Hlavní obsah

Lyžování v Jeseníkách lákalo i běžkaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plné lyžařů a snowboardistů byly o víkendu sjezdovky v areálech, které už zahájily provoz v Jeseníkách. Fronty se tam ale zatím netvořily. Na horách se už proháněli i běžkaři, byť podmínky pro ně kvůli nedostatku sněhu zatím nejsou příznivé.

Foto: Petr Marek, Právo

Středisko Proskil v Branné bylo plné lyžařů a snowboardistů.

Článek

„Přírodního sněhu je málo, nejvíce, a to zhruba 30 centimetrů, ho leží v oblasti Ovčárny a Pradědu. Momentálně nesněží, fouká čerstvý vítr,“ řekl Právu v neděli po poledni Tomáš Skokan, dispečer Horské služby (HS) Jeseníky ze stanice Karlov s tím, že v provozu jsou zatím jen střediska v Branné, Karlově a Dolní Moravě.

„Lidí je tady spousta, jako v zimě, super,“ pochvaloval si Rostislav Procházka, provozovatel Skiareálu Proskil v Branné na Šumpersku, kde se začalo lyžovat už o prvním prosincovém víkendu. „Teď už pojedeme denně. Dosud byla v provozu jen lanovka, ale příští sobotu spustíme už i vlek. Jsou na nás tlaky. Někteří se bojí výšek, nemusí tedy lanovku, a  říkají, že přijedou, až pojede i poma. Tak jim vyhovíme,“ vysvětlil.

Na dolomitském masivu Marmolada se nebude lyžovat, chybí sníh

Cestování

Z Přerova přijel do Branné například snowboardista Vojtěch Veselý. „Počasí parádní, sníh také, krásně to jede. Za týden vyrážíme do Rakouska, takže tady perfektní rozjezd,“ liboval si. Spokojení byli i manželé, co dorazili z Lutína na Olomoucku. „Byli jsme tady nedávno, teprve se zasněžovalo. Věděli jsme proto, že teď už to půjde, tak jsme neváhali. Moc jsme se těšili. Jezdíme sem pravidelně, je to tady i pro děcka, a jako obvykle nezklamali,“ řekl Právu muž, který se představil jako Jirka.

Slušný rozjezd

Slušnou návštěvnost, byť ne takovou jako v Branné, měli i v Karlově na Bruntálsku. „Ve švech to tady ještě nepraská, prostě klasický prosinec. Bereme to jako slušný rozjezd. Vrchol nás čeká o svátcích,“ řekl Právu mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka. „V provozu byla jedna lanovka, příští týden spustíme druhou a otevřeme další svahy. Samozřejmě v závislosti na tom, co nám dovolí počasí,“ dodal.

Pro běžkaře byla strojově upravena běžecká trasa z Ovčárny přes Praděd na Švýcárnu. „Dá se však jet až na Červenohorské sedlo, ač za Švýcárnou to už není ideální. Občas lezou kameny. Nadšenců na běžkách tu ale jezdí už hodně,“ konstatoval Ondřej Škovránek ze stanice HS na Ovčárně.

Lyže nechte doma. Tyrolsko uspokojí i totální lenochy a jedlíky

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Ski areál Branná, Ski Aréna Karlov

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám