Hlavní obsah

Kadaňský klášter připravil k 550. výročí výstavu i prohlídky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Františkánský klášter v Kadani na Chomutovsku slaví 550 let od svého založení. K výročí připravil výstavy s názvem Klášter a jeho pán, která přiblíží návštěvníkům počátky vzniku kláštera i život jeho zakladatele Jana Hasištejnského z Lobkowicz. Výstavu připravilo kadaňské muzeum, které je provozovatelem objektu, ke dvěma výročím.

Foto: Profimedia.cz

Pozdně středověký poutní františkánský klášter v Kadani

Článek

„To první, zásadní, je 550. výročí vzniku kláštera, tedy příchodu františkánských řeholníků do Kadaně. A druhé je 530., kdy Jan Hasištejnský z Lobkowicz, zakladatel kláštera, vyrazil z Kadaně na svoji pouť do Svaté země, do Jeruzaléma a do Betléma,“ řekl autor výstavy a městský historik Lukáš Gavenda.

Výstava zve návštěvníky do prostor, které zakladatelé lobkowiczkého rodu využívali při svých pobytech mezi františkánskými řeholníky. „Místnosti dali Lobkowiczové vyzdobit sklípkovou klenbou a vtiskli tak klášterní budově nezaměnitelnou stopu své doby i vzpomínku na své sepětí s tímto místem,“ uvedl Gavenda. Právě místnosti se sklípkovou klenbou náležejí k nejstarším a nejpozoruhodnějším v klášteře.

Ke zhlédnutí jsou i artefakty archivní i archeologické povahy, jež dokládají pouto rodu ke klášteru. Jde například o náhrobek Jana Hasištejnského od Ulricha Greucze z roku 1516. Jeho originál se nachází v klášterním kostele.

Hřebenovka Českým Švýcarskem otevřena. Zavede i do málo známých míst

Tipy na výlety

Výstava nabízí pohled na jeho původní, rekonstruovanou podobu, která zanikla kolem roku 1682. Návštěvníci si mohou prohlédnout také dobové dokumenty, jako je Lobkowiczký erbovník nebo listina z roku 1481, kterou král Vladislav Jagellonský předává patronát nad klášterem Lobkowiczům.

Usiluje o zápis na UNESCO

V návštěvní nabídce kláštera nestojí výstava samostatně, ale doplňuje stálou expozici s názvem Život v klášteře v rámci druhého návštěvního okruhu. Ke zhlédnutí je v prvním a druhém poschodí až do 29. října.

Pozdně středověký poutní františkánský klášter v Kadani byl svého času centrem pozornosti panovníků i diplomatů, duchovenstva i světských poutníků, umělců i mecenášů, šlechticů i prostého lidu. Za vidění stojí především unikátní nástěnné malby a vzácná sklípková klenba. Pro svou jedinečnost usiluje klášter o zapsání na seznam památek UNESCO.

Pevnostní kostel se otevřel veřejnosti. Po 60 letech od ničivého požáru

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám