Hlavní obsah

Efektní garde pro Její Výsost růži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O růžích můžeme snít, nebo je vysadit vedle trvalek a naaranžovat tak, aby vznikly přímo snové kombinace, o jakých se nám bude ještě dlouho zdát.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sněhové královny třímající žezla z rozrazilovce (Veronicastrum) a náprstníku (Digitalis lutea) dokazují, že se lze obejít i bez velkého spektra rostlin a barev.

Článek

I přes ostré drápky je růže kytka kamarádská a víc než o samotě jí to sluší ve vybrané společnosti. Naštěstí existuje spousta trvalek, které finesu Jejího Veličenstva během letního kralování bravurně podpoří.

Špičky a věžičky

Víte, jak zahradní designéři pořád mluví o tvarech, barvách a tvrdí, že záhon, aby zaujal, nemusí obsahovat celou encyklopedii rostlin a že jich stačí pár? Tak takhle to vypadá v praxi: záhony, v nichž se růže dělí o místo jen s namodralými rozrazilovci (Veronicastrum virginicum) a slámově žlutými náprstníky (Digitalis lutea), jsou dokonale prosté, a přitom nad nimi stojíme u vytržení, div to nepovažujeme za zázrak. Oběma trvalkovým čahounům je vlastní rozpínavost, záliba ve slunění a pohostinnost k hmyzím opylovačům.

Šalvěj místo levandule

Růže miluje sluneční jas, mírný vánek a vzdušnost, aby rychle osychala a nedávala své zdraví všanc houbám a plísním. Ale to levandule, často používaná jako voňavý doprovod, přece taky! Důvodem, proč kráska z Provence není ideální společnicí, je přemíra živin, které se k ní dostávají od hnojených růží, a kvůli nimž časem chřadne. Proto místo ní raději povoláme šalvěj (Salvia), lhostejno zda lesní, hajní, či luční, s dlouhými klásky bílých, růžových nebo fialových květů, které po sestřihu remontují a kvetou až do podzimu.

Rozkvetlá pivoňková senzace

Zahrada

Zkrocená divočina

Propojit noblesní růži s trvalkou, která si běžně roste divoce na louce, to je kumšt! Okolo metru vysoký krvavec toten (Sanguisorba officinalis) přirozeně obývá vlhčí místa, takže s růží, která rovněž neholduje suchu, žije v souladu. Poklonu jí skládá šiškovitými hlávkami na drátovitě tenkých stoncích. Než v červnu poupátka vykvetou, může mezi ně samička modráska bahenního naklást vajíčka. Není nutné, aby růže měly na tón vyladěnou rudě vínovou barvu. Kontrast mezi tvarem a velikostí, to je, oč tu hlavně běží.

Dvorní dáma par excellence

Příbuzná plevelné bršlice jarmanka (Astrantia) je nádherná trvalka z lesů, nápadná tak akorát, aby jí růže nezáviděla. Kvete bíle, růžově, rubínově nebo švestkově modře od posledních květnových dnů po celý červen a pak ještě okouzluje trvanlivými listeny, takže ji nemusíme hned po odkvětu seřezávat. V šeru vyšších keřových růží si jarmanka libuje a galantně jim přitom hustým olistěním zakrývá holá lýtka. Na sluníčku prospívá za předpokladu, že se svými kořeny nemusí brodit vyprahlou zemí.

Dvě patra vůní

Jemná šanta (Nepeta) si říká o plošnou výsadbu v patře pod růžemi, kde tato mnohostranná trvalka množící se samovýsevem vypadá znamenitě od jara až do zámrazu. Moderní nadzemní záhony s šedivou patinou podporují sytost barev a přibližují rostliny očím i nosu. Ten se z téhle sestavy těší dvojnásob, protože stejně jako mnohé růže i šanta obsahuje vonné silice, které vypouští do vzduchu, jakmile trs pročísneme prsty. S voničkou se mazlíme opatrně! Magicky totiž přitahuje nejen kočky, ale i včelky s ostrými žihadélky.

Veselá letní rozmařilost

Na záhoně, kde se k růži v mandarinkovém přelivu přidružil chrastavec (Knautia macedonica) s diviznou a sápou hlíznatou (Phlomis tuberosa) připomínající dlouhé špízy, se moc neřeší rozmístění ani barvy. Klíčové je množství květů. Ty jsou jako úsměv, se kterým by se nemělo šetřit. Na rozmařilé partě je sympatické i to, že všichni zúčastnění jednohlasně vyzdvihují přednosti růžového keře, aniž ztrácejí vlastní jedinečnost. Květy z růže hned po zavadnutí obíráme, aby nepozbyla honosný titul, jímž se odjakživa pyšní.

Rododendrony nabízejí královskou podívanou

Zahrada

Reklama

Související články

Mezi bylinkami najdeme klid a energii

Na bylinkové zahrádce je cosi zvláštního, co dráždí fantazii a prospívá tělu i duši. Jako by tam spojily své síly všecky povzbuzující energie. Nechme je...

Latnatec snese na zem modré z nebe

Modrá - barva, kterou nás latnatec kytkokvětý (Ceanothus thyrsiflorus) zláká k seznámení. Čím si ještě kromě nádherně modrých květů zaslouží náš zájem? Chová...

Záhony vytvořené pro labužníky

Se stoupajícími cenami roste touha pěstovat zeleninu na vlastní zahradě. Domácí úroda je zárukou lahodných chutí i čerstvosti. Zorganizujeme-li záhony tak, aby...

Výběr článků

Načítám