Hlavní obsah

Komíny čeká náročná sezona. Víte o nich vše?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Září je poslední příležitostí k tomu nechat si zkontrolovat komín. Ačkoli kominíci každoročně radí objednat si profesionála na letní dny, vždy se najde spousta lidí, kteří to z nejrůznějších důvodů odkládají až na samou hranici a začínají se o kontrolu kouřovodu zajímat až na začátku podzimu. Připomeňme si tedy, jak správně s komínem zacházet, jak jej vybrat i jak správně topit.

Foto: Robert Virt

Před výběrem komína musíte znát, jaký druh paliva a spotřebičů budete používat.

Článek

Ačkoli je povinnost pravidelné kontroly komínů všeobecně dobře známá, ne každý se jí řídí. A také, ani pravidelně kontrolované spalinové cesty nejsou ještě stoprocentní zárukou, že v domě nikdy nedojde k neštěstí. Vždy totiž záleží především na tom, zda se majitelé chovají zodpovědně a zda umí předvídat hrozící rizika.

Například, ne nadarmo kominíci radí v horkých letních dnech zrána a večer dostatečně větrat. Když má vzduch vysokou teplotu, může dojít k zablokování spalinové cesty od plynového kotle. Komín pak přestane táhnout a spaliny se začnou vracet do místnosti.

Kdy pořídit stříšku na komín. A kdy raději ne

Jak na to

Dokonce i mimo topnou sezonu se tak mohou objevit otravy oxidem uhelnatým, což mnohé laiky překvapí. Odtah zplodin je ale v létě vždycky slabší, větrejte malé prostory s karmou či kotlem, zejména koupelny.

Zároveň odborníci doporučují s předstihem a v klidu nechat si zkontrolovat komín a kouřovod před topnou sezonou. Kontrola by měla probíhat jednou ročně. Vzpomenout si až na podzim, to znamená čekat několik týdnů na kominíka.

Výběr komína

Oslovte zkušeného odborníka a společně s ním se doberete správné volby pro váš rodinný dům. Jde nejen o bezpečnost. Finální výběr totiž ovlivní i to, jak budou kamna, kotel či domácí krb správně táhnout, kolik v nich protopíte, tedy ušetříte financí.

Nejdříve je důležité si rozmyslet, jaký druh paliva budete používat, jaký typ a výkon spotřebiče pořídíte.

Je libo dokonalou atmosféru? Pořiďte si krb

Tipy a trendy

V projektu domu zjistíte navrženou celkovou výšku komína, zvolíte jeho správný vnitřní průměr a rozmyslíte si, zda bude tzv. dvouprůduchový (jsou připojeny dva spotřebiče na jeden komín), či nikoliv.

Zásadní je rozhodnutí, zda chcete komín klasický keramický, či nerezový. Různých komínových systémů je na trhu mnoho a je nutné se v nich dobře zorientovat. Rozhodněte také, zda chcete komín s větrací šachtou, či nikoliv, vyberte doplňkové příslušenství.

Zděný, či nerezový?

Komíny mají jasný úkol: přivést do topeniště dostatek čerstvého vzduchu, který je nutný pro spalování a vytápění, a zároveň vytlačit ven škodlivé plyny. Aby spolehlivě fungoval, musí mít vhodnou konstrukci, velikost, průměr a umístění na správném místě.

Komíny lze mít zděné, tedy klasické. Vyrobeny jsou z cihel a vypalované při vysoké teplotě (tzv. keramický komín), jsou vhodné pro všechny domy.

Nejlepší čas na kontrolu komínu je po zimě

Jak na to

Druhým typem jsou komíny prefabrikované, které se prodávají jako konečné výrobky, rychle a snadno se montují přímo na místě. Často se tyto komínové nerezové systémy používají při renovaci, výměně těch starých, poškozených. Mají moderní design, nerez, sluší především novějším stavbám.

Zanesený komín netáhne

Co dělat, aby komín dobře fungoval? Nutné je spalovat kvalitní palivo, ne šetřit za každou cenu a topit neekologicky čímkoliv. Myslete na to, že i dřevo musí být suché, nikoliv mokré. Jinak dochází k usazování dehtu, který je dokonce vznětlivý a může způsobit popraskání, ne-li výbuch komína.

Povinnost provést jednou ročně kontrolu je tedy logické, a to nejen u rodinných domů, ale i u chalup, chat, rekreačních staveb. Zprávu o revizní kontrole komína vystavuje profesionál, tedy kominík. Kontakty a přehled, jak postupovat, najdete na stránkách www.skcr.cz.

Pozor na únik spalin!
Oxid uhelnatý nemá barvu ani výrazný zápach a bez měřicího zařízení ho s předstihem nemáme možnost zjistit. Podle odborníků lze ale velmi dobře zkontrolovat plamen plynového kotle. Jestliže nemá jasně modrofialové zbarvení, obraťte se zavčas na odborníka, ten zjistí, kde je chyba.

Reklama

Související témata:
Kouřovody

Související články

Prvky pro bezpečný pohyb po střeše

Po střeše se pohybuje kominík, když čistí komín a kontroluje jeho stav. Při poškození krytiny na ní zase pracuje pokrývač. Nejen z těchto důvodů musí mít...

Zkontrolujte komín, termín už hoří

Tento měsíc je poslední šance na kontrolu a čištění komína, pokud jste mu letos ještě nevěnovali žádnou pozornost. V říjnu začíná topná sezona a sehnat...

Výběr článků

Načítám