Hlavní obsah

O fiktivní dovolenou na Ukrajině je zájem. Vybraly se už miliony korun

Už tisíce lidí z celého světa se zapojily do finanční pomoci Ukrajině skrze ubytovací platformu Airbnb. Rezervují si přes ni pobyty, které se vzhledem k aktuální ruské invazi logicky neuskuteční, služba však veškeré peníze vyplácí hostitelům. Jen za dva dny se podařilo vybrat už přes dva miliony dolarů, tedy více než 46 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Lidé ve velkém rezervují fiktivní pobyty na Ukrajině (ilustrační foto).

Článek

Na začátku března se na sociálních sítích objevila výzva, aby si lidé rezervovali u ukrajinských hostitelů ubytování. Nikoli kvůli vidině reálné návštěvy, ale kvůli finanční pomoci. Ubytovací platforma záhy zareagovala a informovala, že dočasně zruší poplatky za zprostředkování, aby hostitelé dostali plné částky.

Na sbírkách pro Ukrajinu se sešlo v Česku přes 1,5 miliardy korun

Válka na Ukrajině

Nejvíce pobytů si zamluvili Američané, druzí jsou Britové, uvádí s odkazem na Airbnb server Independent. Ukrajinským hostitelům mělo jen za rezervace z 2. a 3. března dorazit dohromady přes dva miliony dolarů. Dá se předpokládat, že od té doby částka ještě značně narostla. „Ceníme si během této krize štědrosti naší komunity,“ uvedl mluvčí platformy.

Někde jsou ubytovací kapacity naplněné až do léta, což hostitelům zajistí konstantní přísun peněz. Nejde přitom jen o fiktivní pobyty ve velkých městech, ale i na venkově, kde není cestovní ruch obecně tolik rozvinutý.

Lidé mohou ubytovat uprchlíky

Podle listu The Independent jsou ceny za noc na Ukrajině často velmi nízké. V tom se shodují i někteří lidé na sociálních sítích, kteří se rozhodli tímto způsobem přispět. „Je to opravdu levné a někomu to může skutečně pomoci,“ okomentoval na Twitteru Mario DiMaggio, jenž si rezervoval fiktivní týdenní pobyt v Kyjevě.

Na platformě Airbnb se nachází více než 300 nabídek na ubytování na Ukrajině. Ne vždy jde však o místní poskytovatele, součástí jsou i zahraniční hotelové řetězce.

Služba navíc spustila také stránku, pomocí níž se mohou lidé ze zahraničí přihlásit, pokud mají doma volné pokoje navíc a chtěli by v nich ubytovat uprchlíky.

Přispět lidem na Ukrajině lze z pohodlí domova. Fiktivní dovolenou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám