Hlavní obsah

Z bývalé skládky vytvořil majitel vlastními silami malebnou zahradu

– Lichkov

Před šestnácti lety to byla výsypka suti a skládka odpadků. Náš čtenář Pavel se ovšem rozhodl tento pozemek koupit a proměnit v okrasnou zahradu. Vystačil si přitom pouze s vlastní silou, šikovností a nápady. Že to rozhodně nebylo málo, potvrzují stovky návštěvníků, kteří na parcelu u příležitosti Víkendu otevřených zahrad každoročně zavítají.

Foto: Archiv majitele zahrady

Zahrada má i několik japonských druhů rostlin.

Článek

Zahrada o velikosti 3300 čtverečních metrů leží nedaleko polských hranic, v Lichkově na Pardubicku v nadmořské výšce 560 m n. m. Její svažitý terén je rozdělen do tří výškových úrovní a její romantický ráz podporuje kolem tekoucí řeka, stejně jako výhled na nedaleké Orlické hory.

Nepřehlédnutelnou dominantou zahrady je skalka složená ze 40 tun obrovských balvanů vybagrovaných při budování obecní kanalizace.

„Zahrada začala vznikat před 16 lety na bývalé výsypce suti a skládce odpadků. Je koncipovaná v anglickém venkovském stylu s japonskými prvky. Obsahuje asi stovku méně známých stromů a keřů, asi deset druhů bambusů, sbírku kapradin a okrasných travin, bohyšek, japonských javorů a nespočet dalších rostlinných rarit,” napsal nám pan Pavel.

Stařešinou mezi rostlinami je ovšem 170 let starý mohutný jasan, který nad částí zahrady rozkládá své větve jako ochranou náruč. Jeho příjemný stín ocení člověk zejména v horkých dnech.

Zajímavostí jsou rovněž vodní prvky, s nimiž si majitel velmi zdařile poradil. „Je zde rybníček, soustava potůčků 15 metrů dlouhá. Napájí ji voda z vodního kola, umístěného v sousedící řece. Vodní kolo je vybaveno kyvnou pístovou pumpou, která je poháněna otáčením zanořeného kola a je schopna vytlačit nasávanou vodu do 15metrové výšky. Voda vtéká do koryta potůčku a přes dvě malá jezírka padá vodopádem přes kameny do studánky a vrací se zpět do řeky,” popisuje systém fungování svého vodního díla autor.

Foto: Archiv majitele zahrady

Na zahradu si majitel přivedl i vodu z řeky. Ta vede soustavou potůčků a pak se zase vrací zpět do řeky.

Na svou zahradu je právem pyšný. Zlikvidovat obrovské množství suti a odpadků, které na počátku všeho na pozemku bylo, stejně jako vymodelování jejího terénu, to vše zvládl zcela sám, bez pomoci techniky, jen s použitím ručního nářadí, krumpáče, lopaty, páčidel, ručního kladkostroje a ráčnového zvedáku.

Po vytvarování zahrady nechal majitel na svůj pozemek navézt 15 nákladních vozů zeminy. I tu bylo třeba ručně rozhrnout po celém pozemku.

Pro milovníky tajuplných zákoutí má pak pan Pavel na svém pozemku krášleném stovkami květin ještě jeden „špek”. Je jím 15 metrů dlouhá – opět vlastnoručně – vykopaná jeskyně vyzdobená postavičkami vytvořenými 3D tiskem.

Příjemné posezení nabízí hned několik laviček, případně altán, v dolní části pak nechybí ani meditační kout a ohniště.

Majitel Pavel se již několik let zapojuje do akce Víkend otevřených zahrad a dává tak zájemcům příležitost jeho zelené království navštívit. Letos ho tak mohlo na vlastní oči obdivovat 700 lidí z celé republiky.

Anketa

Znáte akci Víkend otevřených zahrad?
Ano, znám.
14,5 %
Asi jsem už o ní slyšel/a...
6 %
Nevybavuji si, že bych o ní kdy slyšel/a.
8,9 %
Ne, tu neznám vůbec.
65,3 %
Myslel/a jsem, že to mají jen v zahraničí.
5,3 %
Celkem hlasovalo 3096 čtenářů.

Reklama

Související články

Muškátové království září všemi barvami

Malou zahradu své maminky se nám rozhodl představit náš čtenář Jan. Zahrada je na Třebíčsku, a vládne na ní pohoda a klid. Srdcem je letos nově postavená...

Výběr článků

Načítám