Hlavní obsah

Místo pro vznik nových nápadů. V Česku vznikla uprostřed lesa první chata určená k přemýšlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lípa nad Dřevnicí, Zlínský kraj

Práce ve stejném prostředí mysl unavuje, a proto je dobré ho jednou za čas změnit. Dva kamarádi Dominik Ilichman a Adam Hofman se na svých cestách po Norsku ocitli mimo civilizaci a zjistili, jak moc pro ně byl čas strávený mimo městský ruch přínosný jak po psychické, tak po kreativní stránce. V Lípě nad Dřevnicí ve Zlínském kraji proto postavili takzvanou Hyttu, chatu uprostřed lesa, kde můžete nerušeně pracovat nebo si třeba jen číst a přemýšlet.

Místo pro vznik nových nápadů. V Česku vznikla uprostřed lesa první Hytta v norském stylu.Video: Novinky

 
Článek

Hytte znamená v norštině chata. V počeštělé verzi Hytta je pak místem, kde lze pobývat bez rozptýlení a vyrušení a mít tak čas sám na sebe a na vymýšlení nových nápadů. Známý je tím například Bill Gates, který praktikuje tzv. think week, tedy týden, kdy hluboce přemýšlí.

V srdci přírody, ale kousek od města

Hytta se nachází na samotě v lese a obklopuje ji ticho přírody. Nikde nikdo není, žádní sousedé, jen stromy a klid, člověk zde má naprosté soukromí. Od Zlína je přitom vzdálená autem pouze 10 minut.

Chata je připojená k rozvodným sítím, je v ní voda, elektřina a funguje zde rychlý internet. Půdorys o velikosti 99 m2 je rozdělen do dvou podlaží. K dispozici je jedna ložnice určená primárně pro dvě osoby, ale přespat v chatě může až šest osob. Nechybí ani plně vybavená kuchyň a kamna na dřevo, díky nimž lze v domku pobývat celoročně.

Český dům plný chytrých technologií je zcela soběstačný

Bydlení

Interiér se skandinávským nádechem

Hytta je dřevostavba s fasádou z moravského modřínu, díky kterému z prostředí lesa nevybočuje. V interiéru jsou hlavním prvkem světlé smrkové desky často používané ve skandinávském stylu, který je inspirovaný právě přírodou. Spolu s nábytkem desky proti žloutnutí dřeva chrání speciální UV olej.

Foto: archiv hytta.cz / Julius Filip, Novinky

Dům má velkorysé prostory.

Dominik s Adamem také chtěli, aby se člověk o dům nemusel téměř starat, proto jej vybavili chytrou domácností. „Je tu googlehome, který asistuje s jakýmikoliv otázkami, můžete na něj mluvit, přehrát si přes něj hudbu, nastavit stopky…“

Dům disponuje obrovskými okny, díky kterým je zde hodně přirozeného světla, ale je tu nainstalováno i chytré osvětlení. Zajímavostí jsou biodynamická světla, to znamená, že když se venku stmívá, tak světla se automaticky ztemňují a přecházejí do oranžové barvy, neobsahují modré záření, takže se večer lépe usíná.

První česká chytrá vesnice využívá pouze čistou energii, cílem je úplná soběstačnost

Bydlení

V budoucnu i se saunou

Dvojice dům stavěla rok. Adam je architekt a Dominik stavbu koordinoval. Pomáhali všichni, přátelé a rodina. Jen na pár věcí byli najati řemeslníci. Pracovalo se hlavně o víkendech.

V budoucnosti by chatu měla doplnit ještě sauna s ochlazovacím bazénem.

Foto: archiv hytta.cz / Julius Filip, Novinky

Dům stavěla dvojice s pomocí přátel a rodiny o víkendech.

Dominik s Adamem sní o tom, že by takováto pronajímatelná Hytta mohla být v každém kraji. „Stejně jako jsou dnes fitka naprostou samozřejmostí, tak budou v budoucnu naprosto běžná místa na práci vyžadující hlubokou koncentraci,“ je přesvědčený Dominik s tím, že produktivita a pracovní úspěch souvisí se schopností se soustředit, k čemuž může pomoci právě změna prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám