Hlavní obsah

Během 10 let navštívil všechny země světa. Ani jednou nepoužil letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety si Dán Torbjørn „Thor“ Pedersen sbalil věci, rozloučil se se svou přítelkyní a rodinou a vydal se na cestu. Toužil během ní navštívit všechny země světa a ani jednou nepoužít letadlo. Po celou dekádu navíc odolal pokušení vrátit se domů – to udělal teprve letos koncem července, když svou úspěšnou výpravu završil.

Foto: Profimedia.cz

Poslední navštívenou destinací byly Maledivy. Z Malajsie se pak Pedersen vrátil do Dánska nákladní lodí.

Článek

Poslední zemí, kterou Pedersen navštívil, byly Maledivy. A přestože by bylo samozřejmě jednodušší odtud do Dánska letět, nechtěl cestovatel na poslední chvíli své předem stanovené pravidlo porušit.

„Na návratech domů lodí z historického hlediska něco je – lidé ji vidí na horizontu a mohou mi mávat, když sestupuji po nástupní lávce,“ řekl pro CNN Dán, který se z Malediv vypravil přes Srí Lanku do Malajsie, kde nastoupil na nákladní loď, jež ho 33 dní vezla domů.

„V kajutě jsem se podíval z okénka na Malajsii, výhled se pak každým dnem měnil, až se nakonec stal Dánskem. I kdybych si v tu chvíli zlomil nohu, dostal bych se domů. Už mě nečekali žádní hadi, divocí psi, malárie nebo zajišťování víz. Musel jsem jen dávat pozor na to, abych nepřepadnul přes palubu,“ doplnil Pedersen.

Na konci července dorazil cestovatel do přístavu v Aarhusu, kde na něj čekalo asi 150 lidí, aby ho po deseti letech přivítali. V davu byla Pedersenova manželka, se kterou se oženil na dálku, sourozenci, přátelé, ale i příznivci jeho dobrodružství. Od svého návratu se Pedersen údajně těší z maličkostí, například z ranního běhání nebo čerstvého dánského vzduchu.

Dospělost může strávit na vozíku. Předtím stihl navštívit sedm divů světa během sedmi dní

Cestování

Těsně před cílem ho zbrzdil covid

Pedersen měl původně za to, že 203 zemí – do celkového výčtu započítal i ty částečně uznané – se mu podaří navštívit během čtyř let. V každé chtěl strávit alespoň 24 hodin. Jenže se brzy objevily komplikace, které putování značně prodloužily. Někdy totiž na udělení víz čekal dlouhé týdny, jako v případě Sýrie, Íránu, Angoly či tichomořského Nauru.

Foto: Profimedia.cz

Dán vyrazil na svou pouť v říjnu 2013.

Největší zdržení však přinesla pandemie covidu-19, která Pedersena uvěznila na dva roky v Hongkongu. Dobrodruh popisuje, že tam prožil nejhorší okamžiky svého života, ale zároveň ty nejlepší. V roce 2020, kdy zůstal ve městě trčet, mu přitom do splnění cíle zbývalo pouhých devět destinací.

„Usilovně jsem přemýšlel nad tím, zda mám od svého projektu upustit devět zemí před jeho dokončením,“ konstatuje Pedersen s tím, že si nakonec v Hongkongu zařídil docela příjemný život a navázal množství přátelství. A skrze americkou oddací službu se také oženil se svou nynější manželkou Le.

Cestoval nízkorozpočtově

Pedersen si na začátku své cesty stanovil také relativně nízký denní rozpočet, a to na 20 dolarů, což je něco málo přes 400 korun. Nebylo to mnoho, ale jelikož mu odpadly problémy se zařizováním letenek, mohl investovat do jiných položek.

Vedl si také podrobné statistiky o dopravních prostředcích, kterými cestoval. Během 3576 dní vystřídal 37 nákladních lodí, 158 vlaků, 351 autobusů, 219 taxíků, 33 klasických lodí anebo 43 rikš. Urazil přes 358 tisíc kilometrů, což je podle CNN ekvivalent devíti obkroužení zeměkoule.

Foto: Profimedia.cz

Doma Pedersena vítalo na 150 lidí.

Podle Pedersena ale nešlo o čísla, ale hlavně o potkávání lidí. „Vyrazil jsem na cestu s mottem, že cizinec je přítel, kterého jsi zatím nepoznal,“ tvrdí Dán s tím, že během putování potkal řadu vřelých a pohostinných obyvatel.

Nyní se Dán těší především na to, jak si užije čas se svými blízkými a se ženou založí rodinu. O jeho putování má vzniknout dokument, Pedersen plánuje napsat i knihu. „Cesta mi pomohla najít moje silné stránky a komunikace s lidmi je jedna z nich. Doufám, že skrze mluvení si nyní dokážu zajistit živobytí, a že dokážu lidi rozesmát, něco je naučit a inspirovat je k tomu, aby se nikdy nevzdali.

Na Blízkém východě je svět ještě v pořádku, neřeší tam počet pohlaví, tvrdí Čech

Slepá mapa

Reklama

Výběr článků

Načítám