Hlavní obsah

Nechte se okouzlit mrazivou krásou zimní zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mráz prošel zahradou a probudil ji do krásy. Rostliny v ledových třpytkách vypadají jako zkamenělé. Neubráníte se dojmu, že jsou očarované. I vás ta nádhera okouzlí!

Foto: Adéla Mclintock, Právo

I když sluníčko pochrupuje v mlze, zpomalte krok, tak jako v galerii s uměním, aby vám neuniklo nic z křehké výzdoby, kterou v zahradě vyčaroval mráz.

Článek

Když si dá mrazík záležet a jinovatkou okrajkuje každou jehličku, stéblo a list, získá zahrada pohádkový ráz. To je něco pro fotografy! Vzácný moment zmrzlého ticha nahrává i tomu, kdo se učí řeči ptačích hostů. Ti se do zahrady slétají v hejnech a ocení, když v ní najdou něco dobrého do zobáčku.

Zahrada jako galerie

Dokulata stříhané buxusy, štíhlounký jalovec, živý plot z tújí, smrček, který strávil Vánoce v obýváku a teď si užívá nový život venku, ale i divotvorně pokroucenou vrbu Matsudovu (Salix matsudana) Tortuosa, v jejíž splývavé koruně nezbyl jediný list, a mnoho dalších dřevin proměnil mráz v nádherné skulptury.

V každém pohledu se rýsují obrazy černobílé nebo v namodralých odstínech zelené. Občas nějaké z abstraktních dílek překvapí sytou barvou, třeba to s jahodníkem, který doteď září žlutě nad dávno zhnědlým listím z opadané lísky.

Podarujte zvířátka na zahradě i v lese

Zahrada

Také skalka stojí za návštěvu. Ve spárách mezi kameny si tam jinovatka pohrála s netřeskem a ostrou bílou linkou zdůraznila dokonalou symetrii jeho odolných dužnatých růžic.

Vesmír a moře

Podivuhodnou bezezvukost, která se do zahrady vplížila přes noc, způsobil mráz ochromením nejčilejších a nejpružnějších rostlin – okrasných trav. Záhon s metlicí trsnatou (Deschampsia cespitosa) ztratil divokost příboje a proměnil se v klidné moře s načechranou pěnou.

V ozdobnicích (Miscanthus) a bezkolenci rákosovitém (Molinia arundinacea) Windspiel s vysokánskými stébly vidí fantazie houpavé vlny zastavené v čase. Třtina ostrokvětá (Calamagrostis x acutiflora) Karl Foerster si udržuje křečovitě vzpřímenou fazonu, jen její plodenství se po zabělení jinovatkou srpovitě prohýbá.

Nehybnost si mráz vynutil také od jezírka. Přiklopil ho poklicí z ledu a v něm uvěznil bublinky vzduchu i listy, které pluly po hladině. Přidaly se jehličky z jíní ve tvaru hvězd, takže to celé připomíná vesmírnou hlubinu.

Živo v korunách i v podzemí

Z větví vysoko nad zemí demonstruje svůj pěvecký talent sameček červenky obecné. Nebo samička? Dojemně zpívají oba. I co do vzhledu jsou si podobní jako vejce vejci.

Brhlík s nápadnou páskou přes oči horlivě pročesává kmeny a vybírá vajíčka, housenky, kukly, pavouky a hmyz, který pod kůrou přečkává zimní trampoty.

Anketa

Máte na zahradě krmítko?
Ano, a pravidelně do něj přidáváme potravu pro ptáčky.
80,9 %
Ano, jen s tím doplňováním potravy je to trochu horší.
12,5 %
Nemáme zahradu ani krmítko.
6,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 136 čtenářů.

Sýkorky s mlynaříky, stehlíky a zvonky rejdí v korunách stromů a potajmu doufají, že jim do krmítka nasypete výživnou slunečnici, kterou tolik zbožňují. Kosům chutnají hrozinky, dřišťálky a jablka.

Holoubky hřivnáče přitahují nejvíc rudé korále cesmíny či skalníku. Můžete jich pár natrhat a vyskládat z nich srdíčko. Než skončí v hladových zobáčcích, oživí pěkně stolek na terase.

Krtek zahání hlad žížalami. Že nezbeda se zablešeným kožíškem v zimě nespí, prozrazují hromádky čerstvě vyhrabané hlíny. Věděli jste, že bludiště, které buduje pod zemí, může měřit i osmdesát metrů? A pak že je nejstudenější část roku nezajímavá a bez života.

Poznejte půvab stále zelené geometrie v zahradě

Zahrada

Znáte kuriozity z říše rostlin?

Zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám