Hlavní obsah

Množství balonů na obloze i skály ve tvaru penisu. Turecká Kappadokie je jedinečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko je mezi Čechy populární dovolenkovou destinací. Nenabízí jim však jen průzračné moře a krásné pláže, ale také další jedinečné zážitky. A to i ve vnitrozemí. Třeba v Kappadokii, kde je toho k vidění opravdu hodně, mimo jiné nejrůznější skalní útvary či jeskynní kostely. Výhledy na rozlehlá údolí si návštěvníci často vychutnávají při letu horkovzdušnými balony, které ve velkém křižují oblohu.

Turecko - KappadokieVideo: Novinky

 
Článek

Kappadokie se nachází v Anatolii. Místní krajina je plná hlubokých údolí a kaňonů, skalních homolí, věží a dalších prapodivných skalních útvarů, dokonce i celých podzemních skalních měst. To vše vytvořila sama příroda.

Název oblasti Kappadokie pochází z perštiny a znamená Země krásných koní. Možná dříve by svému názvu dostála, dnes je ale v prvé řadě zemí přírodních divů, bizarních tufových pilířů všech tvarů a barev.

Za jejich vznik mohou erupce místních sopek, které vyvrhly obrovské množství lávy, sopečného popela a dalšího vulkanického materiálu. Jejich smícháním vznikla poměrně měkká hornina zvaná tuf, která je svými vlastnostmi podobná pískovci. Povětrnostní vlivy, hlavně pak deště, mráz a také povrchové toky, vytvořily v průběhu tisíciletí neskutečné přírodní dílo.

Tuhle nádheru má možnost člověk spatřit z ptačí perspektivy, a to díky balonům, kterých zde každý den ještě před východem slunce vzlétají desítky.

Prodloužený víkend v Istanbulu vaší linii neprospěje

Cestování

„Let balonem je to nejkouzelnější, co zde můžete zažít. Pokud to povětrnostní podmínky dovolí, tak desítky balonů vzlétají každé ráno. Nejenže vidíte skalní útvary pod sebou, ale také desítky balonů kolem sebe, a to je neskutečná atmosféra,“ řekla Novinkám průvodkyně a delegátka Šárka Spáčilová s tím, že let v průměru trvá necelou hodinu. Na tuto atrakci se sem sjíždějí turisté z celého světa.

Žena v mužském těle

Výchozím bodem v oblasti Kappadokie je vesnice Göreme, která čítá asi dva tisíce obyvatel. Leží v srdci pohádkové krajiny a je výbornou základnou pro pěší výlety do překrásného okolí bizarních skalních masivů.

Zde stojí za návštěvu muzeum pod širým nebem, kde najdete velkou řadu křesťanských kostelů s krásnými zachovalými freskami. „Jeden z kostelů je Hadí kostel. K němu se váže krásná legenda o místní krásné, ale velmi zbožné dívce. Ta měla velké množství nápadníků, které odháněla. Začalo se tedy pochybovat o její orientaci,“ vypráví průvodkyně s tím, že se žena modlila k Bohu, aby ji z tohoto vysvobodil.

„Tak se jednoho krásného dne probudila v mužském těle. Měla plnovous, mužské přirození, ale zůstala jí ženská ňadra. Tento obrázek je v Hadím kostele vyobrazen,“ dodává Spáčilová.

Tyto kostely a nástěnné malby patří k nevýznamnějším příkladům raně křesťanského umění a jsou proto zařazeny na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Všudypřítomná údolí

Celé území se rozkládá na ploše více než 300 km² a o zajímavá skaliska tu není nouze. Můžete navštívit údolí mnichů, kde útvary připomínají právě mnichy v kápích, nebo růžové údolí, kde se horniny za plného slunce barví do růžova nebo do červena.

Foto: Novinky

Narazíte tu na řadu křesťanských památek.

Foto: Novinky

Kostely a malby v nich jsou součástí seznamu organizace UNESCO.

Populární je také takzvané údolí lásky, kde skalní útvary připomínají penisy. Sem lidé jezdí na západ slunce a většinou na koních.

Do Kappadokie se vyplatí vyjet na dva dny, protože od pobřeží trvá cesta poměrně dlouho – osm hodin autobusem. I samotné ubytování je tady zážitkem, při stavbě hotelů byly využity skalní útvary, takže návštěvníci mají pocit, že bydlí v jeskyni, která je ovšem luxusně zařízená.

„Navštívit oblast Kappadokie bych doporučila každému, kdo chce Turecko poznat. Stojí za to tam přenocovat v jednom z mnoha skalních hotelů, prohlédnout si krajinu z balonu a pak se třeba vrátit zpět na pobřeží do hotelového resortu, kde člověk po výletu relaxuje,“ řekla Novinkám obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Pátek.

„Turisté navštěvující Turecko už nechtějí dovolenou trávit jen v hotelovém resortu. Za ten týdenní pobyt chtějí absolvovat alespoň jeden výlet. Rodiny s dětmi nejčastěji vyrážejí do delfinárií, ale ti ostatní mají právě zájem o návštěvu Kappadokie,“ potvrzuje tisková mluvčí Čedoku Kateřina Pavlíková.

„Mezi nejoblíbenější výlety patří návštěva historického města Side. Stovky klientů také každý rok vyrazí do oblasti Kappadokie, zvláště objevovat skalní chrámy v regionech Ürgüp, Avanos, Nevsehir, podzemní města Derinkuyu a Kaymakli, údolí Göreme a také kaňon Ihlara u Aksaray. Přestože je to poměrně vzdálené místo od hotelových resortů v Antalyi, patří tento výlet mezi velmi oblíbené,“ tvrdí Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer.

FOTO: V Turecku se tyčí skály, které přivedou stydlíny do rozpaků

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám