Hlavní obsah

Běžkaři už vyrážejí na jihu Čech do upravených stop

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco sjezdaři si musejí na otevření velkých jihočeských areálů ještě počkat, běžkaři už vyrážejí do prvních stop. Rolba klubu Atletiko upravuje trasy ve Frymburku, běžkaři už jezdí také na Pasečné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už o uplynulém víkendu tady byly desítky běžkařů. Vyrážejí na sedmnáct kilometrů tras od fotbalového hřiště. Na loukách leží asi pět centimetrů čerstvého prašanu. Ještě někde vykukuje tráva nebo hlína, je tu ale i hodně opravdu pěkných míst a očekáváme další sněžení. Stopy budeme znovu upravovat ve čtvrtek, před víkendem,“ sdělil Právu Martin Řezáč z frymburského Atletika.

Na prvních běžkách už byl i Petr Dvořák z Českých Budějovic. „Jel jsem k Frymburku s dětmi na první běžkování, byla to docela pohoda. Kdo má rád běžky, může si to užít,“ podotkl Dvořák.

První stopy upravují i majitelé penzionu Dobík na Pasečné nedaleko Přední Výtoně. „Terény, značení a parkoviště jsou pro letošní sezonu připravené. Aktuálně u nás leží asi dvacet centimetrů sněhu. Čekali jsme, až teploty klesnou a sníh nám promrzne, aby byl základ pevný pro další očekávaný sněhový přírůstek tento víkend. Upravujeme louky a trasu směrem do Rakouska, celkem nyní jde asi o dvacet kilometrů tratí,“ uvedla provozovatelka areálu Běžky Pasečná Kamila Sušanková.

Lyžování v Jeseníkách lákalo i běžkaře

Cestování

Od minulého týdne se běžkuje i na Zadově. „Upravili jsme trasy na Churáňově a mezi Zadovem a Pláněmi. Jde asi o pět kilometrů, když tady leží přes dvacet centimetrů sněhu. Trasy budeme upravovat i v týdnu,“ podotkl provozní ředitel Lyžařského areálu Zadov Petr Vondraš.

Připravují i sjezdovky

Upozornil, že se areál připravuje i pro sjezdové lyžování. „Když vše půjde dobře, měli bychom otevřít už v tomto týdnu, ale přesný termín zatím nemáme,“ konstatoval.

Podobně přesný začátek sezony nemají ani ve Skiareálu Lipno. „V ideálním případě bychom chtěli otevřít první sjezdovky na konci tohoto týdne,“ řekla mluvčí areálu Olga Kneiflová.

Lyžařský areál Park Frymburk se otevírá každoročně 27. prosince hned po vánočních svátcích. „Přípravy běží naplno již od podzimu, musíme stihnout veškeré údržby, povinné revize nebo školení zaměstnanců. Samozřejmě musíme mít připravená a rozmístěná sněžná děla, kterých máme tento rok jedenáct včetně jednoho speciálního pro bobovací kopec,“ zmínil provozní ředitel areálu Michal Černocký.

Jde o malý rodinný areál pro začínající lyžaře či snowboardisty všech věkových kategorií. K dispozici jsou dva vleky v délce 650 metrů s nezapomenutelným výhledem na Frymburk a jezero Lipno.

Na dolomitském masivu Marmolada se nebude lyžovat, chybí sníh

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lyžařský areál Zadov, Skiareál Lipno, Park Frymburk

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám