Hlavní obsah

V klášteře ukrytém pod mohutnou skálou se zrodilo moderní Španělsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severu Aragonie v provincii Huesca jen coby kamenem dohodil od francouzské hranice stojí klášter, který se před necelým tisíciletím stal centrem reconquisty, tedy znovudobytí islámských území na Pyrenejském poloostrově zpět do křesťanských rukou. Magický komplex skrytý pod mohutnou skálou je významnou historickou i kulturní památkou a pro obyvatele Španělska má podobný význam jako pro Čechy například Vyšehrad.

Foto: Turismo Aragon

Klášter je zasazený do skály, která mu poskytuje přirozenou ochranu.

Článek

Románský klášter San Juan de la Peña neboli Svatý Jan ve Skále byl vybudován v 10. století na úpatí Pyrenejí pod mohutnou skalní stěnou, která se ve spodní části naklání dopředu, a slouží tak jako přirozená ochrana a částečně i střecha. Již od svého vzniku klášter v nadmořské výšce 1200 metrů sloužil nejen církevním účelům, ale byl zároveň výborně chráněnou pevností, a mohl tak poskytovat úkryt křesťanským komunitám, které ohrožovali muslimové.

Pohřebiště prvních králů

Od 11. století se San Juan de la Peña stal oblíbeným útočištěm aragonských panovníků. Ti ovládali rozsáhlá teritoria a zároveň byli hybnou silou v čele reconquisty, proto často cestovali a na odpočinek se vraceli právě sem, kde se cítili v bezpečí. Klášter díky tomu získal výjimečné postavení a četné statky, moc a vliv.

Foto: Roman Zvarič

V klášteře byli pohřbeni první tři aragonští králové.

V roce 1516 Aragonské království společně s Kastilií, Valencií, Katalánskem a Baleáry vytvořily nový státní útvar – Španělsko. Při pozdější přístavbě v klášteře vznikl královský panteon, kde byli pohřbeni první tři aragonští králové: Ramiro I., Sancho Ramirez a Petr I.

Grál měl chránit před muslimy

Ke klášteru přijíždíme z nedalekého města Jaca. Když vejdeme pod klenby a oblouky staré téměř tisíc let, dýchne na nás chlad a zvláštní slavnostní atmosféra. Při budování hlavní vstupní haly stavitelé využili a rozšířili stávající jeskyně. Uvnitř skalního masivu je také předrománský kostel s původními malbami a gotická kaple sv. Viktoriána.

V kostele byl podle pověsti uložen Svatý grál, aby chránil Aragonské království před muslimy. Později ho král Alfons V. Aragonský odvezl do valencijské katedrály a dnes je v klášteře vystavena kopie.

Foto: Roman Zvarič

Pověst praví, že byl v klášteře uložen Svatý grál.

Foto: Roman Zvarič

Výzdoba památky je působivá.

Na malém dvoře sídlí Nekropolis s hrobkami všech významných šlechticů Aragonského království. To je stejné uspořádání, jako kdyby u nás byli na jednom místě pohřbeni Rožmberkové, Šternberkové, Schwarzenbergové apod.

Na některých náhrobních kamenech se podepsal zub času, avšak jako celek působí Nekropolis honosným dojmem. Na přilehlém nádvoří stojí nádherná Křížová chodba se sloupy, které zdobí figurální výzdoba s mytologickými zvířaty a známými biblickými výjevy typu Poslední večeře Páně apod.

Na trase Svatojakubské cesty

V současnosti přístupné prostory jsou pouhou třetinou původního kláštera. Za zmínku stojí, že San Juan de la Peña je zasazen na trase poutní Svatojakubské cesty do Santiaga de Compostela. Okolní divoká krajina patří do národního parku, je protkaná sítí pěších stezek, a tak se nabízí možnost spojit spirituální exkurzi do kláštera s túrou po pyrenejských svazích.

Nejlepší bar světa? Čechy od něj dělí tři hodiny v letadle

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám