Hlavní obsah

Lyže nechte doma. Tyrolsko uspokojí i totální lenochy a jedlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Tyrolska míří v zimě většina lidí kvůli prvotřídním lyžařským zážitkům. Zabavit se tu však dá, i když zrovna neholdujete brázdění svahů, ale dáváte přednost něčemu méně náročnému, třeba sáňkování nebo túrám na sněžnicích. Na své si ovšem přijdou i absolutní lenoši a jedlíci, kteří mohou navštívit vyhlášené lázně nebo posedět u skvělého jídla.

Foto: Profimedia.cz

Innsbrucku se přezdívá hlavní město Alp.

Článek

Jako dobrý výchozí bod pro nejrůznější výlety po okolí může posloužit Innsbruck, malebná metropole Tyrolska, jíž se někdy přezdívá také hlavní město Alp. Centrum je sympaticky drobné a všude je to blízko, ať už na památky, na svahy nebo třeba do místních restaurací, které v drtivé většině servírují typickou tyrolskou kuchyni. Místní pokrmy jsou často prosté, avšak velmi hutné, protože horalové vždy potřebovali v náročných alpských podmínkách spoustu energie.

Ochutnat můžete klasiku v podobě sýrových špeclí, polévku se špekovými knedlíčky nebo takzvaný gröstl. Brambory, cibule, slanina a volské oko dokážou vykouzlit až překvapivě bohatou chuť. Co se týče sladké tečky, můžete zvolit třeba smažené jablečné kroužky v těstíčku podobné jablkům v županu, nebo rakouskou klasiku v podobě císařského trhance.

V minulosti se v Innsbrucku nacházela také pobočka slavného vídeňského Café Sacher, kam se každý den letecky dovážely stejnojmenné dorty. Naneštěstí se kavárna v Innsbrucku trvale uzavřela, a tak město přišlo o jednu ze svých zajímavostí. I tak jich však zůstalo mnoho, třeba stavby od architektky Zahy Hadidové, která navrhla stanice místních lanovek či olympijský skokanský můstek.

Tyrolsko je srdcem Alp. Lyžařům nabízí přes tři tisíce kilometrů sjezdovek

Cestování

Když se však ještě na chvíli zastavíme u gastronomie, Tyrolsko je jednou z ideálních rakouských destinací, kam za dobrým jídlem vyrazit, hned po Vídni, Štýrsku či Salcburku. Místo michelinských hvězd jsou zdejší restaurace a podniky oceněny průvodcem Gault & Millau a Tyrolsko s celkovým počtem 102 lokací stojí v Rakousku na třetí příčce.

Foto: Profimedia.cz

Gröstl je jedním z typických tyrolských jídel.

Jednou z oceněných restaurací, kterou naleznete v Innsbrucku, je Oniriq, kde servírují klasická tyrolská jídla v moderním hávu, a to i pro vegetariány.

Řadu oceněných restaurací najdou jedlíci také v populárním středisku Ischgl. Takže zatímco někomu budou vyhovovat zdejší svahy, klenoucí se až na švýcarskou stranu, jiní mohou zatím volný čas trávit popíjením a hodováním ve vyhlášených podnicích, třeba v restauraci Stiar, která patří k těm nejnovějším. Zaujme na ní nejen obsah na talíři, ale i minimalistický horský interiér.

Nutno podotknout, že oceněné restaurace jsou roztroušené po celém Tyrolsku. Najdete je třeba na ledovci Stubai, v Kitzbühelu, v údolí Zillertal, v Söldenu či Seefeldu.

Odpočinek s výhledem

I stravování dokáže člověka občas pěkně unavit. To pak přichází čas na poctivý pasivní odpočinek. K dobití baterek je v Tyrolsku vůbec ideálním místem resort Aqua Dome, kam je to z Innsbrucku zhruba hodinka cesty. Zařízení se rozprostírá na 22 tisících metrech čtverečních a láká na termální koupele i množství saun, kde mohou i lyžaři zrelaxovat své zmožené tělo.

Aqua Dome je charakteristický svými vyvýšenými venkovními bazény, ze kterých mohou návštěvníci obdivovat okolní horské štíty. Když sněží, je to velká romantika. Obzvlášť během stmívání. Středisko je navíc držitelem mnoha ocenění, například za nejlepší rakouský wellness resort z roku 2013 či za nejlepší světové minerální a termální prameny z roku 2018. Aqua Dome bodoval v loňském roce i v tradičním anketě Travellers’ Choice portálu TripAdvisor.

Foto: Profimedia.cz

Středisko Aqua Dome nabízí kromě odpočinku i romantický výhled na Alpy.

Tyrolsko nicméně nabízí množství dalších resortů a wellness hotelů, například v Lans, Seefeldu či Leutasch.

I na sněžnicích se lze zapotit

Pokud byste už měli poflakování až až, nějaký ten nenáročný pohyb si přece jen můžete dopřát. Třeba lehčí túru na sněžnicích. Nic na tom není, stačí je nazout, vzít hůlky a vypravit se do některého z tyrolských přírodních parků nebo do Vysokých Taur, které leží na pomezí Tyrolska, Salcburska a Korutan.

Nepodceňujte však oblečení, protože túry na sněžnicích často vedou hlubokým sněhem, nikoli jen po krásně vyšlapaných cestičkách. A věřte, že i chůze v terénu s minimálním převýšením může být se sněžnicemi docela náročná.

Rakouský Zillertal je láska na první pohled. Nudit se tu nejde

Cestování

Sněžnice každopádně pomáhají i s chůzí po upravených trasách, protože díky nim na svahu nesklouznete. Jejich výhoda také je, že na nich můžete po značených trasách vyrazit sami. Sehnat se dají snad v každé půjčovně lyžařského vybavení. Pokud si ale napoprvé netroufáte, můžete využít služeb zkušeného průvodce.

Foto: Profimedia.cz

I na sněžnicích se může člověk pěkně zapotit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám