Hlavní obsah

Podmanivá krása zahrady uchvacuje vždy nejvíce na podzim

Co by to bylo za podzim bez zahrady manželů Newtonových z anglického Walsallu, chtělo by se říci. A není to zase tak velká nadsázka. V posledních letech se totiž stalo už nepsaným pravidlem, že ten pořádný, barevný podzim začíná v médiích záběry právě této zahrady, kterou zdobí desítky keřů a stromků hýřících desítkami barev a jež má při pohledu shůry podobu sovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Cenami ověnčená zahrada britských penzistů ožila podzimními barvamiVideo: AP

 
Článek

I letos agentura Press Asociation přináší záběry ze zahrady manželů Tonyho a Marie Newtonových z anglického hrabství West Midlands.

Jejich Zahrada čtyř ročních období, Four Seasons Garden, je v celé zemi velmi dobře známá, protože se stala vítězem nejrůznějších soutěží. Má svou vlastní webovou stránku a v době před pandemií lákala ve Dnech otevřených zahrad stovky a stovky fanoušků k návštěvě. Celkem ji už takto navštívilo okolo 15,5 tisíce lidí ze 41 zemí světa.

Tím je zahradničení důchodců Tonyho a Marie velmi prospěšné i veřejnosti, protože minimálně ve Velké Británii bývá zvykem u příležitosti Dnů otevřených zahrad vybírat dobrovolné vstupné od návštěvníků. Majitelé takto zpřístupněné zahrady pak výtěžek věnují na charitativní účely. V případě Newtonových to není žádná malá suma - na charitu už díky své zahradě vydělali 52 500 liber, tedy 1,6 milionu korun.

Unikátní zahrada se rozzářila desítkami podzimních barev

Zahrada

„Měli jsme tu studenty zahradní architektury až z Číny, a ti nám říkali, že je naše zahrada představována jako příkladná v rámci úvodního kurzu na jejich škole. Proto prý přijeli, aby ji mohli spatřit na vlastní oči,” vzpomíná na dobu, kdy k nim mohli chodit lidé na návštěvy, Marie Newtonová.

V loňském a letošním roce svou zahradu pro veřejnost otevřít kvůli protipandemickým opatřením nemohli. V příštím roce se ale zájemci o návštěvu prý zase mohou těšit, protože Newtonovi svou zahradu - bude-li to možné - opět ve vybrané dny zpřístupní.

Zahrada jako umělecké dílo

Pohled na pestrobarevnou zahradu jako by člověka uklidňoval a naplnil příjemnými pocity. Je to trochu podobné jako pohled na velice hezký umělecký předmět. A právě k výtvarnému umění 69letý pan Newton práci na zahradě připodobňuje: „Je to určitý druh výtvarného umění, to, co tu děláme. Díváte se na každou rostlinu a přemýšlíte, co s ní, je to jako malovat velký obraz.”

Pestrobarevná zahrada čtyř ročních období potěší oko i duši

Zahrada

Zahrada vznikala v několika stadiích, majitelé ji měli v 80. letech jako místo pro vyžití svých dětí, když odrostly, začali Tony a Marie upravovat svůj pozemek tak, aby sloužil jako okrasná zahrada. Nejprve předělali horní část, postupně se pak práce přenesly na spodní prostor.

„Mysleli jsme si, že máme hotovo,” řekl Tony Newton, „ale ve skutečnosti jsme už přemýšleli nad dalšími projekty, jako byly potůčky, pagoda, džungle. A během toho jsme si všimli, že všechno má tendenci se měnit. Důležitý je ten proces, a to je také to, co nás baví.”

Anketa

Měli byste zájem také jednou do roka zpřístupnit svou zahradu veřejnosti a vydělávat tak na charitu?
Ano, to by bylo prima!
22,3 %
Možná ano.
10,5 %
My už to děláme.
2 %
Raději ne.
30,4 %
V žádném případě!
27,2 %
Nemáme zahradu.
7,6 %
Celkem hlasovalo 611 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Muškátové království září všemi barvami

Malou zahradu své maminky se nám rozhodl představit náš čtenář Jan. Zahrada je na Třebíčsku, a vládne na ní pohoda a klid. Srdcem je letos nově postavená...

V pohádkové říši zelených miniatur

Hornická obec Staříč vydala další ze svých pokladů! Tentokrát jím není černé zlato, ale čarokrásná zahrada manželů Holubových. Z uvítání, jakého se vám...

Výběr článků

Načítám