Hlavní obsah

Muškátové království září všemi barvami

Malou zahradu své maminky se nám rozhodl představit náš čtenář Jan. Zahrada je na Třebíčsku, a vládne na ní pohoda a klid. Srdcem je letos nově postavená pergola, kterou Janova maminka vyzdobila desítkami květin, převážně svými oblíbenými muškáty.

Foto: Archiv čtenáře

Zahrada je pro Janovu maminku velikým potěšením.

Článek

„Když jsme byli se sestrou malí, pamatuji si, jak jsme dvakrát do roka s maminkou odnášeli všechny ty muškáty na podzim zvenku dovnitř do domu a pak zase na jaře vynášeli zpět, z domu ven,” vzpomíná úvodem Jan.

Domek, kde vyrostl, je na Třebíčsku, a dodnes se tam rád za svou šestapadesátiletou maminkou vrací. Ta se o zahradu stará s velikým zápalem už přes třicet let.

„Neustále ji různě upravuje, několikrát měnila její styl. Když jsme byli malí, byla to hlavně užitková zahrada, kde maminka pěstovala zeleninu a ovoce. Takřka co pět let mění mamka její styl, podle toho, co ji napadne,” popisuje Jan.

Hlavní chloubou zahrady jsou různé druhy muškátů, které si Janova maminka sama pravidelně množí řízkováním. „Kromě nich se tu najdou i dřeviny a větší množství trvalek. Zahrada jí slouží hlavně pro radost, odpočinek a odreagování,” vysvětluje náš čtenář.

Většinu prací si maminka zastane sama. „Když je ale potřeba pomoci s něčím náročnějším, tak jí pomáháme. Jako třeba letošní stavba pergoly,” říká Jan.

Muškátové dovádění nejen za okny

Zahrada

„Když si maminka něco vymyslí, tak se to musí udělat tak, aby to bylo podle její představy. Jinak by nebyla šťastná. A to je pro nás důležité, protože pak víme, že je spokojená,” svěřuje se Jan a naše povídání uzavírá:

„Jako chlap tu krásu všech těch květin moc nedokážu ocenit, ale když vidím, jak ji to naplňuje, jak ji těší rozkvetlá zahrada, tak máme radost. A napadlo nás, že by to třeba mohlo inspirovat a potěšit i další lidi”.

Anketa

Máte také rádi muškáty?
Ano, moc!
79,4 %
Docela ano...
13,4 %
Je mi to celkem jedno.
2 %
Ani moc ne.
2,6 %
Ne, ty nepatří k mým oblíbeným květinám.
2,6 %
Celkem hlasovalo 4999 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám