Hlavní obsah

Lyžování pro mámy, táty i děti na hranicích Salcburska a Korutan

Novinky, Eva Hirschová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinné – to je asi nejvýstižnější přívlastek pro Katschberg, zimní středisko na pomezí Korutan a Salcburska. Rodinné rozměry, nabídka služeb a hlavně atmosféra.

Foto: Eva Hirschová

Děti si tu přijdou na své.

Článek

Středisko není obrovské, nehlučí tu až do rána přeplněné bary jako v Ischglu, nejsou tu ulice lákajících výkladů jako v Söldenu a přitom přívětivých restaurací a bister je tu dost. Lyžování a turismus vůbec tu mají dlouholetou tradici, jezdilo se sem odpočívat už za monarchie. Dnes patří Katschberg k jednomu z nejdynamičtěji se rozvíjejících turistických regionů v Rakousku.

Houpačka pro všechny

Odměnou za jízdu v serpentinách je zasněžená vesnička Katschberghöhe. Jistota sněhu je tady, ve výšce 1640 metrů nad mořem, veliká a další vysoce ceněná výhoda je, že prakticky od dveří hotelu, penziónu nebo apartmánu dojedete rovnou na sjezdovku.

Za nejdelší osvětlenou sáňkařskou dráhou světa nemusí Češi daleko

Cestování

Sjezdování si tu užijí všechny výkonnostní typy. Lyžařská houpačka mezi východními svahy hory Tschaneck (2030 m n. m.) a západními a severními svahy protilehlého Ainecku (2220 m n. m.) je propojená lyžařským mostem s pohyblivým chodníkem překlenujícím silnici a nabízí 70 kilometrů sjezdovek; 20 km modrých, 40 km červených a 10 km černých. Šestnáct lanovek a vleků má hodinovou kapacitu 27 500 osob. A koho „nezničí“ ani těžká černá sjezdovka pro „experty“ s místy až se 100procentním klesáním, může si dát ještě večerní lyžování. Je na programu dvakrát týdně od 19 do 22 hodin na Königswiese.

Foto: Eva Hirschová

Místní sjezdovky jsou široké.

Na své si tu ale přijdou i pohodáři a romantici. Výhled na horské masivy do všech stran dovolují obě strany „houpačky“ a panoramata opravdu stojí za to. Sjezdovky jsou tu spíš široké dálnice a kroužit oblouky tu můžete ve svém rytmu, ať už je to slowfox nebo spíš kvapík. Nikdo vám nesviští za zády. Přelidněno tu nebývá ani v nejvyšší sezoně.

Šťastné děti, odpočatí rodiče

Na sjezdovkách i v celé vesničce Katschberghöhe je patrné, že hlavní cílovou skupinou jsou tady rodiny s dětmi. Rájem pro ty nejmenší, kteří na lyžích začínají, je široká a mírná sjezdovka Königswiese na Passhöhe a vůbec funpark Katschi’s Kinderwelt s vlekem mini-jet a kreslenými postavičkami. Začátečníky i pokročilé tu s maskotem Katchi učí lyžování zkušení instruktoři v několika lyžařských školách.

Na děti tu myslí i v restauracích a ubytovacích zařízeních. Manželé Wolfgang a Isolde Hintereggerovi, jejichž jméno je s Katschberegem spjato s mnoha zdejšími podniky, jsou majiteli tří katschberských čtyřhvězdičkových hotelů Lärchenhof, Katschberghof a Hinteregger. Ten poslední má „rodinný“ i v názvu. Vše je tu podřízeno mottu Šťastné děti, odpočatí rodiče.

Dětský klub, který disponuje kvalifikovaným a jazykově vybaveným personálem, šesti hernami, v to počítáno i tou pro teenagery s odpovídajícím digitálním vybavením a dětským kinem, je v provozu šest dní v týdnu od 9 do 20 hodin.

Foto: Eva Hirschová

Davy lidí tu nenajdete ani v hlavní sezoně.

Hotel má také vlastní lyžařskou školu s půjčovnou vybavení, takže zatímco se děti baví v partě vrstevníků, rodiče mohou bez starostí lyžovat. S dětmi se počítá i ve wellness, pro rodiny s dětmi jsou bazény se skluzavkami a dalšími možnostmi vyřádit se v prvním poschodí, zatímco dospělí mohou v klidu relaxovat v saunách a vířivkách v tom druhém.

Na sáňkách do pivovaru

Rodiny s dětmi uvítají i další možnosti zimních aktivit v Katschbergu. Například 15 km dlouhá sáňkařská dráha od chaty Gamskogelhüte je v prázdninovém itineráři absolutní nezbytnost. Pokud by se vám do denního programu asi třičtvrtěhodinová procházka k chatě, kde si lze vypůjčit sáně a pustit se dolů, nevešla, je možné každý čtvrtek a sobotu od 17 do 21 hodin využít možnost večerního sáňkování na osvětlené dráze.

„Konečná“ je výhodně položená kousek od Pizzeria Stamperl, kde se lze po adrenalinovém výkonu příjemně občerstvit. Vedle různých druhů pizzy a hamburgerů nabízí menu výběr specialit regionální kuchyně, jako jsou například plněné nudlové taštičky Kärntner Kasnudel, ale také výborné řemeslné pivo ze zdejšího nejvýše položeného pivovaru v Rakousku.

Sládek Christoph Hinteregger tu z místní horské vody a rakouského chmele i sladu vaří tři druhy piva Katschbeer. Když jim vloni kvůli covidu pivo zbylo, vypálili ho na kořalku.

Po večeři sestávající z klobásy se zelím, se sladkou tečkou Kaiserschmarren - císařského trhance, byla štamprle tohoto pivního destilátu výborným digestivem.

Rakouský Obertauern umí být divoký. Alternativou je klidnější Lungau

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám