Hlavní obsah

Jak správně topit v krbových kamnech

Právo, Karolina Černá

V klasických krbových kamnech a vložkách zatápíme suchým dřevem, briketami či peletami. Nikdy do topeniště nevkládáme neúměrně dlouhá polena, k podpalu nepoužíváme novinový papír. Do kamen nevhazujeme odpad.

Foto: Hecht

Ocelová krbová kamna Flemis na dřevo mají litinová dvířka se žáruvzdorným sklem a topeniště vyložené šamotem s litinovým roštem. Zadní komínový vývod, topný výkon kamen až 9 kW, lze regulovat přívod vzduchu. Cena 4990 Kč.

Článek

Vlhkost paliva by neměla přesahovat 20 %, ideální je 10 až 15 %. Palivové dřevo z lesa ponecháme vyschnout ve větraném přístřešku zhruba dva roky. Na odpaření vlhkosti ze dřeva se během vytápění spotřebovává teplo, interiér se prohřívá pomaleji.

Navíc vznikají nežádoucí spaliny, usazují se saze na skle. Když už se stane, očistíme ho suchým čistým papírem, moderní typy kamen jsou vybavené čištěním skla horkým vzduchem.

Pro spalování je lepší tvrdší dřevo, má vyšší výhřevnost, nemusíme tak často přikládat. Při používání krbových kamen a krbových vložek musíme pravidelně vyprazdňovat nádobu na popel. Po skončení topné sezony zkontrolujeme jejich stav, těsnění kolem skla, komín - a vše vyčistíme, případně povoláme kamnáře.

Myslete na bezpečnost

Místnost, kterou vytápíme, opatříme požárním čidlem. Kamna vždy musí stát na nehořlavém materiálu, nejlépe na dlažbě. Stojí-li na plovoucí podlaze, musí být pod nimi izolační deska z plechu či z tvrzeného kaleného skla, přesahující po stranách a vzadu aspoň o 10 a vpředu o 30 cm.

Z okolí kamen odstraníme hořlavé předměty. Posezení umístíme minimálně dva metry od kamen, aby teplo nebylo příliš velké.

V případě, že krbová kamna/vložku instalujeme v prostoru se vzduchotechnikou, rekuperací či výkonnou digestoří, konzultujeme instalaci se specialistou, aby nedošlo k zakouření místnosti.

Instalaci svěřte odborníkovi

Na stavební připravenost pro stavbu krbu, krbových či jiných kamen a vložek mysleme již ve fázi projektu domu. Společně s ním totiž určíme i správný typ/ funkce, výkon topidla a potažmo také parametry a vhodný typ komína.

K samotné instalaci krbových kamen/vložky potřebujeme laicky řečeno dostatečný prostor, topící těleso, kouřovod a funkční komín. Krbová kamna nemusí mít velké rozměry, bývají však těžká, litinová váží i přes 100 kg, k manipulaci s nimi potřebujeme velkou sílu. Starosti ušetří odborná firma poskytující záruky na práci, případně i na výrobek.

Pět pravidel správného větrání v zimním období

Jak na to

Výkon je důležitý, protože předimenzovaná kamna v malém prostoru napáchají škody v podobě popraskaných podlah či nábytku.

Poddimenzovaná kamna se přetápějí a vysokou teplotou mohou poškodit kouřovod, okolí či topící těleso.

Krbová kamna a krbové vložky

Oblíbená jsou krbová kamna kachlová a plechová, případně kombinace obojího. Krbová kamna/vložka s výměníkem (teplovodním nebo teplovzdušným) umožňují připojení dalších topných těles (centrálního kotle, radiátorů, zásobníkového ohřívače vody) a rozvádějí teplo do dalších místností.

Podle způsobu předávání tepla se krbová kamna dělí na sálavá svým povrchem (jednoplášťová) a konvekční (dvouplášťová), uvolňující teplo do prostoru speciálními průduchy. Podobně se rozlišují i krbové vložky.

Krbové vložky je nutné obestavět či obložit keramickými kachlíky. Vložka pak vypadá jako uzavřený krb. Je možné ji vložit do existujícího otevřeného krbu. Trendem je průhledové prosklení (rohové, panoramatické) krbové vložky, nejčastěji uzpůsobené na zadní přikládání. V jedné místnosti tedy přikládáme a vynášíme popel, ve druhé sledujeme živý oheň.

Koš a nářadí

Krbové nářadí tvoří nejčastěji komplet lopatky, smetáku, kleští a pohrabáče na stojanu. Pro větší a hlubší topeniště volíme náčiní s delší násadou.

Zakoupit lze i speciální vysavač popela, který usnadní i úklid okolí krbu. Koš na dřevo bývá kovový, někdy látkový, proutěný či z pravé kůže. Oblíbené jsou vozíky na dřevo s kolečky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Pořiďte si efektivní vytápění od podlahy

Ještě nevíte, zda se rozhodnete pro vytápění teplovodní, nebo elektrické? Z hlediska principu fungování jsou oba systémy totožné. Jde totiž o zahřátí...

Výběr článků

Načítám