Hlavní obsah

Lovecký zámeček Moříčov se dočká částečné obnovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Částečné obnovy a statického zajištění se má do zahájení turistické sezóny v příštím roce dočkat někdejší lovecký zámeček Moříčov, který stojí uprostřed lesů nedaleko Ostrova na Karlovarsku. Náklady by se měly pohybovat kolem 12 milionů korun, přičemž část z nich pokryje dotace Evropské unie.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Někdejší lovecký zámeček Moříčov by se měl dočkat statického zajištění.

Článek

„Město Ostrov má v současné době připravenou projektovou dokumentaci na realizaci rekonstrukce loveckého zámečku, který historicky patřil k objektu ostrovského zámku,“ uvedl místostarosta Ostrova Pavel Čekan (zvolen za Místní).

„Rozhodli jsme se, že zámeček zrekonstruujeme a uděláme z něj výletní místo,“ pokračoval zástupce starosty s tím, že úpravy budou probíhat pod dohledem památkářů. „Máme na to přidělenou evropskou dotaci v částce zhruba osm a půl milionu korun,“ dodal Čekan.

Podle místostarosty bude hlavním cílem obnovy sanace obvodových stěn, které ze zámečku zbyly. „Uvnitř objektu by se měla vytvořit dřevěná podlaha a také by tam měl vzniknout ochoz - prostě výletní místo,“ popisoval zástupce starosty předpokládané práce na zámečku, který je v současnosti v torzálním stavu. Aby se vůbec mohlo o obnově zámečku uvažovat, muselo město nejdříve směnit s Lesy ČR pozemky, na kterých historický objekt stojí.

Veveří navštívil i Winston Churchill. Kdysi poničený hrad je dnes národní kulturní památkou

Tipy na výlety

Podle Čekana by návštěvníci zámečku Moříčov mohli mít možnost rozdělat si v sousedství památky oheň, pokud to bude vzhledem k počasí možné. „Okolí je zarostlé stromy, takže nenabízí vyhlídku do okolí,“ podotkl místostarosta. Zámeček není z Ostrova dobře přístupný, ale lepší šotolinová cesta, například i pro dětský kočárek, je ze strany městské části Moříčov po takzvané Královské cestě. Ta vede k zámečku rovněž z osady Nejda ve směru od Karlových Varů. Výhodou bude, že místo bude možné napojit na elektrickou energii, která je nedaleko zavedena vodohospodáři.

Od 19. století objekt pustl

Barokní lovecký zámeček nechali vystavět v první polovině 18. století majitelé ostrovského panství markrabata Ludwig Georg a August Georg z Baden-Badenu a Hochburku. Stalo se tak na návrší v nejvyšší části rozsáhlé panské obory asi 1,5 kilometru jihozápadně od Moříčova.

Kolem zámečku byl vybudován důmyslný systém orientovaných cest, alejí a průhledů pro lov spárkaté a divoké zvěře. Přímo k jižní stěně zámečku přiléhala bažantnice. Lesním průsekem severozápadním směrem bylo možno od loveckého zámečku dohlédnout až k hlavnímu vstupu do Launeburského zámku v Ostrově, odkud se údajně dávalo kouřem znamení k zahájení lovu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Zámeček sloužil až do začátku 19. století, poté začal chátrat.

Lovecký zámeček sloužil až do počátku 19. století. Neudržovaný objekt rychle zpustl a v polovině předminulého století byl již označován na mapách jako zřícenina. Postupně se propadla střecha a krov objektu, zřítily se stropy jednotlivých pater.

Na počátku 20. století stálo již jen torzo bývalého zámečku v podobě zachovaného obvodového zdiva do výše druhého patra se zbytky příček a komínem. V roce 1964 byly zříceniny bývalého loveckého zámečku u Mořičova zapsány na státní seznam kulturních památek. Jenže ve druhé polovině 20. století rychlá destrukce opuštěného neudržovaného objektu pokračovala.

Hádavé ženy daly jména věžím nejznámější české zříceniny

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám