Hlavní obsah

Přispět lidem na Ukrajině lze z pohodlí domova. Fiktivní dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv na Ukrajině probíhá válka a lze si jen těžko představit, že by se někdo vydal do země na dovolenou, krátkodobé pobyty na platformě Airbnb jdou na dračku. Jedná se o jeden ze způsobů, jak lidé z celého světa pomáhají Ukrajincům. Pobyt si zaplatí, aniž by ve skutečnosti plánovali se na Ukrajinu vydat.

Foto: Profimedia.cz

Logo Airbnb

Článek

Jedním z těch, kdo nabízí na Airbnb hostům z celého světa svůj byt v Kyjevě, je šestatřicetiletý Volodomyr Bondarenko. Ačkoliv má nyní zcela jiné starosti než nabízet na internetu pronájem bytu, hosté se mu sami ozývají.

„Jenom za dnešek přišlo asi deset rezervací. Překvapilo mě to, ale moc nám to pomáhá. Všechny tyto peníze pomůžou lidem, kteří to teď potřebují,“ uvedl Bondarenko.

K výzvě, která se začala šířit na sociálních sítích, se přidávají lidé z celého světa. Jen během minulé středy a čtvrtka si hosté rezervovali dohromady přes 60 tisíc nocí.

Rakušan: V Česku je podle odhadů už zhruba 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Společnost Airbnb uvedla, že v těchto případech si nebude účtovat žádné poplatky za zprostředkování služby. Hostitelům jsou peníze vypláceny obvykle do 24 hodin po ukončení zaplaceného pobytu. V současné situaci se mohou platby zpozdit, peníze však hostitel dostane dřív nebo později na registrovaný bankovní účet.

Organizátoři kampaně však upozorňují, aby si lidé před zakoupením fiktivního pobytu ověřili, že danou nemovitost pronajímá skutečně jednotlivec, a nikoliv větší firma.

Z Kyjeva utekla, byt nabídla

Kampaně si na sociálních sítích všimla i jistá Anne Margaret Danielová z New Yorku. Lektorka literatury si na Airbnb koupila dvoudenní pobyt v Kyjevě, na Ukrajinu se však nechystá.

„Doufám, že jste v pořádku vy i váš krásný byt. Jednoho dne, až válka skončí, vás určitě přijedu navštívit, počítejte s tím. Bůh žehnej vám i vaší zemi,“ napsala Danielová vzkaz ukrajinské hostitelce Olze Zvirjanské.

Z Ukrajiny již uprchlo 1,5 milionu lidí

Zahraniční

Její byt se střešním oknem a dřevěnými podlahami nyní slouží lidem, kteří se neměli možnost z metropole dostat. Ona sama se svými dětmi utekla do zhruba 200 kilometrů vzdáleného města Čerkasy, kde zatím její rodině nehrozí bezprostřední nebezpečí.

„Jsme naživu, ale chtěli bychom žít jako dřív. V Kyjevě teď není bezpečno. Vážíme si každé podpory a nemusí být zrovna finanční,“ uvedla pro server CNN Zvirjanská.

Lidé nabízí ubytování

Na Airbnb se mezitím objevují nabídky ubytování pro ukrajinské uprchlíky. V sousedních zemích by tímto způsobem mohly najít ubytování desítky tisíc lidí.

„V těchto těžkých chvílích si velmi vážíme štědrosti naší komunity,“ uvedl Haven Thorn, mluvčí americké společnosti, která krátkodobé pobyty zprostředkovává od roku 2008.

Lidé, kteří se rozhodnou přispět Ukrajincům prostřednictvím fiktivních pobytů, by si měli ověřit, zda má daný hostitel dostatečný počet recenzí z minulých pobytů a nejedná se o podvodníka, který by chtěl využít aktuální situace rychlým založením účtu s falešným bytem na Ukrajině.

Reklama

Výběr článků

Načítám