Hlavní obsah

Soutěsky ve Hřensku se letos neotevřou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oblíbená turistická atrakce v Hřensku na Děčínsku, projížďka na lodičkách v soutěskách řeky Kamenice, je podle geologů nebezpečná a letos se už neotevře. Hrozí pád kamenů i ohořelých stromů ze skalních útvarů. Škody způsobil rozsáhlý lesní požár.

Foto: Profimedia.cz

Soutěsky v okolí Hřenska už letos turisty nepřivítají.

Článek

Původní předpoklad starosty obce Zdeňka Pánka (nez.), že se turisté budou moct na lodičky vypravit ještě v září, tak nevyjde. Zaměstnanci obce dokonce museli přerušit práce na sanaci vodní cesty.

„Musí se z ní odstranit stromy, protože hrozí akutní nebezpečí, že kdyby přišly deště, tak stromy tvoří zábranu, která by se potom mohla protrhnout, a Hřensko jako takové by bylo skutečně ohroženo,“ uvedl Pánek a odhadl, že pokud bude přát počasí, mohli by se pracovníci vrátit na místo ještě na podzim.

Obec jako provozovatel lodiček zároveň přichází o miliony korun, za běžných okolností by totiž turisté mohli do soutěsek až do 5. listopadu. „Chtěli bychom je znovu přivítat 1. dubna,“ upřesnil starosta.

Podpoří je ministerstvo

Soutěsky jsou hlavním lákadlem pro turisty, kteří do Hřenska míří. Ztráty proto počítají i podnikatelé. O možné podpoře místních podnikatelů bude jednat ministerstvo pro místní rozvoj s ministerstvem průmyslu a obchodu.

„Cestovní ruch v Českém Švýcarsku podporujeme prostřednictvím agentury CzechTourism všemi dostupnými prostředky, aby se turisté do oblasti vrátili a zmírnily se tak další škody spojené s jejich odlivem,“ uvedla Veronika Hešíková, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj.

Území zasažené požárem chce ministerstvo zvýhodnit v národních programech, které se týkají podpory venkova a cestovního ruchu.

Oborou na Lounsku vede nová Lososí stezka

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám