Hlavní obsah

Moc velká prsa a zadek? Socha mořské panny s křivkami rozčeřila v italském městě vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoitalské město Monopoli přitahuje v posledních dnech pozornost kvůli novému dílu, které tu vztyčili. Sochu mořské panny, zdobící místní náměstí, označují někteří kritici pro větší pozadí i prsa za příliš provokativní. Ředitel umělecké školy, jejíž studenti dílo vytvořili, však autory brání s tím, že jde o poctu ženám s křivkami, kterých není málo.

Foto: Profimedia.cz

Město Monopoli se nachází v regionu Apulie.

Článek

Socha, která stojí na náměstí pojmenovaném po vědkyni Ritě Levi-Montalciniové, ještě nebyla slavnostně odhalena, stihla už však vyvolat vášnivé debaty krátce po instalaci. Někteří kritici tvrdí, že mořská panna vypadá jako po voperování silikonových implantátů do poprsí a má také velkou zadnici, která u těchto mytických bytostí není úplně obvyklá, uvádí britský Guardian.

Šéf místní umělecké školy Adolfo Marciano dílo i studenty, kteří ho vytvořili, brání. Podle něj je socha poctou velké části žen, které mají křivky. Doplnil, že vedení města si objednalo několik děl, z nichž jedno mělo být na téma moře. „Studenti se sešli a přišli na nápad s mořskou pannou. Radě byl předložen model, o kterém řekla, že je dobrý, a pak bylo rozhodnuto, že se dílo nainstaluje na náměstí,“ uvedl Marciano.

Ředitel rovněž dodal, že nehodlá posuzovat, co studenty inspirovalo, podle něj však socha odráží reálnou podobu mnoha Italek. „Bylo by podle mě špatné, kdyby socha reprezentovala ženy, které jsou extrémně vychrtlé,“ řekl Marciano s tím, že hubené modelky jako ideál krásy předkládají hojně reklamy v televizi.

Pozornost si zaslouží jiná díla, míní ředitel

Místní obyvatel Beppe uvedl, že mořská panna ve městě značně rozčeřila vody a vyvolala vášnivou diskusi. Do oficiálního odhalení zůstává sice skrytá, i tak je ale terčem kritiky, protože podle některých lidí je zkrátka moc vyzývavá. „Je to ostuda. Studenti umění si zaslouží vyzdvihovat, nikoli kritizovat,“ míní muž.

Studenti umělecké školy vytvořili například i sochu obětem nehod na pracovištích, která si podle ředitele zaslouží více pozornosti než mořská panna. Slavnostně odhalena by měla být v těchto dnech.

V italské obci chtějí pokutovat turisty, kteří si budou při focení selfie dávat až příliš načas

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám