Hlavní obsah

S jednou vstupenkou do dvou vídeňských zámků i do muzea nábytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedná se o kombinovanou vstupenku Sisi Ticket obsahující vstup do císařských prostor ve vídeňských zámcích Schönbrunn a Hofburg, stejně jako do muzea a depozitáře historického nábytku. Zdaleka není určena jen těm, kteří touží vydat se po stopách Sisi, mladé císařovny, i když každé z míst je s ní pochopitelně spojeno.

Foto: Petr Hejna

Zámek Schönbrunn

Článek

Obecně je známo, že Sisi byla přezdívka Alžběty Bavorské, bavorské princezny, pozdější císařovny, do níž se v jejích patnácti letech zamiloval František Josef I. Zakrátko ji pojal za manželku, a tak se v šestnácti letech Sisi stala roku 1854 císařovnou Rakouska a královnou Uher a Čech. Její konec byl tragický, zemřela rukou italského anarchisty, který ji u Ženevského jezera probodl pilníkem. Mnohé z jejího života, i když v romantické a zidealizované podobě, přiblížil film Sissi a jeho dvě pokračování s Romy Schneiderovou v hlavní roli.

Foto: správa expozic zámku Schönbrunn

Schönbrunnský pokoj Vieux-Lacque

Císařské apartmány v Schönbrunnu

„Rodný domek“ Franze Josefa I., letní sídlo císařů, kterým je velkolepý zámek Schönbrunn, se může pochlubit ohromujícím počtem komnat, jichž je celkem 1441. K prohlídce veřejností je jich vyčleněných čtyřicet pět, což bohatě stačí na seznámení s především reprezentačními místnostmi monarchů.

Prohlídka prastarých solných dolů překvapí moderním multimediálním zpracováním

Cestování

Poznáte tedy místa, kde sedal Napoleon – tím byl pokoj Vieux-Lacque, v Čínském oválném kabinetu Marie Terezie vedla jednání (vzhledem k jejich utajení by se dalo říci, že kula pikle, leč v dobrém úmyslu) s vyslancem, pozdějším dvorním a státním kancléřem a vedoucím zahraniční politiky Václavem Antonínem knížetem z Kounic a Rietbergu, rodem Moravanem, zrcadlový sál pamatuje koncerty šestiletého génia Mozarta…

Bezplatně si lze celoročně projít rozlehlý park za zámkem, na který blízko Neptunovy fontány navazuje vyhlášená zoologická zahrada, unikátní například chovem pandy velké. K prohlídce zoo však sotva stačí jeden den, takže její návštěvu je ideální naplánovat na jindy než současně s toulkami po časech císařských.

Sisi muzeum v Hofburgu

Dozvědět se mnoho ověřených faktů o jejím životě nabízí Sisi muzeum v Hofburgu, tedy v zámku v samém centru Vídně. Více než tři stovky exponátů představuje autentické předměty i apartmány, kde Sisi pobývala. K vidění je tak například harfa, která s ní do Vídně přicestovala z rodného Mnichova, její zálibu v malování dokladuje sada jejích akvarelových barev a některé z obálek ozdobených právě její rukou, nechybí původní exponáty jejího pestrého šatníku, stejně jako pro změnu věrně rekonstruované šaty z doby sňatku a korunovace.

Foto: správa expozic zámku Hofburg

Replika svatebních šatů

Milovníci století páry se pak mohou nostalgicky projít jejím dvorním salonním panovnickým vozem, kterým cestovala. Její tragický konec připomíná černý plášť s volavčím peřím, kterým bylo její tělo po vraždě zahaleno, i její posmrtná maska.

Součástí muzea je také mnoho místností stříbrné klenotnice, nabitých nespočtem stolovacího náčiní a nádobí, které zdaleka není jen stříbrné, ale i zlaté, ohromí nádherně malovaný porcelán, stejně jako sady nástolníků. Zde lze dokonce pořizovat fotografie a exponáty si nafilmovat, což je však striktně zakázáno v rovněž v Hofburgu současně přístupných apartmánech, které Sisi obývala se svým manželem.

Foto: Petr Hejna

Příbory ve stříbrné klenotnici

Krom typicky bohatě rokokově zdobených místností zde uvidíte ale i císařovninu koupelnu nebo místnost určenou k posilování těla - Sisi jednak byla sportovně založená, ráda i jezdila na koni, a pak byla až extrémně posedlá hubnutím - jí hojně využívané domácí „fitness centrum“ obsahuje kruhy, hrazdu i žebřiny. Celkem je v Hofburgu v sekci apartmánů k vidění 24 místností.

Císařská kolekce nábytku - Imperial Furniture Collection

Třetím zastavením, které vstupenka nabízí, je muzeum nábytku. To již není součástí žádného zámku, ale nachází se v budově nedaleko Mariahilfer Straße.

Foto: Petr Hejna

Muzeum nábytku připomíná slavný film.

Praktické je začít využívání Sisi Ticket v Schönbrunnu, metrem U4 se pak přemístit do Hofburgu a odtamtud opět metrem U3 do stanice Zieglergasse, odkud je to již k  Andreasgasse 7, kde muzeum sídlí, ani ne 200 metrů. Zakladatelkou muzea byla vlastně Marie Terezie, která roku 1747 rozhodla při výměně nábytku vybudovat pro starý depozitář.

Ledovec, vyhlídky a monumentální jeskyně najdeme na Dachsteinu

Cestování

Díky tomu je zde vystavena spousta s její rodinou spojených exponátů, jako je skříňka Marie Antoinnety nebo herní stůl Karla VI., k vidění jsou i panovnické trůny a nábytek z orientálního dřeva. I zde narazíte na Sisi, a to i v sekvencích z filmu, kde byl použitý vystavovaný kus nábytku. Čím do vyššího patra vystoupáte, tím víc se přiblížíte vídeňské moderně.

Ať již jste fanoušci Sisi, nebo milovníci historie a impozantní i drobné krásy, den se Sisi Ticket si ve Vídni plně užijete. Prohlídky jsou bez průvodce, zapůjčit zdarma si však můžete audioprůvodce (v muzeu nábytku ale neumí česky).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám