Hlavní obsah

Mobilní fotovoltaiku využijete i na cestách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přenosné solární systémy zajišťují zdroj elektrické energie v parku i na zahradě, zatímco pracujeme na notebooku nebo posloucháme MP3 přehrávač. Ohřejí vodu v bazénu, napájejí venkovní elektrický gril i zahradní techniku.

Foto: Hornbach

Přenosný EcoFlow solární panel 160 W je osazen monokrystalickými křemíkovými články s účinností 22 % za příznivého počasí. Cena 7990 Kč

Článek

Mobilní fotovoltaiku a úložiště energie pro chytré telefony, svítilny, fotoaparáty, ale i mikrovlnné trouby a mixéry na přípravu smoothie můžeme s sebou vzít na výlet i dovolenou v přírodě. Oceníme je ale také doma při náhlém výpadku elektrického proudu a v dalších případech, které vyžadují energetickou soběstačnost aspoň na nezbytně krátkou dobu.

Elektřina kdykoli a kdekoli

Přenosné solární panely v závislosti na velikosti připneme na batoh, postavíme před stan či namontujeme na střechu karavanu. Během slunných dní zpracovávají solární energii a převádějí ji do připojené powerbanky či powerpacku, které prakticky nahradí běžnou elektrickou zásuvku ve zdi. Večer z nich pak dobijeme podle jejich kapacity tablet, mobil, baterii fotoaparátu apod.

Kompaktní záložní zdroje elektrické energie s velkou kapacitou (např. 6071 Wh) dokážou napájet elektrická zařízení a spotřebiče, jako jsou přenosné lednice, cestovní elektrické grily, elektrická nářadí, lékařské přístroje. Velkokapacitní záložní zdroje ovládáme a nastavujeme i na dálku přes Wi-Fi a speciální aplikace v chytrém telefonu.

Venkovní posezení zútulní praktické doplňky

Zahrada

POZOR! Ačkoli lze elektrická zařízení připojit přímo na solární panel, není to úplně bezpečné. Kolísání napětí způsobené různou intenzitou slunce, třeba při střídavé oblačnosti, může poškodit zdroj (baterii, akumulátor) zařízení. Proto raději nejprve z panelů nabijeme powerbanky a powerpacky, které jsou ke kolísání napětí uzpůsobené, a z nich teprve nabíjíme koncové spotřebiče. Variantou je také vybavit panel speciálním regulátorem napětí. Pak lze k panelu připojit rovnou např. autobaterii.

Zahradní sprcha i koupel

Solární ohřev vody oceníme v bazénu, a to nejen v chladnějším pozdním létě. Jak funguje? Solární panel zachycuje sluneční paprsky. Desky jsou zapojeny do okruhu s filtrací. Voda, kterou pohání čerpadlo pískové filtrace, projde filtračním zařízením, potom horkým solárním panelem a vrací se zpět do bazénu.

Solární panely pro ohřev bazénové vody se hodí pro nafukovací, nadzemní i zapuštěné bazény. Při výběru panelů zohledníme výkon bazénové filtrace, tj. kolik je za hodinu schopna přefiltrovat vody. V závislosti na počasí a objemu vody panel vodu v bazénu ohřeje o 3-5 °C. Solární desku na noc ze systému odpojíme, respektive uzavřeme regulační ventil. V noci je totiž studená a zbytečně bychom tak vodu ochlazovali.

Sprchování těla solární sprchou před vstupem do bazénu šetří spotřebu chemie na ošetření vody i čas jeho údržby. Po práci na zahradě poskytuje příjemné osvěžení a večer potěší stále teplou vodou. Přenosnou i zabudovanou solární sprchu napojíme na vodovodní řad běžnou zahradní hadicí přes hadicovou rychlospojku. Do zásobníku, který se podle varianty produktu liší objemem, načerpáme vodu. Zásobník absorbuje sluneční záření a ohřívá vodu. Některé sprchy využívají na sbírání slunečních paprsků samostatný solární kolektor.

5 tipů, jak prát levně a udržitelně

Jak na to

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám