Hlavní obsah

Svazenka nakrmí opylovače a zúrodní půdu

Svazenka je bez nadsázky skutečným pokladem zahrádkářů. Ani včelaři na ni nedají dopustit a tomu, kdo rád motá kytice, dělá radost jak svěže rozvitá, tak suchá po odkvětu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zelené hnojení. Svazenka pomáhá vracet půdě ztracenou energii, kypří ji a zlepšuje její úrodnost. Zarývá se do hloubky 15 až 20 cm dřív, než zdřevnatí.

Článek

Neochotná, zhýčkaná, náladová tahle letnička rozhodně není. Ve skromnosti a rychlosti růstu si nezadá s plevelem, ovšem na rozdíl od něj ji v zahrádce vidí každý rád. Celý přírodopisný název zní svazenka vratičolistá (Phacelia tanacetifolia). Jako předpěstovaná sazenice k mání není, musíme si ji vysít. Stihneme to ještě teď.

Za málo peněz hodně muziky

Semínka se za pár desetikorun prodávají buď tříděná, nebo ve směsi luční či pro zelené hnojení. Mrňouskové hnědí až tmavošedí s vypouklým bříškem a jakoby zvarhánkovatělým povrchem se rodí v tobolkách obvykle jako čtyřčata, přičemž na jediném vijanovitém plodenství napočítáme až padesát tobolek. S výsevem začínáme od půlky dubna. V prohřáté půdě rychle klíčí a květy následují během dvou měsíců.

Pozveme-li svazenku do záhonu ještě teď, spojí své půvaby s hrdiny podzimu, jako jsou rozchodníkovce, jiřinky a hvězdnice. Přijde-li mráz, je veta po kvetoucí nádheře i po rostlině, které, jak už to u jednoletek chodí, chybí ochranné prostředky pro přezimování.

Posvícení pro opylovače

Že pohledná Kaliforňanka meduje od jara do podzimu ve dnech slunečných i zamračených, to je důvod, proč se těší z přízně včelařů. Nestane se, že by nad ní přefičela medonoska, aniž by neusrkla z květního pohárku. U samotářek to platí jakbysmet. A čmeláci? Ti využívají svazenčiny pohostinnosti ze všech hmyzích polétavců nejvydatněji. Pro doušek sladkosti si přilétají už za rozbřesku a ze zvonečkových květů, které objímají tak pevně, až je muchlají, popíjejí do pozdního večera. Dlouhatánské tyčinky s modrým pylem jim při hodování nepřekážejí.

Veselý život s fuchsiemi

Zahrada

Krásná v květu i po něm

Květy v barvě nebe zfialovělého dechem soumraku se shlukují do postupně se prodlužujících květenství, na koncích šnekovitě stočených. Také vám připomínají chapadla chobotnice? Stříbřitě se na nich i na křehkých, 40 až 80 cm vysokých stoncích třpytí jemné vousky. Svazenka kvete bez přestávky po mnoho týdnů a dlouho vydrží i ve váze s vodou.

Kdo si dá práci s pravidelným dosevem - ideálně v intervalu přibližně tří týdnů -, tomu nesejde z očí celou sezonu. Po odkvětu zkoprní a přebarví se na odstín caffe latte s úmyslem okouzlovat v suchých vazbách. V trvanlivých plodenstvích občas přezimují berušky.

Vrbiny jsou přebornice nejen v kvetení

Zahrada

Půdní kondicionér

Chlupaté fešandě, těsně spřízněné s brutnákem a pomněnkou, je ukradené, jestli bydlí na venkově, v zahrádkářské kolonii, nebo v metropoli. Hlavně aby ji v kvetení povzbuzovalo sluníčko a nesoužilo ji sucho. Svazenku však můžeme pěstovat ryze pro užitek, kdy květy nehrají zásadní roli. Osvědčila se v roli zeleného hnojiva, což je spása pro ekologicky smýšlející pěstitele, kteří potřebují po sklizni vykrmit užitkové záhony anebo jen chtějí, aby si půda odpočala a nezarostla plevelem. Jak zeleně hnojit? Semínka rozházíme po nakypřené půdě a jemnou sprškou pokropíme. Dokud svazenka neukáže co nejvíc listů, pěkně tvarovaných, podobných vratiči (Tanacetum vulgare), po němž získala druhové jméno, nerušíme ji.

Rostliny rychle dřevnatí, proto je nejpozději po rozkvětu pokosíme, necháme zavadnout a zaryjeme do země, kde zetlí a promění se v cenný humus, který půdu vyživuje, zlepšuje její strukturu i schopnost držet vláhu. Divíte se ještě, že je po svazence stále větší sháňka?

Reklama

Související témata:
Svazenky

Související články

Založte si kvetoucí apatyku

Povzbudit organismus, posílit paměť, ztišit nervy, to všecko bylinky umějí, a svedou toho ještě víc. Stačí se jen podívat, přivonět a dostaví se radost. Kdo by...

Horská zahrada září v barvách lentilek

Zahradnice Jana Harcubová se pestrých květin nebojí a ve své zahradě nedaleko rozhledny Žalý v Krkonoších s nimi maluje překrásné obrázky. Podívejte se, jak to...

Nechte se svést krásou denivek

Femme fatale z říše trvalek svádějí zahrádkáře po staletí. Jen co se v záhonech objeví, už si o nich všichni šuškají. Odolávat je marné. Na to jsou denivky až...

Výběr článků

Načítám