Hlavní obsah

Kdy pořídit stříšku na komín. A kdy raději ne

Stejně jako letní bouřky i dny plné sněžení vzbuzují oprávněnou otázku, zda tolik vlhka najednou nemůže komínu vadit. Na to existuje hned několik odpovědí. V některých případech je účinným řešením pořízení stříšky či otočné komínové hlavice.

Foto: Ciko

Realizace nadstřešní části komínu Komfort červený s nerezovou stříškou Napoleon.

Článek

Jednovrstvé zděné komíny nebo ty, které nejsou příliš často používané, je dobré opatřit stříškou, aby se sníh či voda nedostaly svislým kouřovodem až do interiéru.

U vložkovaných komínů je pak potřeba ověřit, že se voda nedostane do prostoru mezi novou vložkou a stávajícím průduchem. K tomu slouží tzv. manžety umístěné v ústí komína.

„Zvýšenou pozornost bychom měli věnovat spotřebičům, kde je komín proveden jako svislý kouřovod s funkcí komína. Takový odvod spalin je nutné opatřit na ústí komínovou hlavicí se stříškou jako ochranou nejen proti dešti. Tento prvek výrazně snižuje množství deště nebo sněhu, který by pronikl do komína a má zabránit pronikání vody do spotřebiče, který není dlouhodobě odolný vůči vlhkosti. Pakliže mám standardní provedení komína, do kterého je spotřebič zaústěn přes sopouch kouřovodem, tak v patě komína musí být vyřešen odvod kondenzátu,” upozorňuje Pavel Ulrich ze společnosti Almeva.

Stříška je jednoduché řešení

Ve většině případů platí, že kdo chce mít jistotu, může si na komín pořídit stříšku zabraňující pršení a sněžení dovnitř.

V prodejnách s hobby vybavením lze obvykle objevit výrobky, které lze snadno připevnit na většinu běžných komínů.

Pořizujete kvůli rostoucím cenám energie kamna? Pak nezapomeňte zkontrolovat komín

Tipy a trendy

„Při instalaci je důležité dbát na pevné uchycení objímky ke stávajícímu komínu (vyústění, vložce atd.). Není ale potřeba se ničeho obávat, jedná se o standardní montáž, na kterou stačí obvykle šroubovák, jako pojivový materiál se používají šroubky,” ujišťuje Richard Klička ze společnosti Hornbach.

Foto: Hornbach

Stříšek na komín je spousta, stačí si jen vybrat. Jejich montáž je přitom celkem snadná.

„Tyto stříšky jsou vyrobeny z kvalitní nerezové oceli, jež je odolná standardním podmínkám počasí. Není proto potřeba se obávat nějaké zásadní degradace jejich materiálu,” doplňuje Klička.

Komín pro pasivní domy má svá specifika

Jak na to

Komíny kondenzačních kotlů

V případě moderních komínů, k nimž jsou připojené kondenzační kotle, není třeba si kvůli sněžení a dešti dělat velké starosti.

Sníh se v nich rozpustí a stejně jako dešťová voda z komína pak odtéká v místě jeho paty, kde je odvod pro kondenzát. Voda tedy jde pak přes sifon normálně do odpadu.

Foto: Almeva

Zejména u záložních komínů a těch, které majitelé tak často nevyužívají, je praktické uvažovat o pořízení stříšky.

V tomto konkrétním případě by ale dle Ulricha mohla stříška způsobit více škody než užitku.

„Kondenzační kotel produkuje litry kondenzátu za hodinu a déšť nebo sníh mu neublíží. Problém může nastat v okamžiku, kdy je na komíně stříška a vlhké spaliny se na ní vysrážejí, pak stříška začne namrzat. Dochází pak k ucpání nebo snížení průchodu spalin, což má vliv na provoz spotřebiče. Proto je v případě kondenzačních kotlů nejlepší nechat ústí odvodu spalin zcela volné.”

Anketa

Máte na komínu stříšku?
Ano, máme.
48,9 %
Já vlastně nevím.
2 %
Ne, nemáme.
49,1 %
Celkem hlasovalo 18866 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak opravit komín na chalupě

Na to, že je nutné opravit komín, přijdeme nejčastěji při revizi celé chalupy nebo při koupi nového spotřebiče, který k němu potřebujeme připojit. Někdy nás...

Jeden komín postačí pro plynový kotel i krb

Novinkou na trhu je komínový systém, který umožní napojení dvou rozdílných spotřebičů zároveň - plynového kotle a krbové vložky. Má to svoji logiku, protože...

Výběr článků

Načítám