Hlavní obsah

V Jeseníkách zavádějí virtuální skipas. Jako první na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lyžařský areál Kopřivná v Malé Morávce v Jeseníkách zavede v letošní sezoně, která zde startuje v pátek 16. prosince večerním lyžováním, světovou novinku. Lyžaři zde nebudou potřebovat skipas ve formě čipu či karty, stačit jim bude chytrý telefon. Skipas zde totiž budou mít virtuální.

Foto: Veronika Ležatková

Chytrý mobil s nahraným virtuálním skipasem se ani nemusí vytahovat z kapsy.

Článek

„Jsme opravdu úplně první na světě, kde se tato revoluční novinka testuje a půjde do ostrého provozu. Předpokládáme, že na Vánoce. Jde opravdu o velký zlom a vůbec nebylo jednoduché ten systém vytvořit. Společnosti Axess se to ale jako první na světě podařilo,“ řekl Právu šéf lyžařského resortu Kopřivná Karel Ležatka.

Dodal, že zjednodušeně jde o inovativní technologii, která pomocí aplikace umožní lidem koupit a nahrát si virtuální skipas do chytrého mobilu s tím, že telefon při průchodu turniketem prostřednictvím bluetooth technologie sám sebe identifikuje jako skipas. „To vše i bez toho, že byste museli telefon vytahovat z kapsy, a téměř bez dopadu na stav jeho baterie,“ upřesnil Ležatka.

Testuje se za každého počasí

Nyní ve skiareálu Kopřivná nový odbavovací systém testují. „Zkoušelo se to už i v laboratoři v Rakousku, ale to je prostě něco jiného než přímo v lyžařském areálu. Tím naším projde za rok přes 180 tisíc lidí. Zkoušíme, jak to funguje při různých teplotách a počasí. Třeba dnes jsme tu měli minus 15 stupňů a fungovalo to,“ líčil Ležatka. Podotkl, že od virtuálního skipasu si také slibují i to, že budou více propojeni se svými návštěvníky.

„Budeme jim schopni nabídnout i věrnostní program. Díky telefonnímu číslu daného mobilu zjistíme, zda k nám návštěvník jezdí jen v zimě, či i v létě, zda lyžoval, kdy byl svah plný lidí či bylo špatné počasí. Můžeme mu pak nabídnout třeba jízdy navíc či jinou službu, kterou nabízíme,“ řekl Ležatka s tím, že kdo nevlastní chytrý telefon či nechce na svah nosit mobil, tak má možnost si zakoupit čipovou kartu.

Ostrým provozem v tomto jesenickém skiareálu chce firma Axess získat jistotu pro uvedení tohoto systému na trh. Zájem o jeho využívání mají například v USA či Austrálii, ale také v Evropě.

Běžkaři už vyrážejí na jihu Čech do upravených stop

Cestování

Mohlo by se vám hodit na Firmy.cz: Ski areál Kopřivná, a.s.

Mohlo by se vám hodit na Zboží.cz: Smartphony, Mobilní telefony

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám