětlí, co a jak.

Foto: Petr Veselý, Právo

Jednou z atrakcí v Bešeňové je i replika staré lodi s bazénem vedle raftovací řeky.

Foto: Petr Veselý , Právo

I takto se lidé ve Vodním parku baví.

Děti milují vedle nejrůznějších skluzavek a bazénů i místní zoo. Mají tu papoušky, zajíčky, morčata, kozy, prasátka, divoké kočky, pštrosa a spoustu dalších živočichů. Některé z nich si mohou pohladit. Řadu zvířat, jež znají z obrázků či televize, tady vidí naživo leckdy poprvé.

Slovenský cestovní ruch roste, ale stále nedosahuje úrovně před covidem

Cestování

A tak bychom mohli pokračovat ve výčtu zážitků, které si zde, podobně jako v liptovském regionu, můžete dopřát.

Stojí za návštěvu

  • Blízko Demänovské jeskyně Svobody najdete také zajímavou Demänovskou ledovou jeskyni.
  • Tatralandia u Liptovského Mikuláše je největší akvapark na Slovensku.
  • Nedaleko Bešeňové je několik větších lyžařských středisek: Jasná, Donovaly, Roháče-Spálená, Malino Brdo, Ružomberok, Kubínská hoľa, ale i řada těch menších. Nejlépe si zalyžujete v Jasné. Splňuje kritéria pro mezinárodní závody.
  • Řadu adrenalinových sportů si užijete v Adrenalin centru v Liptovském Mikuláši a na Liptovské Maře, tandemový seskok padákem nabízí letiště v Liskové u Ružomberku.
  • K regionálním specialitám určitě patří sýry, jako je parenica, korbáčiky, brynza aj. Můžete je nakupovat také přímo na salaších. Řadu jich najdete v blízkosti silnic.
  • Na webu visitliptov.com si uděláte představu o zdejším regionu, najdete na něm i řadu užitečných tipů a informací.

Reklama

Související témata:
Liptov

Výběr článků

Načítám