Hlavní obsah

Hledáme kulisy pro zahradní domek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pečlivém zvážení, kam zahradní domek postavíme, přichází na řadu výběr správných kulis, aby vzniklo nejen praktické místo, ale i malebné zátiší pro pohled z jiných koutů zahrady.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Trvalkový záhon odclání domek od příjezdové cesty.

Článek

Sen dospělých i dětí - zahradní domek - umožňuje trávit příjemné chvíle nejen za pěkného počasí, ale i když se ochladí nebo se přižene déšť. Můžeme v něm jen tak snít a lelkovat, skladovat nářadí, sušit bylinky, zřídit ložnici pro hosty, dílnu nebo třeba home office. Důležité je, aby do zahrady pěkně zapadl a stal se její přirozenou součástí. S pomocí rostlin se nám to povede.

Paraván z květů

Stojí domek naproti vratům nebo vedle kompostu? Nevadí, květiny ho odcloní, viz úvodní snímek. Hlavními kritérii jsou výška, ta by měla sahat aspoň do půlky oken, a hustý spon, aby skrze kvetoucí paraván nebylo vidět. Do záhonu libovolně naaranžujeme bělotrny, řebříčky, hvězdnice, až 1,5 m vysoké zvonky (Campanula lactiflora) s ještě vyššími stračkami (Delphinium), vytrvalé máky a divizny. Než se dostatečně rozrostou, letničky jako slunečnice, krásenka (Cosmos) či luštěnice (Cleome) příhodně vyplní proluky a hned v prvním roce obstarají potřebnou výšku.

Stálezelené opevnění

Pruh široký půl metru stačí k založení stříhaného živého plotu z tisu (Taxus baccata), který dává relaxační zóně celoročně atraktivní rámec a navozuje v ní pocit odloučenosti, byť je od domovních dveří vzdálena jen pár kroků.

Kdo si nepřiplatí za vzrostlé sazenice, musí počítat s tím, že příroda potřebuje čas, než bariéru postaví. Transparentnost o něco rychleji ztrácejí túje, cypřišky a bobkovišně (Prunus laurocerasus). Chybí-li kolem domku květiny, opatříme ho veselým nátěrem, jemuž stálezelené dřeviny pomohou intenzivněji zářit.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Hustý živý plot skrývá relaxační zónu před okolním světem.

Založte si skalku jako profík

Zahrada

Vytapetováno

Podomácku vystavěný domek získal po natření osobitý šmrnc. Nápad zvolit fuchsiový odstín se zrodil při pohledu na myrobalán (Prunus cerasifera) Nigra, který rozkládá větve nad střechou ze starých pálených cihel, a okrasné česneky kvetoucí fialově v záhonku podél boční stěny. Stejně jako barva i „tapeta“ s květinovým motivem, zdobící plochu vedle věšáku na košťata, působivě vtahuje oblíbenou zahradní skrýš do scény.

Kdo má rád změnu, vysadí místo plaménku jednoleté popínavky, jako jsou hrachor, povijnice (Ipomoea) či vilec (Cobaea scandens) se zvonky purpurových květů.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Šplhavý plamének a nátěrová barva inspirovaná rostlinami z okolí dávají oblíbené skrýši osobitý ráz a opticky ji propojují se zbytkem zahrady.

Pod čepicí

Jako extra ložnice pro hosty nebo k odpolední siestě po práci na zahradě slouží zahradní domek s komfortem bytového vybavení. Aby svými rozměry neodváděl pozornost od rostlin a nerušil rozhled po zahradě, bylo zapotřebí setřít mezi nimi hranice.

To se povedlo díky kabátu z břečťanu a čepici upletené ze šlahounů růží, plaménků a přísavníku. Záclonky v oknech a modře natřené rámy podtrhují celkový harmonický vzhled venkovské zahrádky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Popínavé rostliny bují na střeše i na fasádě, až to vypadá, že domek co nevidět spolknou.

Za stébly trav

Málokdo si toho všimne, ale kudrlinky na listech vrby Matsudovy, která domek časem zcela ponoří do chlácholivého stínu, vtipně navazují na klenuté zastřešení vlnitým plechem, jež vychází z konceptu tradičních maringotek. Naopak do očí bije kontrast oblých linií s chmýřitými květenstvími pampasu, která na vysokých stéblech míří proti nebi jako rytířská kopí. I jiné okrasné trávy včetně ozdobnice čínské (Miscanthus sinensis) vytvářejí impozantní trsy, jež se elegantně zasadí o kousek soukromí a v jejichž šepotavé společnosti se dokonale odreagujeme.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Impozantní trávy poskytují elegantní vzdušné krytí.

Mezi stromy

Šestiboký domek se zabudovaným krbem a udírnou zve k posezení v každé roční době. Skrze okna s příčlemi nebo po otevření křídlových dveří se z něj otevírá kouzelný výhled na jezírko s lekníny a koi kapříky. Vzrostlé stromy proměnily místo v pohádkový ostrov uprostřed zahrady, kde si hraje světlo a stín a kde se dobře pozorují ptáci. Myrobalán na jaře kvete jako utržený ze řetězu a v létě uchvacuje listy z purpuru. Převislý buk od něj přebírá štafetu ve zlaté podzimní róbě. Zimě zase vládne klidná zeleň borovic a tújí.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Domek s blízkou vodní hladinou obklopuje rozmanitá skladba vzrůstných stromů.

Efektní garde pro Její Výsost růži

Zahrada

Reklama

Související články

Rozkvetlá pivoňková senzace

Jaro se sklání k létu a odhaluje krásu pivoňkových květů. Komu pivoňky v zahradě chybí, může to teď napravit. Z rozmanitých druhů a odrůd si svou favoritku...

Rododendrony nabízejí královskou podívanou

Díky stálezeleným rododendronům se i nezajímavá místa v zahradě stanou celoročně atraktivními. Na jaře, v době jejich největší slávy, hýří zámeckou pompou...

Výběr článků

Načítám