Hlavní obsah

Majitel ukrývá zahradu v japonském stylu za víc než milion korun za nenápadným domem

Jezírko s koi kapříky, bonsaje i malé kamenné pagodky, nic z toho této zahradě v japonském stylu nechybí. Málokdo v sousedství ale o ní vůbec ví. Angličan Greame Tate a jeho žena Lynne z Rossingtonu v hrabství Yorkshire ji mají totiž schovanou za velice nenápadným domkem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonská zahrada vyšla v přepočtu na téměř 1,2 milionu korunVideo: Reuters

 
Článek

Manželé utratili za celý projekt na 40 tisíc liber, tedy v přepočtu 1,18 milionu korun. Oba sice nikdy v životě v Japonsku nebyli, přesto je spojuje veliký obdiv ke kultuře i architektuře této východní země. Proto se rozhodli, že si zahradu za svým domkem, jenž vypadá stejně jako několik dalších v sousedství, vytvoří právě v japonském stylu.

Elektrikář, který je již napůl v důchodu a jeho žena se nechali inspirovat známými zahradami v japonském stylu, které jsou v Anglii a jsou veřejnosti přístupné. (Je to například park Tatton v Knutsfordu či Pure Land Centre v Newarku.)

„Je to opravdu nade všechna očekávání. Když jsem začal, nikdy jsem si nemyslel, že to bude vypadat tak jako dnes! Zahradničení mě vždycky bavilo a vždycky jsem měl zahrádku. Estetická stránka mě ale nikdy nezajímala, dokud jsem v televizi neslyšel Alana Titchmarshe, že zelenina je potravou pro tělo a květiny jsou potravou pro duši,” svěřil se deníku The Scottish Sun pan Tate.

Teprve tato zahrádka jej ale přiměla k tomu, aby se do její tvorby pustil s plným nasazením.

Ačkoli celková suma 40 tisíc liber (1,18 milionu korun) vypadá na první pohled jako nemravně vysoká, pan Tate hned spěchá s ujištěním, že šlo o postupné investice rozložené do několika let.

Japonská zahrada promlouvá skrze kameny

Tipy a trendy

Na úpravách zahrady začal pracovat v roce 1996 vykopáním jezírka. Postupoval přitom zcela stejně, jako kdyby plánoval vybudovat bazén. „Bylo to přes 100 tun zeminy, kterou jsem musel odstranit, než jsem začal s betonováním a umísťováním kamenů. Nyní mám okolo 40 koi kaprů a jezírko jen vzkvétá,” pochvaluje si.

Aby rybkám dopřával opravdu vše, co potřebují, přidal se pan Tate dokonce do Společnosti britských chovatelů koi kaprů. Díky tomu nemá o zdroje všemožných informací o chovu nouzi.

Pro každého, kdo by se pro chov koi kaprů náhle rozhodl, má ovšem varování v podobě přiznání, že jezírko si neustále žádá jeho pozornost. Vždy je co poklízet a opravovat.

VÝLETY Z KARANTÉNY: Projděte si s námi botanickou zahradu v Troji

Domácí

Jiným zajímavým a velice stylovým prvkem zahrady je čajový domek, který je oddělen od hlavního prostoru hezkým ornamentálním plotem.

„Zahradu využíváme po celý rok. Ovšem když je opravdu hezky, je nádherné si posedět v čajovém domku na dvorku. Zahrada je pro naše přátele a příbuzné velkým zážitkem. Všichni jsou z ní unesení,” uzavírá pan Tate.

Anketa

Máte také zahradu v japonském stylu?
Ano a je to nádhera!
17,7 %
Plánujeme ji tak zařídit.
5,4 %
Celou ne, ale pár orientálních prvků by se u nás také našlo.
12,5 %
Kdepak, to by nebylo nic pro nás.
38 %
My nemáme zahradu žádnou.
26,4 %
Celkem hlasovalo 4487 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám