Hlavní obsah

Podarujte zvířátka na zahradě i v lese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teprve když mráz zasklí vodu a sníh vybělí každý kout, ukáže zima svou nejkrásnější tvář. Ať už ji vyrazíte obdivovat do zahrady, nebo do lesa či parku, vzpomeňte si na zvířátka a vystrojte jim hody z toho, co jim chutná a pomůže přečkat nejkrušnější období roku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Když sníh a mráz zamkne dveře od přírodní spižírny, začíná zvířátkům období hladu. Podarujte je tím, co jim chutná, a pak si s dobrým pocitem užijte krásu zimní krajiny.

Článek

Nenechte se zahnat domů, dokud neuslyšíte ptačí štěbetání, nezjistíte, kde šmejdí veverky se zajíci nebo aspoň nezahlédnete bažantí stopičky. Tam umístěte zdravé a výživné laskominy a pak už jen sledujte, jak si na nich mile překvapení jedlíci pochutnávají. Svým dobrým skutkem pomůžete zvěři přežít a možná se z něj stane tradice, na kterou se budete každý rok upřímně těšit.

Strom hojnosti

Dobrotami ověnčený strom přiláká ptáčky běžné i méně vídané. Je to zážitek, když se k běžným sýkorkám přidá drobeček střízlíček a neposedná rodinka mlynaříků nebo když se veselým zavýsknutím ohlásí strakapoud. Co dát na stromek, aby to pernatcům prospělo?

Tukové pamlsky rychle dodají potřebnou energii. Můžete je koupit nebo vyrobit. Do rozpuštěného loje či vepřového sádla přidejte slunečnici, len, mák, zrní, proso, vločky, ořechy. Směsí naplňte formičky nebo potřete šišky a nechte ztuhnout.

Kosi i jiní plodožravci ocení šípky, jeřabiny, hložinky, okrasná jablíčka, ale také křížaly a hrozinky. Pamlsky zavěšujte pomocí kukuřičného šustí a šňůrek z přírodních vláken (len, konopí, sisal), které se časem přirozeně rozloží a nezaneřádí přírodu.

Na zdobení stromečku v zahradě nebo v lesním porostu je nejlepší, že si ho můžete užít, kolikrát se vám zlíbí. Nejen o Štědrém dnu. Vyrazte klidně znovu na Tři krále a pak třeba ještě o masopustu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Výslužka pomůže zvěři přežít tuhou zimu - u cesty, v parku, v sadu i na zahradě u domu. Pozor, nesmí být shnilá ani chemicky ošetřená!

Hodování v kruhu

Parádní jídelna pro veverky a ptáky vznikne z věnce, který navíc zkrášlí strom, vyšší plot i dveře od chlívku či kůlny. Jak na něj?

Několik proutků jednoduše stočte do kruhu, zajistěte provázkem a zhusta obalte mechem. Do mechu vtlačte ořechy. Ke korpusu pak špejlemi uchyťte špízy ze sušeného ovoce a hub.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ptáčci ocení pamlsky z přírodního loje a výživných semen. Čím pestřejší menu sestavíte, tím rozmanitější chásku přilákáte. Pro zavěšení využijte jakýkoli stromek, klidně i uschlý.

Mech nepatří k významným zdrojům potravy, avšak jako materiál ke stavbě hnízd či výstelce budek je pro spoustu živočichů nepostradatelný, proto věnec po zimě hned nevyhazujte a nechte ho viset celé jaro.

Ornitologové pátrají po plochách, do kterých narážejí ptáci. Zapojit se může každý

Tipy a trendy

Lesní zábava

Zpestřete si procházku stopováním zvířat, která své tlapky, spárky a pařátky zapisují do sněhu jako na kus čistého papíru, a tak není příliš těžké rozeznat, jestli před vámi prošel zajíc, jelen, divočák, liška nebo třeba veverka s bažantem.

Všichni pátrají po něčem dobrém na zub. Ne každému se to povede, proto myslivci chodí zakládat do krmelců.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Vlašské ořechy servírujte na pařezu nebo třeba na stolku na terase. Když budete zásoby doplňovat častěji, veverky si zvyknou a časem vám dovolí, abyste se k nim přiblížili na pár kroků.

Vy zvířátkům pomůžete tak, že jim naservírujete čerstvá jablka, mrkev, celer, kukuřici, a jestli jste na podzim poctivě sbírali, tak i kaštany a žaludy. Veverky a strakapoudi milují vlašské ořechy, které rozložíte jednoduše na pařez. Zajíci nepohrdnou větvemi z prořezaných stromů či košťálem od zelí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Věnec pro zvířecí labužníky je stejnou měrou krásný i užitečný. Jedlé ozdoby jim zasytí bříška a na jaře si z něj vytahají mech k vystlání budky nebo pro stavbu hnízda.

Přikrmování pečivem a bramborami se vyhněte, zvěři nedělají dobře!

Pytle s krmením naložte na sáně a pak, až ho zvířátkům roznesete, hurá na ně! Kdoví, jak dlouho letos sněhová nadílka vydrží, tak si ji jaksepatří užijte!

Hygiena na krmítku je stejně důležitá jako to, čím ptáky přikrmujete. Víte, čeho se vyvarovat?

Zahrada

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám