Hlavní obsah

Američanka rekordmankou. Během jediného roku navštívila 55 zemí na invalidním vozíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američanka Renee Brunsová je novou světovou rekordmankou. Během jediného roku totiž navštívila největší počet zemí, 55, na invalidním vozíku, na nějž je kvůli svému hendikepu upoutána. Cestovala navíc sama, což popsala jako velmi děsivý, ale zároveň osvobozující zážitek. Pohybovat se po světě, který je uzpůsoben pro lidi se dvěma zdravýma nohama, není podle ženy úplně jednoduché.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Osmatřicetiletá Brunsová byla v 16 letech diagnostikována s takzvaným diastrofickým dwarfismem, poruchou, která se vyznačuje trpaslictvím s krátkými končetinami a trupem. Většinu dospívání strávila Američanka cestováním napříč Amerikou za specializovanými lékaři, už tehdy se jí podařilo navštívit všech 50 států USA, píše server Independent. To v ní pouze probudilo touhu spatřit jednoho dne kus světa.

Poté, co Brunsová vyhořela, rozhodla se vzít si v práci roční neplacené volno a věnovat se intenzivně cestování. Ačkoli ji v minulosti vždy doprovázel třeba její partner, tentokrát se žena rozhodla svůj sen pokořit zcela sama. „Bylo to strašidelné a osvobozující,“ cituje Independent Američanku.

Aerolinky mají nedostatky

Ačkoli je podle Brunsové svět už mnohem otevřenější k vozíčkářům, stále skýtá i řadu překážek. „Během mého života značně vzrostlo povědomí a lidé jsou ochotnější někomu pomoct. Člověk na vozíčku už v sobě nemá takový ten odstrašující faktor,“ míní žena. „Zažívala jsem to jako mladší, ale teď už moc ne,“ konstatuje.

Země s nejvíce inkluzivní infrastrukturou pro vozíčkáře jsou podle Američanky Norsko, Švýcarsko, Finsko, Austrálie či Nový Zéland. Historičtější a starodávnější místa a destinace jsou v tomto ohledu naopak slabší. Brunsová však přiznává, že udělat bezbariérový přístup do starého hinduistického chrámu v Indonésii je výzva.

Značné zlepšení v přístupu k vozíčkářům by však podle ženy bylo potřeba u leteckých společností, které před sebou mají ještě dlouhou cestu. „Za poslední dva tři roky se to mírně zlepšilo. A se slovem mírně i tak váhám, protože nechci aerolinkám připisovat velké zásluhy.“

Zamilovala si Blízký východ

Brunsová zatím procestovala 117 suverénních zemí, které uznává Organizace spojených národů, v další dekádě by ráda navštívila zbylých 78. V každém státě se žena ráda potkává s místními, aby se s nimi pobavila o kultuře, životu, ale i pojetí rodiny. „Je to pro mě jedna z největších odměn,“ připouští žena.

„Je to připomínka toho, kolik toho mají lidské bytosti společného. Na světě je tolik nenávisti, ale když si s lidmi z celého světa sednete ke stolu, zjistíte, že jsme opravdu všichni stejní,“ uvedla Brunsová s tím, že jedny z nejmilejších lidí potkala na Blízkém východě. I proto se těší, až se vypraví například do Saúdské Arábie.

„Mým největším poselstvím pro všechny mladé dospělé a děti, kteří by chtěli něco takového taky podniknout, ale bojí se, obzvlášť pokud jsou nějakým způsobem limitováni, je, aby do toho rovnýma nohama skočili a prostě to udělali,“ uzavřela Brunsová s tím, že svět je velký a je v něm množství věcí k vidění.

Belgičan se stal v 17 letech nejmladším člověkem, který sólo obletěl planetu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám