Hlavní obsah

Ukázkové zahrady v Lednici vzdělávají a inspirují

Při procházce po lednicko-valtickém areálu objevíte nejen krásnou architekturu a romantické tišiny, ale také Labyrint přírody a ráj zahrad. Tenhle skvostný koutek jižní Moravy rozhodně stojí za návštěvu!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zahrada barev. Zářivé květy jsou dominantní. Hustá listová hmota na ně má utlumující vliv, a navíc účinně brání klíčení plevelů.

Článek

Pod poetickým názvem se skrývá jedenáct tematických zahrad, které vznikly pod taktovkou brněnské Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity sídlící v Lednici.

Kdo chce, může sem vyrazit a všední den proměnit v nevšední zážitek vždy od 7.30 do 16.00 hodin. To by bylo, abyste odsud neodešli s hlavou plnou nápadů pro svou vlastní rajskou zahradu. A co zaujalo nás? Přírodní herbicid Ježci zatočí se slimáky, střevlíci zhltnou slimáčí vajíčka a sýkorky posbírají mšice. O všechny tyhle pomocníky přijdeme, když zahradu zamoříme jedy. Jak ale potlačit plevel bez použití chemie?

Ideální recept nabízejí záhony v Zahradě barev, která prostřednictvím zápleváků (Helenium), chrp, rudbekií, denivek, krásnooček (Coreopsis), zvonků či straček (Delphinium) učí, jak úspěšně ladit barvy květů, a současně upozorňuje na důležitost správných rozestupů mezi rostlinami. Ty by se po pár letech měly krásně spojit, aby nezůstala ani píď země holá.

Z rostlinné houšti vznikne poklička, pod kterou se plevel jen tak neuchytí.

Dovolená doma

Vytvořit prostředí, ve kterém si budeme připadat jako na dovolené ve Středomoří, můžeme i za prahem vlastního domu. Přesvědčuje nás o tom Zahrada stříbrná - mediterán. Tvůrci do ní zakomponovali rostliny, jejichž společným jmenovatelem je šedostříbrná barva, mediteránní původ a odolnost vůči našemu podnebí.

V záhonech zahalených do oblaku vůně levandule a tymiánu se představují máčky (Eryngium), plesnivky (Anaphalis), čistec (Stachys) s kohoutkem věncovým (Lychnis coronaria), šalvěje či pelyněk se šantou.

Náladu slunného jihu umocňují vinuté pěšiny sypané světlým pískem a přenosné nádoby z terakoty s olivovníky a oleandry.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zahrada stříbrná - mediterán. Voňavé bylinky a trvalky se světlými listy dovedou vykouzlit dovolenkovou atmosféru.

Jedna barva stačí

Bílá barva má mnoho odstínů od nepopsaného papíru přes čerstvě vyloupnutá jádra ořechů po stříbřitě popelavou. Najdeme je na trvalkách, keřích, popínavkách. Když je spolčíme na jednom místě, udělají obrovský dojem a své kouzlo neztratí ani za soumraku.

Zdejší Bílá zahrada je osvěživým koktejlem umixovaným ze sasankovek (Anemone) Honorine Jobert, aster Monte Cassino, floxů, šant (Nepeta) Alba, nevěstina závoje, denivek a echinacejí White Swan doplněných hortenziemi a voňavým pustorylem (Philadelphus) Belle Etoile.

Nápaditostí zaujme spirálovitý půdorys záhonů tvořících labyrint, v jehož středu stojí besídka ovinutá růžemi.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Bílá zahrada. Do spirálovitě stočeného záhonu s besídkou uprostřed mají povolenku pouze rostliny bledé jako syreček.

Horská zahrada září v barvách lentilek

Zahrada

Voda pro plavce i víly

Křišťálové jezírko dává zahradě úplně jiný rozměr, a nejen vyznavači hesla „zpátky k přírodě“ oceňují jeho blahodárný vliv na okolí. Voda má čarovnou moc spláchnout z mysli všechny splíny, navíc zlepšuje vzduch.

Děti i dospělí si v ní utužují kondičku a leknínům, jejichž odborný název Nymphaea vychází z řeckého označení pro vílu, slouží jako zrcadlo násobící jejich něžnou krásu.

V lednické Vodní zahradě je jezírko podél zvlněných břehů ozeleněné mokřadní flórou a opásané moderní dřevěnou palubou, kam se pohodlně vejdou opalovací lehátka. Lekníny miniaturních rozměrů našly domov v kruhových nádobách na přilehlém trávníku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vodní zahrada. Z tekutého osvěžení se neradují jen lidé, ale také lekníny. Ty mohou růst jak v jezírku, tak v nádobě.

Geometrií proti nudě

Pěstěný trávník, natažený dokonale jako kulečníkové plátno, je krásný na pohled, hebký na dotek, příjemně se na něm lenoší i hraje. Je domovem sedmikrásek i perfektním jevištěm pro zahradní dekorace.

Koho omrzela jeho monotónnost, uvítá řešení ze Zahrady kosatců, pivoněk a ibišků. Tyto oblíbené rostliny jsou zde houfně vysázené v ostrůvcích rytmicky rozmístěných do trávníku, jenž byl zredukován natolik, že z něj zůstaly jen travnaté cesty.

Kruhovou základnu ostrůvků pěkně zvýrazňují světlé obruby z dlažebních kostek. Ty jsou zapuštěné v zemi, aby se zabránilo prorůstání trávy do záhonů a usnadnila se práce při sečení.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zahrada kosatců a ibišků. Oblíbené rostliny se sdružují v kruhových záhonech, které zajímavě tříští monotónnost trávníku.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lednicko valtický areál, z. s.

Reklama

Související témata:

Související články

Svazenka nakrmí opylovače a zúrodní půdu

Svazenka je bez nadsázky skutečným pokladem zahrádkářů. Ani včelaři na ni nedají dopustit a tomu, kdo rád motá kytice, dělá radost jak svěže rozvitá, tak suchá...

Vrbiny jsou přebornice nejen v kvetení

Nikomu, kdo projde kolem, jejich půvab neunikne. Každý skloní hlavu a podiví se: „Co to tu tak krásně kvete?“ Čím ještě na nás vrbiny udělají dojem?

Horská zahrada září v barvách lentilek

Zahradnice Jana Harcubová se pestrých květin nebojí a ve své zahradě nedaleko rozhledny Žalý v Krkonoších s nimi maluje překrásné obrázky. Podívejte se, jak to...

Výběr článků

Načítám