Hlavní obsah

Belgičan se stal v 17 letech nejmladším člověkem, který sólo obletěl planetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctiletý Belgičan Mack Rutherford se ve středu stal nejmladším člověkem, kterému se povedlo obletět planetu v ultralehkém letadle. Překonal tak dosavadní rekord své sestry Zary, která stejnou cestu podnikla v 19 letech; dokončila ji letos v lednu. Rutherford své putování završil v bulharském hlavním městě Sofie, odkud i startoval.

BEZ KOMENTÁŘE: 17letý mladík se stal nejmladším pilotem, který sám obletěl svět v malém letadleVideo: AP

 
Článek

Mladík si připsal hned dva Guinnessovy rekordy. Kromě toho, že je nejmladším člověkem, který sám obletěl planetu, je rovněž nejmladším, komu se to podařilo v ultralehkém letadle, informuje agentura AP.

Rutherforda v cíli přivítal dav lidí. Sám mladík doufá, že jeho úspěch inspiruje jeho vrstevníky, aby šli za svými sny. „Po pěti měsících na cestě se cítím neuvěřitelně. A zároveň jsem šťastný,“ reagoval Rutherford na první dotazy novinářů. Kolik hodin celkově strávil v letadle, není schopen říct. „Myslím, že to bude tak 250,“ uvedl.

„Cítím se teď mnohem sebevědoměji, co se týče letectví. Je pro mě teď snazší pohlédnout na problém a snažit se ho vyřešit, to je pozitivní změna,“ uvedl Rutherford, který má belgicko-anglické kořeny.

Cesta se protáhla

Stejně jako jeho sestra i Rutherford let absolvoval v letounu Shark, který s cestovní rychlostí až 300 kilometrů v hodině patří k nejrychlejším ultralehkým letadlům na světě. Obvykle dvoumístné letadlo bylo pro jeho dlouhé putování upraveno a druhé sedadlo bylo nahrazeno přídavnou palivovou nádrží.

Tři muži pokořili rekord, když během pěti dní navštívili všech 50 států USA

Cestování

Cesta, která odstartovala v únoru, měla původně trvat do tří měsíců, ale kvůli několika nečekaným překážkám na cestě, včetně monzunových dešťů, písečných bouří a extrémního horka, se protáhla. Většina zpoždění šla ale na vrub čekání na povolení a další dokumentaci potřebnou pro pokračování v letu, nebo nutnosti změnit plánovanou trasu v případě negativního stanoviska úřadů.

Let vedl přes Afriku a oblast Perského zálivu do Indie, Číny, Jižní Koreje a Japonska. Přeletěl také severní Tichý oceán a po deseti hodinách nepřetržitého letu přistál na sopečném ostrově poblíž Beringova průlivu, odkud zamířil na Aljašku a po západním pobřeží Spojených států do Mexika. Pak opět zamířil na sever a podél východního pobřeží USA a Kanady se přes Atlantický oceán dostal zpět do Evropy.

Sestra Zara Rutherfordová uvedla, že se svým mladším bratrem byla po celou dobu v úzkém kontaktu. „Když letěl, neustále jsem se s ním snažila být ve styku a pomáhat mu. Naši rodiče mu každý den volali a já jsem se k těmto hovorům připojovala. Dávala jsem mu rady ohledně trasy a letu, abych mu byla užitečná,“ dodala.

Influencerka měla jako první procestovat celý svět. Teď ji kvůli tomu žalují

Cestování

Reklama

Související témata:
Mack Rutherford

Výběr článků

Načítám