Hlavní obsah

Podzim je dobou výletů a poznávání

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příchodem podzimu začíná sezóna výletů a poznávání, na které je v létě příliš horko, a navíc většina turistů se v létě raději vypraví na dovolenou k moři.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Památky antického Říma, mezi nimi i Koloseum, patří mezi nejčastější cíle poznávacích zájezdů.

Článek

Právě v tomto období se dostávají ve velkém ke slovu autobusy, které v případě letních zájezdů k moři z velké části nahradila letadla.

V čele je Francie

Nejoblíbenějším cílem autobusových poznávacích zájezdů je dlouhodobě Paříž. Pro rodiny s dětmi se kombinuje s návštěvou Disneylandu, který je nedaleko. Mezi poznávacími autobusovými zájezdy figurují na prvních místech i další francouzské oblasti, především Normandie, Bretaň, Provence a Azurové pobřeží.

Za Francií co do popularity následují okružní zájezdy po Itálii (Řím, Neapol), po Německu (především střední Porýní), Švýcarsko a Rakousko.

Foto: Profimedia.cz

Hora Mont Ventoux, která je oblíbeným cílem cyklistů, kteří si chtějí otestovat, jak se cítí závodníci během Tour de France, která tudy tradičně vede.

Trvale oblíbené jsou také tzv. eurovíkendy, tří- nebo čtyřdenní letecké zájezdy do evropských metropolí. Díky nízkonákladovým leteckým společnostem létají čeští turisté za velice výhodné ceny nejčastěji do Paříže, Říma, Barcelony, Amsterdamu, Londýna a Benátek. Populární jsou i víkendy ve Vídni, kam se dá snadno dojet nejen autem nebo autobusem, ale také vlakem.

Lázně a aquaparky

Slovensko je po Chorvatsku mezi našimi cestovateli dlouhodobě druhou nejpopulárnější zemí. Na podzim si Češi vybírají zejména relaxační pobyty v termálních lázních a aquaparcích.

Notoricky známé jsou termální komplexy v Bešeňové a Tatralandia u Liptovského Mikuláše. V prostoru mezi Nízkými a Vysokými Tatrami je termálních pramenů velké množství.

V minulosti často termální voda bez jakéhokoliv užitku plnila přírodní jezírka. Dnes ji využívají hotelové komplexy, obce zřizují léčebné domy. Tak je tomu např. v Liptovském Jánu, který se dostává do povědomí nejen jako východisko k horským túrám, ale i jako lázeňská obec.

Foto: Profimedia.cz

Lázně Piešťany

Pobyty v těchto místech mají spíše relaxační než léčebný charakter. V každém případě ubrala tato zařízení značnou část klientely skutečným lázním, jako jsou Piešťany, Trenčianské Teplice nebo třeba Sliač.

Teplo i ve Středomoří

Přestože hlavní sezóna leteckých zájezdů k moři končí, v mnoha místech ve Středomoří je stále ještě teplo, voda je po létě vyhřátá a teploty se pohybují dost vysoko. Toho využívá mnoho českých turistů, kteří profitují z nižších cen (často až o 20 procent) a vyhnou se prázdninovým návalům.

Na podzim je příznivé počasí a možnost koupání nejen v Egyptě či na Kanárských ostrovech, ale také v jihovýchodní části Egejského moře. Až do poloviny října bývá hezky na Rhodu a Krétě nebo na Kypru či v Turecku.

Foto: Profimedia.cz

Kyrenia, Kypr

Začíná exotika

Podzim je obdobím, kdy začínají létat první charterové lety do exotických oblastí, kde je nejpříjemněji právě od podzimu do jara. Podle údajů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur bude i letos nejpopulárnější exotickou zemí Thajsko (loni 30 tis. českých turistů), Kuba (14 tis.) a Dominikánská republika (9 tis.). Kromě těchto zemí budou létat přímé charterové spoje také např. do Venezuely, Mexika nebo Brazílie.

Foto: Profimedia.cz

Chcete-li poznat nejkrásnější pláže v Karibiku, jeďte do Punta Cany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám