Hlavní obsah

Zděný, nerezový, plastový: Který komín je ten pravý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkční komín je základem pro efektivní odvod spalin, a tím i bezpečnou domácnost. Jak ale vybrat ten správný a co je důležité při jeho údržbě, aby se předešlo chybám i možným škodám?

Foto: Vekra

I moderní komíny potřebují pravidelnou kontrolu a čištění.

Článek

Komínové systémy existují v mnoha materiálech a provedeních. Při výběru je také potřeba brát zřetel na to, k jakým spotřebičům budou poté připojeny. Je proto nutné mít jasno v přesném typu spotřebiče, který bude instalován.

„Protože právě na základě spotřebiče a možnostech umístění komínu do stavby se zvolí takový komínový systém, který bude bezpečně spaliny odvádět do volného ovzduší,“ vysvětluje Pavel Ulrich, obchodní ředitel společnosti Almeva.

„Komín musí být správně dimenzován. Díky tomu je totiž dosaženo jeho správné funkčnosti a v případě spotřebičů na pevná paliva se snižuje riziko usazování sazí nebo dehtování.“

Důležitou součástí spalinového systému je také filtr pevných částic, který zajišťuje již zmíněné čištění spalin před jejich vypouštěním do ovzduší. Ty moderní dokážou zachytit až 99 % nečistot, jako jsou saze, popel nebo jiné pevné částice.

Kdy pořídit stříšku na komín. A kdy raději ne

Jak na to

Zděné komíny

V Česku se drží dlouholetá tradice používání klasických zděných komínů, které se vyznačují vysokou odolností. I tento tradiční a staletími prověřený materiál, jakým keramické cihly jsou, se ovšem vyvíjí. Dnes už tak i zděný cihlový komín může být chytrý. Je hodně univerzální, zvládne pevná, plynná i kapalná paliva, suchý i mokrý provoz. Sestává z obvodového pláště z jednodílné broušené keramické tvárnice, do které se na stavbě vkládá izolovaná izostatická vložka. Ta je izolovaná již z výroby.

„Tím, že dodáváme vložku s integrovanou izolací, tak stavebník už jen skládá broušené tvárnice a do nich vkládá vložku,“ popisuje Martin Coufalík, produktový specialista společnosti Heluz. To snižuje počet kroků při samotné montáži, která je tak výrazně rychlejší, jednodušší a bezpečnější. „Klasické“ jsou komíny dodávané jako tvárnice, vložky a samostatná izolace. Izolací se pak buď musí vložka na stavbě obalit, nebo se vkládá do tvárnice, což je pracnější.

Pokud jde o volbu materiálu, variant se samozřejmě v současné době nabízí mnohem více.

Další typy komínů

  • Plastové komíny: jsou lehké na instalaci a mají dobré tepelněizolační vlastnosti. A skýtají ideální vlastnosti pro použití v novostavbách.
  • Ocelové komínové systémy: Výhodou je jejich rezistence nejen vůči vysokým teplotám, ale také korozi. V nabídce lze najít širokou škálu designů pro různé typy spotřebičů. Mohou být skvělou variantou pro moderní dům.
  • Hliníkové komínové systémy: Často jsou používány pro přetlakové spalinové cesty, ale lze je také využít pro komíny s přirozeným tahem. Hliník navíc zajišťuje odolnost vůči všem přírodním jevům, proto jsou výbornou možností nejen do obytných staveb, ale také do těch průmyslových.
  • Nerezové komínové systémy: Jsou charakteristické dlouhou životností a snadnou údržbou. Nerezová ocel je lehký, korozivzdorný materiál, který ocení každý, kdo hledá univerzální a spolehlivou variantu komínového systému.

Komíny čeká náročná sezona. Víte o nich vše?

Jak na to

Reklama

Související články

Jak správně topit v krbových kamnech

V klasických krbových kamnech a vložkách zatápíme suchým dřevem, briketami či peletami. Nikdy do topeniště nevkládáme neúměrně dlouhá polena, k podpalu...

Krby reprezentují moderní vytápění

Pro harmonický domov je charakteristická příjemná atmosféra a pocit pohodlí. Také krb interiér efektně zútulní a zároveň vytopí. Dnes si ho může pořídit skoro...

Výběr článků

Načítám