Hlavní obsah

Dospělost může strávit na vozíku. Předtím stihl navštívit sedm divů světa během sedmi dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský dobrodruh Jamie McDonald stanovil nový světový rekord, když se mu během necelých sedmi dní podařilo navštívit všech sedm novodobých divů světa. Celkem zdolal přes 36 700 kilometrů, vystřídal 13 letů, devět autobusů nebo čtyři vlaky. Brit na vypjatou cestu vyrazil i z důvodu, že může kvůli vzácné nemoci v budoucnu skončit na vozíku.

Dobrodruh objel nových sedm divů světa za méně než týden, vytvořil tak Guinnessův rekordVideo: AP

 
Článek

McDonald se vypravil k sedmi světovým divům jen s batohem na zádech a nezlomným odhodláním. Během šesti dní, 16 hodin a 14 minut procestoval devět zemí na celkem čtyřech kontinentech, informuje agentura AP. Vůbec nejrychleji se mu podařilo spatřit v jednom zátahu Velkou čínskou zeď, Tádž Mahal, skalní město Petra nebo římské Koloseum.

Podle AP je Britův výkon pozoruhodný i z důvodu, že pravděpodobně většinu svého dospělého života stráví na vozíku. Trpí totiž vzácnou poruchou páteře zvanou syringomyelie, kvůli níž do devíti let často navštěvoval nemocnice. McDonalda však jeho diagnóza o chuť do života nepřipravila.

Před pár lety se rozhodl, že místo šetření na hypotéku utratí peníze raději za cestování. „Koupil jsem si kolo a dojel z Bangkoku do hrabství Gloucestershire přes 25 různých zemí. Dost mě z toho bolel zadek,“ cituje server LadBible Brita, který své putování po sedmi novodobých divech světa započal u Velké čínské zdi sjetím tobogánu. Cesta ho poté zavedla do Indie, Jordánska, Říma, přes oceán do Brazílie, Peru a nakonec do Mexika do komplexu Chichén Itzá.

České svatby jí přišly nudné, a tak se vdávala v peruánské džungli

Slepá mapa

Cestoval podle pravidel

Putování přitom kvůli pokusu o rekord mělo množství specifických pravidel. McDonald například musel využívat jen veřejnou dopravu, jako jsou letadla, autobusy či vlaky, jízdy taxíky pak nesměly překročit 50 kilometrů. Od všeho si musel nechávat účtenky.

Požadavkem od výboru Guinnessovy knihy rekordů také bylo, aby využil zařízení s GPS, natáčel videa a pořizoval snímky každé lokace s datem, kdy památku navštívil. Potřeboval také písemné či nahrané potvrzení od zaměstnanců areálu nebo policistů. V rámci svého putování Brit vybíral peníze na charitativní organizaci Superhero Foundation.

„Pokaždé když jsem dorazil k novému divu, zažil jsem velký nával endorfinů, jako kdybych si dal kávu. U Tádž Mahalu jsem brečel. To se mi u žádné jiné budovy nestalo, tak byl krásný,“ uvedl Brit pro server Mirror s tím, že největší výzvou bylo zdolat Machu Picchu. Zároveň šlo o nejvíce kouzelné místo jeho cesty.

Na konci svého putování bouchnul McDonald šampaňské u pyramid Chichén Itzá, aby svůj úspěch oslavil. Připouští, že řada lidí si návštěvu všech sedmi divů světa rozvrhne po celé délce života, i tak je ale lze spatřit během jediného týdne. Sám byl ovšem koncem svého výletu už ve značném deliriu.

Rodiče vzali děti na cestu kolem světa, než kvůli vzácné nemoci tři z nich oslepnou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám