Hlavní obsah

Majitel proměnil zahradu u řadového domu v plně fungující ekosystém uprostřed rušného města

Když se v roce 2014 přistěhoval tehdy devětadvacetiletý George Smallwood do jednoho z řadových domů v anglickém Sheffieldu, hned si řekl, že si na své zahradě postaví kůlnu. A na ní brzy přibyly květiny a úly... Dnes je jeho zahrada příkladem malého přírodního mikrosystému, který skvěle funguje navzdory tomu, že je uprostřed rušného města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Brit si vybudoval na zahradě fungující ekosystémVideo: Caters News/CATERS NEWS AGENCY, AP

 
Článek

Původním povoláním hasič z Jižního Yorkshiru, je George naprostým nadšencem do své zahrady. Není to ale ten typ zahrady, který byste očekávali - dlouhý jemně střižený trávník s pár záhonky po stranách a hlavně s terasou pro BBQ. Nic takového.

Georgeova zahrada připomíná více než cokoli jiného džungli. Na první pohled vidíte, že zde je doma příroda. Je to nejhustěji zarostlý prostor v celém okolí, a tak není ani příliš divu, že se sem zcela přirozeně stahuje veškerý život z okolí. Přesněji, všichni živočichové, a hlavně tolik důležitý hmyz.

George začal výstavbou kůlny, která měla sloužit jako místo pro ukládání nářadí a všech věcí, které člověk k práci na zahradě potřebuje. I po několika letech je její účel stejný. Zároveň ovšem představuje důležitou část celé zahrady. Je obrostlá zelení, po její straně pak vede žebřík a schůdky vzhůru na střechu.

Zde má George úly se včelami, pro něž je v okolí chytře nastražena celá paleta rostlin, na nichž se mohou pást. Ne náhodou to jsou samozřejmě hlavně plodiny, takže z práce malých včelek má George užitek v podobě úrody.

Nechybí ovšem ani stále kvetoucí květiny a bylinky. Vstup z ulice zastřešuje pergola obrostlá vinnou révou.

Podmanivá krása zahrady uchvacuje vždy nejvíce na podzim

Zahrada

Oku zahradníka ovšem neunikne ani zajímavé řešení zídek a dveří. Jsou z polínek dříví, díky čemuž dobře plní svůj účel - ohraničení pozemku a vytvoření soukromí. Zároveň však drobní živočichové nemají nejmenší problém s průnikem do jeho království.

S vertikálně umístěnými plochami naplněnými dalšími kusy dřeva, polínek a dutinek by bez velké nadsázky bylo možné říci, že celá tato zahrada slouží jako jeden velký hmyzí hotel a díky květinám a stromům je to hotel se službou all inclusive.

Důležitými prvky jsou rovněž drobná jezírka, velká tak akorát na to, aby se z nich kromě hmyzu mohli napájet ptáci a drobní savci. K pravidelným Georgovým návštěvníkům patří například i ježci, pro něž je tu připraveno samostatné krmítko.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Nadšení pro přírodu a život uprostřed města se Georgovi vyplatilo. Nejenom že před třemi lety jeho kůlna s užitkovou střechou a úlem vyhrála soutěž Kůlna roku, ale především se nyní může věnovat své lásce naplno. Z produktů své zahrady vyrábí vlastní balzámy na rty, které prodává.

Reklama

Související články

Muškátové království září všemi barvami

Malou zahradu své maminky se nám rozhodl představit náš čtenář Jan. Zahrada je na Třebíčsku, a vládne na ní pohoda a klid. Srdcem je letos nově postavená...

Výběr článků

Načítám